Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivý příběh zástupce starosty města New York Kena Lippera (John Cusack), který věrně slouží svému šéfovi, skvělému politikovi, jehož ambicí je dbát na osud města a svých voličů. Náhlá přestřelka, která zatáhne do hry policistu, dealera drog a nevinné dítě, způsobí v celém městě obrovský skandál a komplikovaná cesta k pravdě vede pouze přes politické minové pole. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na radnicích to bývá defacto všude stejné. Nejvyšším zájmem je mít moc a jejím prostřednictvím finančně i majetkově zabezpečit SEBE. Vyšší zájem je udržet se trvale u žlabu na prasečí stravu, abych mohl nejvyšší zájem co nejdéle prosazovat. Hraný zájem projevím o potencionální voliče tak dva měsíce před volbami, protože ti mi pak mým znovuzvolením dopomohou k dalšímu naplnění těch nejvyšších zájmů. No a ve zbylém čase o ně projevuji už jen přiměřený interest hraničící s nezájmem, neboť konec konců dobře vím, co je mým zájmem nejvyšším. Kruh zájmů se uzavírá, čest všem šafránovým výjimkám.. Na to, kolik Becker dostal dobrých karet ke hře (Pacino, Aiello, Landau, Fonda), předvedl nikterak vzrušivou, prachmizernou podívanou, utápějící se v příběhové i dialogové šedi. A nepomůže ani křišťálově čistý Standa Gross Cusack, ani božský Al, který umí změnit smuteční řeč v předvolební mítink.. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Politiku nemám ráda ani v životě, natož ve filmu a nevěřím v politika na špici bez pochybné cesty na vrchol. To jak chutná moc, netřeba dál rozvádět. Nebýt pravdivé podstaty příběhu, vyšel by z toho trapný naivní pokus o napravení padlého anděla. Tušila jsem, kde má terč svůj cíl, ale ten srdceryvný doják v závěru, všemu nasadil pověstnou korunu. A tečka za očistnou lázní v podobě politických ambicí mladého snaživce, vše totálně dorazila. Pohled na Ala mě nezklamal, Cusack se opravdu snažil. Menschkeit v Babylónu.(NY) ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Al Pacino jako starosta New Yorku a John Cussack jako jeho nejbližší pomocník řeší otázku své kariéry po jedné přestřelce v ulicích, kde kromě policisty a mafiánského synka zemře i malý chlapec. Mafie se znaží zkorumpovat policistu, manželka policisty za pomocí pomocnice z asociace detektivů zase chce aby se jejímu muži dostálo úcty, kterou si zaslouží. Vyšetřování dřívějšího propuštění mafiánského syna ukazuje do nejvyšších politických kruhů.. Ač to nebývá obvyklé Al Pacina zde zcela zastiňuje John Cussack (možná je to tím, že Al Pacino jako starosta je potlačen do pozadí a většinu vyšetřování vede právě skvělý John Cussack). Snímek (myslím) věrně ukazuje vysokou politiku, kde ač navenek jsou všichni přátelé (či nepřátelé v případě mafiánských rodin) ve skutečnosti to může být zcela naopak. V každém případě stojí za zhlédnutí.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zablúdená guľka netrafila iba jedno dieťa, ale jej trajektória okrem ďalších mŕtvych zavadila aj o klasické klišé vrátane záverečného zvratu. Ten odhadnete zrejme tak do 20. minúty, ale tu nejde o to, či je to predvídateľné, ale že to má v rámci príbehu svoju logiku. Dialógy najmä medzi Cusackom a Pacinom sú výborne napísané a zachraňujú aj menšie či väčšie nedostatky. Ľudia a ich vzťahy, to nie sú tehly, to je malta mezi nimi, ktorú nevidíte. Neprávom zabudnutý a vo svojej dobe neúspešný triler, ktorý sa medzi konkurenciou stratil. Pokiaľ máte pre podobné urban trilery z deväťdesiatok slabosť, nebudete mať s Vyšším záujmom problém. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jedna ulice, jeden policista, jeden drogový dealer, jedno dítě, několik výstřelů. Kombinace, která během několika vteřin ukončí životy tří lidí, zkázu přivodí ale hned několika dalším. Kdo poslal policistu do ulice za synovcem významného mafiána? Čí kulka vlastně zabila malého chlapce? A hlavně: Proč nebyl náš drogový dealer za své činy nikdy odsouzen a vesele si na svobodě pobíhal s podmínkou? Podobné otázky si klade i Kevin Calhoun jakožto zástupce starosty města, zatímco jeho šéf pokračuje ve své předvolební kampani do Bílého domu a pronáši srdcervoucí projevy. "Je tu jedna věc, se kterou se jako starosta nikdy nesmířím, a to je smrt policisty. Je tu jedna věc v životě, se kterou se nikdy nesmířím, a to je smrt nevinného dítěte." Al Pacino ještě pár let před Vyšším zájmem pod vedením Harolda Beckera natočil výbornou atmosférickou neo-noirovou kriminálku Moře lásky a já asi od Vyššího zájmu očekávala až moc. Ano, uznávám, je to politický thriller z vyšších kruhů podle skutečného příběhu, kam by se ten eroticko-pochybovačný nádech a výborná vizuální stylizace výše zmiňovaného filmu asi nehodila, ale to nelze brát jako omluvu toho, že je Vyšší zájem až moc průměrný a zmatený. John Cusack a Al Pacino ho sice tradičně tahají z vod zapomenutelnosti, ale když vám v průběhu závěrečných titulků naskočí otázka: "O čem to sakra vlastně bylo?", je tu něco špatně. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Scény na zasněženém nádraží se ve skutečnosti natáčely ve velkém vedru. (don corleone)
  • V divadelním lobby se ptá starosta Pappas Franka Anselma, jak se mu líbí herečka Julie Jordan v muzikálu "Carousel", který oba sledovali. Anselmo odpoví, že hraje dobře, ale nemá hlas. Řekne, že jeho Nettie by to zazpívala líp. Nettie Anselmo, žena Franka Anselmo, hrála Roberta Peters, známá operní pěvkyně. (don corleone)
  • Al Pacino se v rámci příprav na roli starosty města New York potkal a nějaký čas strávil se starostou Rudolphem Giulianim a také bývalými starosty Kochem a Dinkinsem. (don corleone)

Reklama

Reklama