foto

Filip Renč

  • nar. 17.8.1965 (50 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

U filmu začínal jako dětský herec, po absolvování gymnázia studoval katedru dokumentární tvorby na pražské FAMU. Během studií na sebe upozornil pozoruhodnými dokumenty (mj. hlavní ceny na festivalu světových filmových škol v Mnichově v letech 1987 a 1988 za snímky Zapadákov a Srdíčko) a s velkou odezvou se setkal i jeho celovečerní režijní debut Requiem pro panenku (mj. hlavní cena na festivalu Fórum v Bratislavě, ve své době nejnavštěvovanější český film).

S velkým úspěchem se věnuje i tvorbě videoklipů (ceny české resp. slovenské Akademie populární hudby za videoklipy k písničkám Láska je láska, Zahrada rajských potěšení, Medvídek, Ona je Madona) a reklamních spotů (mj. Mazda, Dobrá voda, Nestlé, Danone, Sazka, Allianz). Muzikál Rebelové se stal čtvrtým nejnavštěvovanějším filmem roku 2001, získal dva České lvy, Cenu diváků na festivalu FINÁLE v Plzni, hlavní cenu Zlatý střevíček na mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně a hlavní cenu Křišťálovou vázu na Dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově nad Ohří.

Adaptace úspěšné knihy Michala Viewegha Román pro ženy získala Českého lva 2005 pro divácky nejúspěšnější film roku. Film získal Cenu diváků na festivalu Finále Plzeň 2005, Hlavní cenu za český film na 3. festivalu evropských filmových úsměvů v Mladé Boleslavi, na festivalu Novoměstský hrnec smíchu 2005 Cenu diváků Novoměstský hrnec smíchu, Cenu za mužský herecký výkon pro Marka Vašuta a Cenu za výtvarný počin pro Filipa Renče.

Zdroj: Presskit k filmu "Na vlastní nebezpečí"

Režijní filmografie

2016 Lída Baarová
Profesionálové
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
Sebemilenec (TV film)
2011 Vetřelci a lovci: Krutá nevěra (TV film)
Vetřelci a lovci: Užij si se psem (TV film)
2010 Nemyslíš - zaplatíš!
2009 Hvězdář
Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)
2008 Golem (divadelní záznam)
Hlídač č. 47
2007 Na vlastní nebezpečí
2004 Román pro ženy
2003 Kleopatra (divadelní záznam)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Pokoj bez oken (TV film)
Rebelové
1999 Polojasno
1995 Válka barev
1991 Requiem pro panenku

Dokumentární

2009 Lucie Bílá Best of Video
2004 Lucie Bílá: Láska je Láska
1989 Loď do Bombaje (studentský film)
1988 Srdíčko (studentský film)
1987 Zapadákov (studentský film)
1986 Fanstory (studentský film)

TV pořady

1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Lucie Bílá - Když tančí ďábel s andělem (hudební videoklip)
2014 Daniel Landa - Šmouha (hudební videoklip)
2002 Ilona Csáková feat. Bára Basiková & Monika Absolonová: Teď královnou jsem já (hudební videoklip)
1998 Lucie - Medvídek (hudební videoklip)
Lucie - Panic (hudební videoklip)
1993 Robo Grigorov - Ona je Madona (hudební videoklip)
1992 Lucie Bílá - Láska je láska (hudební videoklip)
1991 Metalinda - Zaľúbená žaba (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2013 Sebemilenec (TV film)
2008 Golem (divadelní záznam)
Hlídač č. 47
2001 Rebelové
1995 Válka barev
1991 Requiem pro panenku
1989 Běžec (TV film)

Dokumentární

1989 Loď do Bombaje (studentský film)

Herecká filmografie

2016 Profesionálové
2009 Nedodržený slib
2008 Kouzla králů (TV film)
2006 Vratné lahve
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Tmavomodrý svět
1998 Za zdí (TV film)
1996 Kolja
1994 Jízda
1993 Nesmrtelná teta
1991 Princezna Fantaghiró (TV film)
Requiem pro panenku
1990 Dcera národa (TV film)
Jak s Kubou šili všichni čerti (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Blázni a děvčátka
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Strašidlo cantervillské (TV film)
Uzavřený okruh
1988 Cesta do krajiny Ty (TV film)
Duše a dušičky (TV film)
Dvojčata (TV film)
Jsem vrah? (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Strom pohádek: O třech synech (TV film)
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Jsi falešný hráč
Ostrov jistoty (TV seriál)
O štěstí a kráse (TV film)
Papilio
Případ nevinné řeky (TV film)
Za zády peklo
1985 Čarovné dědictví
Třetí patro (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
1983 Levé křídlo
Putování Jana Amose
Stav ztroskotání
1981 Kaňka do pohádky
1980 Život je tvrdolín (TV film)
1979 Julek
1978 Nechci nic slyšet
Plácek (TV film)
1976 Jakub
1975 Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Hvězda padá vzhůru
Motiv pro vraždu
Na startu je delfín
Pavlínka
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Družina černého pera
1972 Pan Tau a cesta kolem světa
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2014 Tajemství Vladimíra Dlouhého (TV film)
2013 Český žurnál (TV seriál)
Český žurnál: Spřízněni přímou volbou (TV film)
Hledá se prezident
Show!
Tajemství lásek slavných (TV film)
2012 Film o seriálu: Sanitka 2 - Návrat po 30 letech (TV film)
2011 Tajemství Jiřiny Bohdalové (TV film)
2007 Film o filmu: Na vlastní nebezpečí (TV film)

TV pořady

2016 Film 2016 (TV pořad)
2014 Lucie - Retrovideo (TV pořad)
2013 Český lev 2012 (TV pořad)
2012 Český lev 2011 (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Hyde Park (TV pořad)
Taneční skupina roku 2009 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Interview B.T. (TV pořad)
Intimní zpověď (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Extra (TV pořad)
2005 Svět na kolejích (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(417)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace