Reklama

Reklama

Světlo naděje

(seriál)
Trailer 1
USA, 2023, 6 h 49 min (Minutáž: 41–56 min)

Hudba:

Ariel Marx

Hrají:

Bel Powley, Liev Schreiber, Ashley Brooke, Jim High, Billie Boullet, Joe Cole, Liza Sadovy, Andrew Van Wilpe, Victor Dohlsten, Amira Casar, Jenn Kirk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Světlo naděje sleduje osudy Miep Giesové, sekretářky Otty Franka. Miep a její manžel chránili s pomocí nizozemského odboje Frankovy a nespočet dalších před nacisty během druhé světové války. Možná znáte příběh Anne Frankové a jejího života v tajné přístavbě. Toto se odehrálo na druhé straně knihovny. (Disney+)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (16)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

příběh Anne Frankové je notoricky známý a je tak celkem "osvěžující" jej vidět z jiného úhlu. Ve Světle naděje se tak dostává do popředí Miep Giesová, která spolu s manželem pomáhala rodině Frankových a dost dlouho se jim dařilo je skrývat. Celá série sice působí zprvu trochu rozvlekle a vzhledem k tomu že se vše točí kolem Miep i zjednodušeně (lidí co Frankovým pomáhali bylo několik a ti tu prakticky nefigurují). ale to ve výsledku nakonec vůbec nevadí. Pomalé tempo pomáhá poznání situace jak vevnitř, tak venku, stejně jako pomáhá víc poznat postavy a když pak dojde v závěru na lámání chleba a rodina je prozrazena, má to ten správný dopad. Bel Powley v hlavní roli je velmi dobrá a celkem s přehledem si krade sérii pro sebe i na úkor slavnějších kolegů Colea a Schreibera...75% ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

„Nevieme prečo niekto ostane ušetrený a niekto nie. My sa len každý deň môžeme rozhodnúť, že urobíme niečo dobré.“ Príbeh Anny Frankovej pozná snáď každý. Tvorcovia tejto minisérie sa však zamerali na osud hrdinky Miep Giesovej a jej manžela Iana, ktorá pracovala ako sekretárka Otta Franka a počas dvoch rokov sa o nich starala deň čo deň, nakupovala im, riskovala pri tom svoj život. Vskutku vynikajúci nápad natočiť niečo o tejto hrdinke, ktorá sa dožila 100 rokov. Bolo to napínavé, dojímavé, miestami úsmevné (cez slzy). A aj keď viete, ako to celé dopadne, v napätí ste boli neustále. Skvelé herecké výkony na čele s Bel Powley a Joeom Coleom, perfektná bola aj neznáma Billie Boullet (v úlohe Anny Frankovej) či Liev Schreiber. Netreba zabúdať ani na vynikajúcu dobovú hudbu. Priznávam bez mučenia, vyhrkla aj slza. A okamžite sa A Small Light zaraďuje medzi top minisérie ever, aké som kedy videl. Za mňa kandidát na ocenenia v kategórii Najlepšia miniséria, najlepšia herečka (Powley), najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Cole) a najlepšia hudba. Verme, že odkaz Anny Frankovej bude žiť večne, nedopustime už nikdy nič podobné. Obzvlášť v aktuálnej dobe, ktorú žijeme, nech je nám to mementom a zároveň príkladom, aby sme nezabúdali, že sme si všetci rovní a že obyčajná človečina je to najpodstatnejšie. Fuck Nazis! ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Příběh Anne Frankové opět ožívá, tentokrát však z jiného úhlu pohledu. A to z pohledu Frankovy sekretářky Miep Giesové a jejího manžela Jana. Vlastně tu ani nejde o úkryt Frankových či o to, znázornit Anne a její deníky, to už vůbec ne. Podstatou je ukázat dnešnímu světu odhodlání v podání obyčejných lidí jako byli manželé Giesovi a další lidé z holandského odboje, jenž se dokázali vzepřít diktatuře a tyranství tím, že dokázali skrývat a zachraňovat nevinné lidské životy, ať už batolata, děti nebo staré lidi a byli ochotni riskovat úplně vše. Je to opravdu převážně zaměřeno na tyto dvě postavy, i když do samotného úkrytu a života v něm samozřejmě nakoukneme, ale nečekejte nějakou historickou rekonstrukci. Tady bych spíš doporučil Deník Anny Frankové ( 2001 ). Čekal jsem ukázku většího běsnění samotných nacistů či jejich kolaborantů ale toho se moc nedočkáme. Dobové kulisy jsou zde samozřejmostí a potěšil mě i výkon Bel Powley, tady bych to viděl minimálně na nominaci na Globech. Nejlépe bych hodnotil poslední dva díly, tam je to hodně intenzivní a bohužel i smutný. Kdo zná příběh Anne a její rodiny, ve finále ho tak nemá co překvapit. I přesto se ale jedná o poutavý a místy i hodně dojemný příběh o záchraně lidských životů v době největšího temna. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Světlo a tma, obyčejní lidé, jejich radosti i smutek, snění i realita. Ta se odvíjí zejména od toho, že rodina podnikatele Otty Franka je židovská. Těm bylo postupně zakazováno nejen podnikat nebo se účastnit společenského života, ale moc dobře víme, co následovalo… Přitom nejprve uprchli před nacismem z Německa do Amsterdamu. Když bylo i Nizozemsko okupováno, ocitli se znovu v nebezpečí. Přes dva roky se od července 1942 ukrývali v tajných místnostech kancelářské budovy hlavy rodiny… a jejich osudy jsou nám předkládané z nezvyklého úhlu, přičemž hlavní postava musela sama projít obtížným začleněním v cizí zemi: místy lehkomyslná, jindy bystrá, pokaždé temperamentní sekretářka Miep. A nejde jen o rodiny Frankových a van Pelsových. Společně s manželem pomáhali na mnoha úrovních a zároveň hledali způsoby, jak se vyhnout nacistům. Oba se nehodlali dívat jinam, nicméně z jejich životů se stal seznam starostí. Výsledek je výborný. Nápaditý, skvěle zrežírovaný i zahraný. Neustále jsme každopádně svědky momentů vzdoru, humoru a vytrvalosti, ale já bych uvítal zejména víc vzteku či hrůzy. Prostě tu a tam měli jít tvůrci víc na dřeň, ukázat víc syrovosti a surovosti, nacisté byli jednoduše spojováni s neuvěřitelnými zvěrstvy, které se do určité míry měly (dle mého) do série promítnout. Bel Powley je každopádně ve svém výkonu výborná, nejen díky pronikavým modrým očím a neochvějnému odhodlání. Joe Cole je divákům přece jenom známější (gangsterská sága Gangy z Birminghamu i moderní Gangs of London), jejich vzájemná chemie funguje na výbornou (i třeba v obyčejné vaně). Ač válečný Amsterdam, několik týdnů se natáčelo v Praze. Zajímavá je proto i role, respektive účast herce Lieva Schreibera. Sic Američan, má i ukrajinské či polské předky. V Česku již natočil několik historických projektů, včetně dramatu, v němž se mladík rozhodne vypravit na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Zial je cim dalej tym tazsie zohnat kvalitny film - a toto tu to nie je, teda pokial sa nebavime o rozliseni, 6 zvukovych stopach a dalsich vymozenostiach, ktore maju nahradit prazdnotu filmovej tvorby. Este som si vravel vopred, ze nesmiem byt zaujaty, ved aj amici mozu natocit v dnesnych casoch daco pozeratelne.. Prvy diel sme vydrzali, dalsi uz ale nezacneme. Clovek zacne tusit s cim ma do cinenia, ked hned v prvych minutach je jedna z hlavnych postav homosexual. Uplne mimo deja, mimo zapletky, proste tam trebalo vocpat povinne zradlo - a toto sa nevola 'agitka'? Keby tam vystupoval knaz alebo radova sestricka, tak to tu znosia pod maticku zem; no jo, ale ked tam je chlapec na chlapcov, jedna sa o celkom urcite o historiu. Rovnako dost ujete mi pride vykreslovanie hlavnej postavy, sekretarky, ako jemne lascivnu popletenu osobu. Americky pohlad na europskych hrdinov je neliecitelna diagnoza. Amerikani dokazu natocit iba ak vyvrazdovanie Indianov alebo jak Mickey Mouse zachranil zemegulu pred ufonmi, ale zivotopis europskeho hrdinu treba nechat na nasich. Pre mna nepozeratelne, 2*, ze sme zvladli prvy diel. Ale je mi jasne, ze to hromada - najma mladsej generacie - vidi komplet inak, progresivnejsie :-D. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (1)

  • Seriál se také natáčel v Hradci Králové. V jednotlivých dílech je kupříkladu vidět Labská vodní elektrárna („Hučák“) na Labi, ze kterého tvůrci udělali jakýsi přechod, na kterém nacisté kontrolují nizozemské obyvatelstvo, dále známé královéhradecké nábřeží či Sbor kněze Ambrože, který je v seriálu popisován jako registrační úřad (matrika). Ten je nakonec odbojem vyhozen do povětří a na několika záběrech epizody Scheissfeld (2023) je vidět, jak hoří. (Trias)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Reklama

Reklama