Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (736)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Pitch Black je zasrané béčko a v niektorých fázach sa za to ani nehanbí. Hlavne Vin Diesel pochopil, v čom to vlastne hrá a postavu Riddicka si užíva, ako sa patrí. Hláškuje a je vynikajúci. Ostatní herci zväčša také šťastie s pochopením scenára nemali. A to nehovorím o režisérovi! Ten aj napriek dobrému námetu na lacný, ale kvalitný horor, vsadil na povrchnú akciu a strašne zlé triky. Mohol to byť komorný horor ako Alien, ktorý by ťažil z depresívnej klaustrofobickej atmosféry, ale zbytočná akcia a to, že sme mimozemské šmejdy videli už po pár minútach filmu, mu na kvalite nedodáva. Vin to zachránil. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně potrefený scénář, který nás na druhou stranu alespoň oprostí od přílišných požadavků. Film byl točen v dost zajímavém, atmosférickém prostředí, takže se dokázal vyvarovat častých žánrových slabin a skutečně slušné a poměrně drahé triky jsou využity pouze na správných místech, čímž nechci říci, že by jich snad bylo jakkoli málo nebo, že by nepůsobily dostatečně efektně. Z hereckého hlediska je ale jenom špatným vtipem tady hledat nějaký opravdový výkon a zahrál-li Diesel třeba i zatím nejlépe, neznamená to vůbec, ale naprosto vůbec nic! ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Černočerná tma není ničím víc, než dějově rutinním nízkorozpočtovým béčkem o ztroskotancích na planetě obývané agresivními zubatými potvorami. Twohyho nápadité režijní uchopení však film v mnohém posunuje ještě o kousíček dál, než dosáhly mnohé tituly kategorie A. Krom používání sytých barevných filtrů a jiných fines má velký kus hutné atmosféry na svědomí postava Riddicka. Ten se stává příjemně zneklidňujícím elementem a jeho přítomnost dobře funguje jako katalyzátor vzájemné chemické reakce mezi ostatními postavami. Pitch Black ani neprojevuje snahu vyskočit z útulné béčkové škatulky a proč taky? Ti co mají k žánru kladný vztah, budou s filmem jistě spokojeni. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skupina spejblů musí nouzově přistát na neznámé planetě a ještě ani nevylezou ven a už jsou strachy posraný až za ušima. Naštěstí mají sebou ranaře z největších Vin Diesela, kterýho sice ještě na začátku trapně věznej, jakože prej zločinec, ale spejblové poměrně brzy zjistej, že na týhle planetě se bude hrát především o jejich koule a tak ještě rádi Vin Diesela pustěj. Ten si změnu situace náležitě vychutnává a cedí jednu drsnou hlášku za druhou. Nejlepší byla ta, když k Dieselovi naklusal jeden z vyděšenejch spejblů a Riddick (Vin Diesel) si ho pěkně dal "Co je tak užásnýho na tvým životě, že se bojíš smrti ?" To sem chcípal smíchy. Opravdu zajímavá planetka, tři slunce, lítající sráči co vypadali jak okřídlenej maxipes fík s velkým zobákem. Jo a taky bylo dobrý tohle, spejblové zjistili, že letající maxipsové se bojí světla a tak hned udělali světla tři prdele, ohně a tak a jeden spejbl byl pobožnej a začne s bohem otravovat Riddicka, jakože bůh pomůže a podobný kecy, no a jak to jdou tou planetkou, najednou začne pršet a louče, který sbejbli chránili před maxipsama pomalu zhasínaj. Riddick se otočí, frajersky se usměje na pobožnýho a zahlásí "A kde je teď, ten tvůj, bůh?" Zkrátka bezchybná napínává a vizuálně dokonalá drsná akční jízda, kde hlavní hrdina je ostřejší než čerstvě vyrobená žiletka a naprosto nikdo netuší co stane v další minutě. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tento film si ma získal okamžite, ako som ho prvý krát videla v kine, na jeseň roku 2000. Má v sebe omnoho viac psychológie, než sa na prvý pohľad zdá a zaujímavým spôsobom rozoberá v bežnej civilizovanej spoločnosti potlačované pojmy ako pud sebazáchovy a "silnejší prežije". Okrem toho šikovne odhaľuje zákutia ľudských charakterov v krízovej situácii. Milujem Čiernočiernu tmu a antihrdinu s charizmou Riddicka. Žiadny zloduch nie je viac "cool" ;-) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • Podle filmu vznikla i hra „The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay“. (asdfasdf)
  • Jméno vesmírné lodi bylo Hunter/Gratzner. Také se tak jmenovala společnost pro vizuální efekty, která loď navrhla a postavila. (Chatterer)

Související novinky

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Legendy o slavných návratech

Legendy o slavných návratech

14.08.2009

Dnes si dáme tři drby, které jsou natolik zajímavé, že je neobejdeme i navzdory vysokému faktoru kachnovitosti. První tvrdí, že Bryan Singer by rád režíroval celovečerák Battlestar Galactica. Někdy… (více)

Reklama

Reklama