Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Manarit 

všechny recenze uživatele

Rozporuplná pohádka. Musím přiznat, že jsem půl života žila v tom, že je od Disneyho a považovala jsem to za slabý odvar jeho princezen vzhledem k příběhu a příliš reálné kresbě. Když se na to podívám jako nedisneyovku, kresba je povedená, skutečně hezká. Bohužel jestli mi na pohádce něco vadilo, je to hlavní hrdinka Anastasia. Byla pro mě natolik na nervy jdoucí, že bych se na to znovu nejspíš nepodívala. Další rozpor vidím v tom, že celou dobu se pohádka nesnaží být naivní a nablblá, což je velké plus, jenže to zabíjí až příliš naivním koncem - zkrátka jsem měla pocit, že pohádka neví, jestli být grimmovská nebo disneyovská a tak míchá obojí. Pro děti až příliš drastická a pro dospělé až moc dětská, toho je škoda. Hudba je krásná, pohádka má spád a děj se velmi posouvá. Jak jsem říkala, moc oceňuji to, že se nesnažila zlehčovat a povraždění carské rodiny nijak nezastírala, stejně tak Rasputin byl na pohádkovou potvoru hodně děsivý. Netopýrek jako by vypadl z disneyho děl, paráda. Pro někoho, kdo hledá neotřelé dílo, určitě dobrá volba. ()

Muttinka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem jako dítě zbožňovala. Scénou, kdy Anastázie zpívá Once Upon a December a obrazy kolem ní ožijí, jsem byla fascinovaná. Líbilo se mi jak má Rasputin natahovací ruce :). Když jsem pak zjistila jaká byla realita, tak mi to zlomilo srdce, ale chápu, že to natočili takhle. Jinak by to ani nešlo. To už by nemohl být film pro děti. A i přesto že znám realitu a jsem stejně stará jako ten film, pořád se na to s chutí podívám. Hudba je nádherná a možná, že jí dnes ocením víc, než jako dítě. Hlavně je to něco jiného než ty věčný disneyovky. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po hodně blbém večeru jsem se s dcerkou rozhodl oprášit jedno z hromady dětských DVD, které jsme nikdy neviděli. jsem očekával, že budu jen apaticky zírat (tak jako občas u jiných kreslených filmů) a v hlavě si přehrávat proč sakra se ten večer tak podělal... Kupodivu mne ale ten příběh celkem zaujal a děj vtáhl do posledních okažiků carského Ruska 1916, těsně před okamžik, než bolševický mor zachvátí nejen Rusko, ale bude se postupně šířit celou Evropou. Divil jsem se jak někdo mohl na základě vyvraždění Romanovců Leninovými nohsledy natočit kreslenou pohádku pro prťata. A ejhle, ono to šlo a celkem se to povedlo. Zlo reprezentuje Rasputin, který obětoval své tělo silám zla, jen aby mohl uskutečnit svoji pomstu na celé carské rodině. My dospělí víme, že tenkrát v roce 1918 se z té sklepní místnosti domu v Jekatěrinburgu nikdo živý nedostal, tedy ani Anstázie. Nicméně pro děti je příběh stavěn tak, že Anstázie s babičkou prchají posledním vlakem do Paříže, ale Anastázii se útěk nezdaří... Film má příjemný dabing, všechny písničky jsou zpívaném česky a nejde jen o tuctovky, kterých jsou kreslené pohádky plné. Některé melodie dokázaly vzít za srdce. A vlastně mně film v jednom místě i dojmul. Proč to nepřiznat. Takže pokud přemýšlíte zda to nebude pro vaše nejmenší moc drsné, nebojte se. O popravě ani muk a celé je to vlastně o souboji dobra se zlým čarodějem v lokacích zasněnženého Ruska a Petrohradu a později Paříže dvacátých let. Animace byly slušné a mně se tato pohádka opravdu líbila. A tak dávám za 4 vzpomínky na cara Nikolaje, carevnu Alexandru a jejich pět dětí! * * * * ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Animovaná parádička pre veľké plátno. Snímok v telke stráca svoju celkovú veľkoleposť a je to jeden z tých Veľkých dôvodov, prečo sa kino navštevuje. Práve preto ľútosť nad tým, že to vidím až po dvadsiatich rokoch a na malej obrazovke. To, že sa zavádza mladistvé publikum iným pohľadom na skutočnosť, je vec iná. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zasazení do doby je jedno z nejlepších, jaké jsem kdy v animáku viděl, ale zbytek je bohužel podprůměrný. A to dokonce i aminace, která mě kdovíjak neohromila. Příběh jako takový byl také dost tuctový a k tomu ty nic neřešící písničky, který byly spíš otravné. Dobře to uteklo, ale nebylo na co koukat. 55% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Snímek se zabývá známou teorií, podle které měla skutečná princezna Anastázie Nikolajevna vyvraždění svého rodu přežít. Stejnou teorií se zabývá například i film Anastasia (1956). Tato teorie byla vyvrácena roku 2008, kdy byly nalezeny ostatky skutečné Anastázie. (fiLLthe3DD)
  • Baletné predstavenie, na ktoré sa prišli pozrieť postavy, sa volá "Cinderella", čiže u nás "Popoluška". (Carol Pifková)
  • Portrét v tanečnom sále zahŕňa celú rodinu vrátane psa. Pes existoval i v reálnom živote. Tento pes sa volal Joy a patril bratovi Anastasie, Alexejovi, a bol nájdený živý v dome, kde bola rodina zabitá. Pes Anastasie, Jimmy, však neprežil. (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama