Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podzim 1943. Nacistická armáda okupuje Krakow a nelítostně likviduje zdejší židovské ghetto. Dvanáctiletému Romkovi (HALEY JOEL OSMENT) se podaří zachránit z pekla útěkem na venkov. Ve východním Polsku ale malého židovského uprchlíka nepřivítají dvakrát pohostinně. Nic mu není platné, že se ho zastane katolický kněz (WILLEM DAFOE), Romek je sám uprostřed neznámých lidí. Nepřátelsky naladění vesničané, strach, pronásledování... válka dospělých je všude kolem. A radosti dětství zůstaly v jiném světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem potkal Moji válku v televizi, když jsem ponocoval s nemocným synem. Takže jsem zachytil jen část filmu, nemlich od chvíle, kdy Willem Dafoe vyrábí hostie a s jejich odřezky v puse pragmaticky uklidňuje Romka, že „Ty ještě nejsou posvěcené“. I pokračování filmu mě zaujalo (ale aspoň to dokoukat mi zabránila horečka, která zase probudila našeho malého). Takže, až jsem si po čase film sehnal, jsem očekával, jak se mi dostane pod kůži. Po zhlédnutí jsem bohužel měl naprosto stejný pocit, jaký popsala ve svém komentáři Faye. Vlastně jediná scéna, která mi opravdu zůstane dlouho v paměti, bylo zneužití Márie tím pubertálním vražedným monstrem. Asi předtím nebyl moc dobrej nápad vysmívat se mu kvůli jeho sexu s ovcemi... Ale na nějaké vyšší hodnocení to je dost málo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Někdy skutečně výborné scény a zajímavé momenty (šikana v podobě chytání prasat) střídá všem poměrně známá a nikterak překvapující dramatická rovina, která se mnohdy navíc zbytečně tříští. Něco se jen načrtne, ale hlouběji se s tím dál nepracuje. Určitě ale potěší mladý Osment, který svou roli zvládá s neuvěřitelným přehledem. A pochopitelně Kaczmarek. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hezké dětské výkony s poetikou dětství v námětu plném tragicky vážných válečných motivů, které v rozpracování často dozrály v bizarní překombinovanost s falešnou hlubokomyslností. Lubaszenkův standard a krása M.Foremniak, Dafoe však ztroskotával na papírovosti své role. Na druhé shlédnutí navíc vyplula na povrch úporná snaha o umění, opřená o postavu samozvaného Ježíška a ♫ tklivou hudbu, neobratně zastírající, že američtí a polští herci hrajou každý trochu jiný film, který režie a kamera ve vleku koprodukčních událostí nepřetavily ve strhující celek. Kleopatřino bystré srovnání s Kachyňovými válečnými filmy vychází ve všech parametrech i přes dramatičnost závěru Mein Kriegu jednoznačně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mně neznámý polský režisér Yurek Bogayevicz názorně demonstroval fakt, že i od hodně slibného námětu přetaveného v celkem povedený scénář je ještě hodně dlouhá cesta k povedenému filmu. Za rozhodnutí točit tohle válečné drama v mezinárodní koprodukci sám režisér patrně nemůže, tenhle fakt sám vlastně ani není (obecně) na závadu, v případě Mé války to však bylo rozhodnutí determinující - režisér se rozhodl obsadit hollywoodské herce a výsledkem byl neuvěřitelně devastující kompromis - celý film natočit v angličtině! A tak sledování tohoto paskvilu bylo mou diváckou válkou, kterou jsem ale bleskově prohrál, jako angličtinář nejsem sice žádná extratřída, ale poslouchat polské herce, když mluví anglicky s šíleným východním přízvukem, bylo skutečné utrpení a nechat dokonce promlouvat německé vojáky stejnou řečí je úplná zvrhlost. O dramatickém deficitu ve válečném filmu nemluvě... Proč se TOHLE vlastně v roce 2001 ještě děje? ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film, který mi připomněl Karla Kachyňu - židovské dítě schované na venkově v rodině, kde se jedno z dětí vidí v postavě Ježíše, ve vesnici, která má své zrádce, zašitá prasátka, faráře a strach, v partě dětí, kde je vetřelcem a kde bez ohledu na zdánlivé závětří probíhá "jeho válka". Karel Kachyňa by mě ale rozplakal, rozesmál, vystrašil, přiměl k odpuštění .... bohatě a na dlouho by mě obdaroval. Bohužel, ON tento film nenatočil. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama