foto

Radha Mitchell

  • nar. 12.11.1973 (42 let)
    Melbourne, Victoria, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Čím to, že na všechno australské je radost pohledět? Ať je to klokan s jeho roztomile přiblblým výrazem, ať je to opera v Sydney, ať je to malebná australská krajina, ať to jsou zdejší (ač zpravidla již ne zde hrající) herečky jako Nicole Kidman, Cate Blanchett, Rose Byrne, Miranda Otto Radha Mitchell. Právě posledně jmenovanou sice již mnozí zaregistrovali, avšak málokdo o ní ví, natožpak aby věděl, že je Australankou. Jako většina australských celebrit se narodila v Melbournu, jako menšina australských celebrit se narodila 12. listopadu 1973. S herectvím začala Radha již při studiu na střední škole. Brzy předvedla talent pro role odpovídající jejímu věku a zkušenostem, tedy pro role naivních dívek plných mladistvé energie. Svou profesionální kariéru odstartovala australskou televizní sérií SUGAR AND SPICE (1988). Následovala účast v seriálech LAW OF THE LAND (1993) nebo ve velice populárních NEIGHBOURS (1994). Rovněž hrála v divadelní inscenaci DESIRE.

Zásadní obrat v její kariéře představovala role v prvním celovečerním filmu, v romantické komedii Emmy-Kate Croghanové LÁSKA A JINÉ KATASTROFY (1996). Mitchellová postavu Danni, kterou ztvárnila, výstižně popsala jako „cosi sladkého a mladého“. Ačkoliv její další film, americký debut HIGH ART (1998) byl v mnoha ohledech filmem odlišným, dramatičtějším a dospělejším, její role byla až nápadně podobná právě Danni. Herečka s podobně výraznýma očima a blonďatou kšticí bude holt režiséry těžko přesvědčovat o své schopnosti ztvárnit i složitější postavy. Mitchellová si nejspíš řekla, že bude lepší důkaz místo slibů a v postavě mladé novinové redaktorky Syd, jakkoli byla mladá a sladká, naplno rozvinula svůj talent a sklidila kladný kritický ohlas. I s další rolí toužila předvést, že její ambice nejsou malé, bohužel, podprůměrný „nezávislák“ CLEOPATRA'S SECOND HUSBAND (1998) nebyl nejšťastnější volbou.

Přinejmenším z finančního hlediska větší jistotou se stal mnohem komerčněji zaměřený snímek, akční sci-fi thriller s Vinem Dieselem ČERNOČERNÁ TMA (2000). Rovněž další filmy, v nichž účinkovala, byly určeny spíše mainstreamovějším divákům a rovněž v nich si zahrála po boku hereckých idolů mnoha divaček. V komorním thrilleru TELEFONNÍ BUDKA (2003) to byl Colin Farrell, v MUŽI V OHNI (2004) si jako matka Dakoty Fanning najala pro svou dceru bodyguarda Denzela Washingtona, ve stejném roce se stala manželkou autora Petera Pana v dramatu HLEDÁNÍ ZEMĚ NEZEMĚ a ačkoliv si většina z vás zapamatovala spíše Kate Winsletovou, blíže k Johnnymu Deppovi zde měla právě Mitchellová. Ta mezitím stihla napsat, zrežírovat a sebe do hlavní role snímku FOUR REASONS (2002) obsadit. Za její nejkomplexnější a nejvyzrálejší je označována dvojrole titulní hrdinky tragikomedie Woodyho Allena MELINDA A MELINDA (2005). A jak známo, Allen má na mladé a talentované herečky moc dobrý „čich“. Mitchellová vrchovatě využila příležitosti, kterou s touto rolí získala a skvěla zvládla obě Melindy - tu tragickou i tu komickou.

Nejen do povědomí hráčů počítačových her se zapsala díky SILENT HILLU (2006), kde si po Muži v ohni zopakovala roli zoufalé matky, tentokrát jí ovšem nedělali starosti mexičtí únosci dětí, nýbrž zlo původu mnohem méně zřejmého. Jako výhradně „ženský“ by nemohl Silent Hill, narozdíl od jiných hororů, fungovat s neustále vřískající, pasivní a bezbrannou obětí. Mitchellová si tudíž dala na postavě Rose obzvlášť záležet, díky čemuž dala vzniknout jedné z nejpozoruhodnějších hororových hrdinek posledních let. Mezi jejími dalšími filmy, jež byly ohlášeny, můžeme najít další horor, romantické drama i akční sci-fi, o zaškatulkování tedy rozhodně nemůže být řeč. Asi to nebudou žádné velké hity, které by bořily rekordy v tržbách, nejspíš ani filmy, které sklidí obzvlášť kladné kritiky, ale budou to filmy s Radhou. A to přeci úplně stačí, ne?

Martin "Matty" Šrajer

Herecká filmografie

2017 Seed, The
2016 Pád Londýna
Sacrifice
The Darkness
The Shack
2015 Barbados
Looking for Grace
2014 Fugly!
Ptáci a lidé
2013 Big Sur
Evidence
Pád Bílého domu
Rudá vdova (TV seriál)
Už se nebojím
V očekávání
Zmrzlá zem
2012 Návrat do Silent Hill 3D
2010 Podivní
Quickening, The (TV film)
2009 Náhradníci
Waiting City, The
Zlodějská partie
2008 Útěk z Huang Shi
What We Take from Each Other
Zázraky se nedějí
2007 Chuť lásky
Krokodýl: Návrat do krvavé laguny
2006 Poločas rozpadu Timofeje Berezina
Silent Hill
2005 Zamilovaní blázni
2004 Hledání Země - Nezemě
Melinda a Melinda
Muž v ohni
2003 Visitors
2002 Four Reasons
Smrtící žár
Telefonní budka
Ten Tiny Love Stories
2001 Cizinec na útěku
Dva muži a batole
Vzpoura (TV film)
2000 Černočerná tma
Everything Put Together
Polibek mého anděla
1999 Kick
Sleeping Beauties
1998 Cleopatra's Second Husband
Chosen, The (TV film)
Vrcholné umění
1996 Láska a jiné katastrofy
1994 Halifaxová, soudní psychiatr - Milovaná holčička (TV film)
Vesničtí poldové (TV seriál)
1993 Law of the Land (TV seriál)
1992 Phoenix (TV seriál)
1991 All Together Now (TV seriál)
1988 Sugar and Spice (TV seriál)
1985 Neighbours (TV seriál)

Dokumentární

2009 Silent hill: entre deux mondes
2006 Path of Darkness: Making 'Silent Hill'
2005 Vengeance Is Mine: Reinventing 'Man on Fire'
2002 HypaSpace (TV seriál)
1999 Celebrity Profile: Ally Sheedy (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Ceremonia de apertura del festival de cine de San Sebastián (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(158)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace