Řekni cokoliv...

Povedz niečo...

Drama / Romantický / Komedie

USA, 1989, 100 min

Cameron Crowe

První film Camerona Crowea (ke kterému si napsal i scénář) předznamenává, že na scénu vstupuje velmi talentovaný rejža. S citem pro muziku, objevování a vedení mladých nadějných herců.... Tenhle klasický příběh o nadějně nastartované studentce, jejíž další plány naruší láska, se mi moc líbil :)(3.1.2005)

Pro čerstvé maturanty skoro jasná srdcovka. Bohužel viděno se skoro ročním zpožděním. 75%(17.5.2010)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $20,781,385Tržby Celosvetovo $21,515,196(25.2.2010)

Crowea rád nemám, Cusacka nesnáším... ale sakra, tady jim to šlape jedna báseň. Romantické až na dřeň, otcovskou linií osvěžující jako "jedenáctka" v parném létě, a s jedním z nejsympatičtějších párů, jaký kdy celuloid viděl. Budete jim fandit, budete brečet a možná si koupíte i boombox a budete hrát té své 80s pecky pod oknem. Totální srdcovka... 9/10(18.2.2011)

Je to stejný případ, jako u novějšího It's Kind of a Funny Story. Kdybych to viděl za rok, dva, tak by mě to (pravděpodobně) nezasáhlo tolik, jako se stalo teď (student těsně před maturitou). Say Anything… je film, který rozumí mysli mladého člověka a ukazuje nám, že za těch dvacet a něco let se moc nezměnilo. Stále jsou zde mladí, kteří jsou předurčeni k něčemu většímu a stále jsou zde tací, kteří ještě nevědí, co si zvolit. Scéna s rádiem je dnes kultovní, stejně jako tenhle film (minimálně v Americe, zde je poměrně neznámý). Kvůli důvodům výše musím dát plný počet.(9.4.2011)

'Potřebuješ někoho nebo potřebuješ MĚ?'(24.7.2005)

Pro tento svůj kulatý 700. komentář jsem si záměrně vybral jeden z nejlepších filmů mého nejoblíbenějšího herce Johna Cusacka. Opravdu tento film je jedním z nejlepších, které má tento sympatický herec ve své bohaté filmografii. Krásný, citlivě podaný romantický příběh o lásce mezi dvěma mladými absolventy střední školy, kteří se poznají, zamilují a prožívají krásné chvíle, ale i mnoho zklamání. Kde jen jsou ty časy takovýchto sympatických teenagerovských filmů, které se obešly bez nahých těl a nechutných scén. Tenhle film navíc zůstane v mé paměti kvůli dvěma aspektům, kvůli dvěma scénám, které se opravdu absolutně povedly a troufám si říci, že v rámci romantických filmů patří tyto scény mezi úplně ty nejlepší. První scéna, která je naprosto úžasná, přichází v okamžiku, kdy se Lloyd v podání Johna Cusacka pokouší o poslední možnost získat zpátky svou milovanou Dianu. Zastaví v noci se svým autem před jejím domem a stojí tam s rádiomagnetofonem nad hlavou a nahlas pouští své milované její oblíbenou písničku. Tahle scéna pro mě zůstává nezapomenutelnou a vím minimálně o jednom americkém seriálu ze současnosti, kde byla tato scénka použita právě s odkazem na tenhle film. Druhá scénka je dokonalá hlavně díky otázce, kterou pronese hlavní hrdina. Diana přiběhne za Lloydem s tím, že se k němu chce vrátit a on jí položí naprosto nezapomenutelnou a geniální otázku: "Potřebuješ někoho, nebo potřebuješ mě?" Tohle je opravdu jedna z nejlepších vět v historii romantických filmů. Díky těmto dvěma zmíněným okamžikům ve filmu se tento film pro mě stává nezapomenutelným, nesmrtelným a jedním z nejlepších romantických filmů, který jsem kdy viděl. Více snad netřeba dodávat. Snad jen to, že John Cusack, který je zde velice sympatický, příjemný a především přirozený, si stejně jako jeho herecká kolegyně Ione Skye zaslouží za tuto svou roli absolutní uznání a plné absolutorium. Tohle je skutečně jeden z filmů, který musí vidět každý, kdo má v oblibě Johna Cusacka a celkově romantické filmy. Smekám, tleskám a skláním se před tvůrci a herci, kteří se na tomto filmu podíleli. Tohle je skvost mezi romantickými filmy a bohužel v Česku je velmi neprávem opomíjen.(8.4.2010)

A co je teda láska? zeptala se jedna postava z filmu. Těžko říct. Tato věta mě na filmu zaujala nejvíc. Tatínkova holčička pozná kluka, který je do ní beznadějně zamilovaný. Na seznamování dvou lidí je vždy hezký pohled, ovšem to nesmí být taková nuda, jako v tomhle případě. První polovina filmu byla k nevydržení nudná, tak jsem si dávala přestávky, abych to vůbec vydýchala. Druhá polovina byla o něco lepší, ale stejně velice slabá. Chybělo mi tam víc emocí, nějak víc emočně natočené. Možná to tam bylo, ale já to neviděla. Přišlo mi to všechno divné, jak herci, tak dialogy....všechno bylo psychologicky rozebírané. Ukecané filmy nemám ráda, nádherný emoční film se dá natočit i beze slov. Pár scén se mi moc líbilo, ale stejně z toho neudělali, pro mě, příjemný film. Bohužel.(12.5.2012)

Příliš naivní a sladké a to většinou vydržím hodně. Až na pár věcí na mě celých 100 minut působilo nevýrazně, od hlavních postav počínaje a příběhem konče. Nejlepší aspekty filmu byly "keymaster" scénky, Lili Taylor a výborný soundtrack, který je už pro Crowea samozřejmý.(4.4.2010)

Vzhledem k tomu, že jsem k tomuhle filmu dělal titulky, a mám ho tudíž zhlédnutý asi tak padesátkrát, tak je možné, že ten film nevidím přesně tak, jak bych ho vidět měl, resp. na mě možná působí v trochu jiném světle... Ovšem jak vidím, tak jsem ho zapomněl ohodnotit v době kdy jsem se na něj poprvé podíval vcelku, což znamená, že jsem ho skoro rok neviděl. To by mi mohlo dát patřičný odstup... Jedná se o romantický film s vynikajícím Johnem Cusackem a nádhernou a talentovanou Ione Skye... Stejně tak je to asi jediný film (o kterém vím), kde John Cusack hraje bratra své skutečné sestry, Joan. A rozhodně se jedná o zdařilý kousek... Hlavním hrdinům, i většině postav okolo nich, je cca 19 let, takže by se člověk ani nepodivil, kdyby se jednalo o lacinou teenagerovskou komedii. To by tento film ovšem nesměl točit Cameron Crowe. Film vsází na podstatně vážnější notu a snaží se nám ukázat skutečný vztah dvou skutečných lidí, kteří se k sobě až neskutečně nehodí. Úskalí jejich vztahu rozhodně nepatří mezi oblíbená hollywoodská klišé, což je jedna inovace a další inovace spočívá v pohledu na věc... Zatímco Lloyd do tohoto vztahu od začátku investuje a celou dobu ho neskonale silně prožívá, Diane je nejdřív poměrně vyjevená když zjistí, kdo že jí to vlastně pozval na rande, následně mile překvapená výsledkem, ovšem je to právě ona, kdo nakonec vztah kvůli jiným problémům bojkotuje a vzdá... Lloyd nemá absolutně žádnou vinu na krachu tohoto vztahu a je to on, kdo se snaží ho dát zpátky dohromady.... To je krása, protože nejednomu chlapíkovi to určitě připomene situace, se kterými se sám setkal:.. Abych se tu zbytečně nerozkecával, v rámci žánru se jedná o velice kvalitná kousek, ovšem i tak má své mouchy, proto dávám silné 4*...(21.1.2011)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(21.2.2009)

Pekný romantický film s mladým Cusackom. Dobrá hudba: Peter Gabriel, Depeche Mode.(1.11.2009)

Film, ktorý vám ulahodí podstatne viacej ak si ho pozriete v správnom čase. Jeden z tých filmov, ktoré sa hrajú na úprimnosť, a ktorým sa to dá aj veriť. Crowe si zvolil predsa len trochu všednejšiu tému na svoj debut, v ktorej sa ale objavili všetky prvky, ktoré bude neskôr používať a ktoré ho rozhodne radia k veľmi zaujímavým americkým režisérom. Láska k dievčaťu, rozhodovanie sa čo so svojím životom, po strednej škole. Myslím si, že tá téma je väčšine ľudí veľmi známa. Troška my vadila druhá dejová línia a to vzťah hlavnej hrdinky s otcom, ktorý trocha spomaloval vzťah ústrednej dvojice, ktorá filmu zabezpečila pár silným miest. Státie pod oknom s rádiom na pozadí piesne in your eyes je nezabudnuteľné. Herci sú veľmi príjemný. Aj hlavný aj vedľajší. Páči sa mi ako Crowe strieda scény, aké dejové prechody používa a aké prostredie využíva k tomu aby porozprával všedný príbeh po svojom. Rozhodne jeden z filmov, ktoré sa dajú pozrieť viac krát. Len ako vravím, ak vystihnete správny moment, môže to byť jeden z tých filmov, ktoré si vás získajú a nepustia.(14.5.2011)

• Hejtmy

Na pomezí mezi teenagerovskou komedií a klasickým romantickým snímkem leží tenhle film. Jako syntéza obou v minulé větě zmíněných žánrů nepřináší nic nového, ani je nemíchá nijak originálně. Postavy jsou všechny víceméně nesympatické, jejich jednání je nelogické, a to i nad rámec chování zamilovaných středoškoláků, zápletka je totálně tuctová. To sice nemusí být v romantickém filmu úplně na škodu, ale tady tomu tak bohužel je. Mohl bych tedy zkopírovat závěrečnou větu z jiných romantických filmů- na film se nedívá úplně špatně, ale originalita nebo podařenost zpracování, která by ho ze škatulky obyčejný romantický film vytáhla někam výš, tu chybí. 50%(21.11.2011)

Nečekaně milá, vtipná a inteligentní oddechovka se skvěle napsanými charaktery a výbornou hudbou (In Your Eyes od Petera Gabriela je nádherná). V budoucnu se na to ráda podívám znovu. Sympatický film.(20.1.2011)

Prvotina od dnes dobre znameho tvurce (Cameron Crowe) drzici se romantickych vod, kde se mladik snazi dobyt srdce sve vyvolene, ktera nepatri mezi obycejne a dostupne. Dobre za 65%(18.11.2009)

Velice dobře koukatelná romantika, neni sice nijak světoborná, ale splňuje všechny parametry, která by měl romantický film mít, a hlavně všechny pocity, které to ve Vás vyvolá....mě se to nadmíru líbilo, a časem si to určitě zase pustím.(28.8.2010)

Má to své kouzlo, několik scén je vynikajících, ale.. pro mě je to zlatý průměr, co nenabízí nic extra..(26.2.2012)

Príjemná režijná prvotina Camerona Crowea. Nedeje sa nič zvláštne, ale pritom sa deje všetko. Život začína...(23.4.2012)

• Madluska

To jsem se zas jednou nechala od čsfd pěkně napálit! Tenhle film je pro mě důkazem, že zdejší červená barva ještě zdaleka nezaručuje filmové pošušňání. Ačkoliv podmínky ke koukání byly téměř perfektní (nervozita před zkouškou, nálada na příběh s dobrým koncem, za okny děsivá bouřka atd.), Say Anything na mě nezapůsobilo... Nevím, co bylo největším průšvihem, jestli český dabing (ten většinou neshazuji, jenže tentokrát se skutečně nevydařil), dilaogy, nesympatické postavy, celý příběh... Dvě hvězdy dávám, protože jsem se dočkala konce, který byl navíc dobrý. :-)(23.6.2011)

<< předchozí 1 2