Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý gangster, který, jak se domnívá, za své zločiny již zaplatil a nikomu nic nedluží, žije klidným životem farmáře, který miluje svou krásnou ženu a své koně. Ale minulost si ho stejně najde. Přihlásí se v podobě mladého jednoduchého gangstera Mickeyho, který spolu se Sergem, Noëlovým starým přítelem, se u něj ukryjí při útěku z vězení. Smrtelně zraněný Serge umírá a Mickey nedbá na Noëlovy rady. Zkušený Noël ví, že tento nezvladatelný zločinec představuje pro něj osudové nebezpečí. Ohrožen je on, jeho dosavadní život, ale i jeho krásná žena... Původně měl roli Noëla hrát Lino Ventura, ale ten ji, vzhledem ke svým striktním morálním zásadám, odmítl. Režisér Alain Corneau, má ve svých filmech vždy excelentní obsazení, vedle Yvese Montanda, se kterým se sešel ve svých filmech ještě dvakrát, obsadil Catherine Deneuveovou, Gérarda Depardieua, Michela Galabrua a tenkrát ještě málo známého Gérarda Lanvina. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (89)

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Drsná a přitom i poetická francouzská filmová škola. Je to jeden z těch filmů, ze kterých na vás dýchne opravdový život. Někdo má osudovou kartu veselejší, jiný smutnější a někdo přitahuje a vyrábí maléry neustále dokola. Středobodem příběhu je Mickey, uprchlý trestanec, který se celý život chová tak, jak je naučil a rány tedy néjen přijímá , ale i rozdává. Když se ovšem konfrontuje s krásnou ženou a svou krásnou dcerou, hluboko v něm se probouzí opravdový cit. Ovšem karmický kruh se točí stále dál... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Rád si príbehy dotváram a toto je ďalší typický francúzsky film, ktorý ponúka viac, než na prvý pohľad vidieť. Úsporný, ale intenzívny. Nejasný, ale presný. Vyrozprávaný priamo, ale fungujúci v hneď niekoľkých rovinách. Chladný na povrchu, rozbúrený pod ním. Z môjho pohľadu je to hlavne perfektne stvárnená postava charizmatického Yvesa Montanda, ktorá tento neľútostný príbeh posúva až kamsi k hraniciam antickej tragédie. Všetko smeruje práve k tomuto záhadnému charakteru, sústredí sa okolo neho a podnecuje diváka, aby sa v myšlienkach vracal k Voľbe zbraní ešte pekne dlhý čas po zhliadnutí. (zo žánrového hľadiska je to potom príjemné oživenie noir filmu, kedy sú jeho najtypickejšie znaky položené do úplne iného konceptu) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Výborná a nekompromisní francouzská škola akčního kriminálního filmu. Hrdiny tu pak jako obvykle nejsou lidé obyčejní, ale grázlové a policajti. Čestní, bezskrupulózní, ambiciózní, poctiví, zkažení, milující, stateční, zbabělí a mohl bych pokračovat.  A je jedno ke komu si daný přívlastek přilepíte.  Corneau nepředstavuje černobílé a šablonovité hrdiny, ale složité charaktery, jež si sympatie diváka získávají (nebo je ztrácejí) postupně.  Depardieu jako mladý cholerický bouřlivák, který nejde pro ránu ani výstřel daleko, nicméně  pod maskou drsňáka se celou dobu skrývá milující otec a vlastně velmi čestný muž.  Montand,  bývalý mistr zločinu, avšak už unavený honbou za dalším "dobrodružstvím", chce svůj klid a dožít spokojeně život se svou milovanou ženou. Okolnosti jej však donutí oprášit staré zvyky a  co se v mládí naučíš...  Galabru a Lanvin, střet starého a mladého, zkušenost versus ambice. Zatímco jeden už dávno ví, že rybář je vždycky trochu cítit bahnem, tak druhý svou dychtivostí způsobí tragédii.  Výborné ve všech ohledech, Depardieu pak na sebe  strhává pozornost největší a jeho choleričnost skvěle kontrastuje s vyrovnaným klidem Montandovým.    Jejich střet však odhalí, kým oba ve skutečnosti jsou a že se vlastně od sebe příliš neliší.  A zrcadlově se totéž odehrává na druhé straně zákona i Galabru a Lanvin se dočkají svého "rozhřešení".  Otec a syn, mladší a starší verze téhož člověka? To nechť si každý přebere sám, já sazím plnou palbu. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní snímek, který se zaměřuje především na chování hlavních aktérů klidného a do jisté doby spokojeně žijícího Yvese Montanda a psychopatického, hloupého a přitom milujícího Gérarda Depardieuho. Věrnou milující manželku si tu zahrála překrásná Catharine Deneuve a končícího policistu Michel Galabru. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Výborný film ze staré francouzské školy. Opravdu výtečný. Má jen jednu jedinou chybu, a sice tu, že ačkoli vypráví smutný lidský příběh plný nepříjemného rozhodování, bolesti, obav a žalu, nechal mě naprosto chladným. Já vím, že ne každý film může mít sílu srpnových tropů, ale přízemních říjnových mrazů už mám po krk. Zkusíme to jindy, třeba se vyšplháme aspoň na babí léto. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (1)

  • Malá krásná holčička, která hrála Mickeyho dceru, se jmenovala Karine Lenoir a nikdy předtím ani nikdy potom už v žádném filmu nehrála. (Hombre8)

Reklama

Reklama