Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Laosu je z amerických letadel shazována humanitární pomoc, ale i zbraně. Jedno letadlo dostane zásah a zřítí se. V televizi zatím prezident Nixon vysvětluje přítomnost amerických sil ve Vietnamu, ale nikoliv v Laosu. Tam se totiž snaží Američani tajně zabránit převzetí země komunistickým Vietnamem... Ve Státech je právě z místa pilota vrtulníku vyhozen Billy Covington. Naverbuje ho muž pro společnost zvanou Air America – američtí civilní piloti v Laosu převážejí uprchlíky a zásoby. Billy nastoupí, přijímá ho Rob Diehl a pilot Gene ho vezme na ukázkový let. Přistanou u malé vesnice, kde Gene koupí od domorodců bedny zbraní, které tam nechali Rusové. Večer se v hospodě Billy seznámí s Corine, která pracuje pro humanitární organizaci. Na kontrolu přijíždí senátor USA. Rob s majorem Lemondem varují laoského generála Soonga, aby zavřel laboratoř na heroin, kterou má ve staré továrně, alespoň než odjede senátor. To ale generál odmítá, protože peníze z drog potřebuje na financování války. Gene vyzvedá senátora a má ho odvést na misii. Cestou chce senátor pořád vědět, kde jsou tajné základny, ale Gene předstírá, že žádné nejsou. Na misii Corine řekne senátorovi, že CIA nechá generála Soonga obchodovat s drogami a on jim za to půjčuje své vojáky. Major Lemond senátorovi řekne, že někteří piloti při svých letech pašují opium, ale že on je pochytá. Billy při rozvozu zásilek dostane zásah a Gene ho rádiem navede na starou dráhu. Tam nakonec dokáže přistát a on i kolegové to přežijí. Za nimi přistane generál Soong, přeloží si z vraku letadla část balíků, ve kterých je opium, a zase odletí. Trosečníky tam nechá, ale těm na pomoc přiletí Gene a vyzvedne je. Nepřátelské jednotky však sestřelí i jeho vrtulník a Gene s Billym opět havarují. Ostatní piloti je hned hledají a oni zůstanou přes noc v džungli... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Povedená oddychová komedie s vážnějšími chvilkami, které dávám 3,5 hvězdy zaokrouhlené nahoru za dvě dokonalé scény nouzového přistání (hlavně za tu s letadlem) a za závěrečnou schovávanou. Gibson a Downey jsou ve svých rolích výborní, Spottiswoode si s nimi i s letadýlky a vrtulníky rozumí dobře... Kdyby scenáristé přidali více humoru a rýpání do válečné politiky USA a vynechali zbytečné postavy (Nancy Travis, Gibsonova rodina), mohly ty čtyři hvězdy klidně být i čisté.__P.S. Air America je nutno (!) vidět v původním znění a neořezaném obrazu. Český dabing je neskutečně zprasený (především co do zvuku), a tak se není proč divit všem, kteří film sledovali v TV a nudou či vzteky skoro zemřeli. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"PROMIŇ, ALE NENÍ TO UZI?" - "HELE, TO BY BYLA DOBRÁ REKLAMA: PROMIŇ, ALE NENÍ TO UZI?" Další z celuloidových klukovských snů o báječných mužích na létajících strojích, který nabízí svižnou a vtipnou zábavu, ale jako výpověď o Vietnamu na způsob M.A.S.H. přichází dle mého trochu pozdě (poselství, že válka je vůl, je samozřejmě nadčasové). Velmi pohodový film. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná oddychovka se skvělým soundtrackem a pěknýma záběrama, ale ne nějak užasným Gibsonem a Downeyem. Tempo neni moc záživné, zápletka nijak originální ale díky feelingu devadesátých let je to velmi pohodové. -"Base to Wild Dog. Do you copy?" -"Wild Dog to base. Fuck off." ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Air America, vybaví se mi usměvavý mladý Mel Gibson za kniplem C - 123 Provideru v barvě kovu letící nad sytě zelenou džunglí Laosu a shazující v bednách na padácích prasata. Film jako takový je vlastně ptákovina podobně jako Top Gun, ale kdo má rád letadla tak jako já a navíc má respekt k těm s oznáčkem křidélek na prsou co je vodí oblohou, na své si zcela jistě přijde. Nejsou to jen Providery, film se hemží vrtulníky, letadly, uvidíme Hueye i stařičké Dakoty.... Akční část filmu nefunguje, snad jen u toho nouzáku a flaku před zásahem dvojky motoru a komediální už vůbec není. Humor jde místy až do trapností a jeho vrcholem byla hádka o pastelky při letu s nulovou viditelností s vyděšeným nováčkem za berany řízení. Únava, stres a vyšinutí jde točit i jinak a naštěstí to zachránila scénka se střelbou na minigolfu. Jediné u čeho jsem se zasmál byl samotný závěr před titulky. Tohle byl takový filmeček na hranici béčka z éry akčních filmů z osmdesátek. Možná chtěl říci něco víc, ale nepodařilo se. Je to škoda, šla toho udělat slušná porce akce... Naštěstí se v něm zhusta létá a to já moc rád, tak dávám za tři pytle mouky...je to mouka že? * * * ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Air America mě zaujal především zajímavým námětem, neboť moc filmů na tohle téma není, ale také hereckým obsazením, konkrétně mám na mysli oba dva hlavní protagonisty Mela Gibsona a Roberta Downeyho Jr. Oba dva předvádí docela slušné výkony, chemie mezi nimi funguje, mě osobně však nejvíce zaujal právě Robert Downey Jr. Co se zpracování týče, zde bych ocenil trochu více akce, ucelenější a živější příběh a také větší porci humoru, který by film ještě víc tlačil do válečné satiry. Takhle mi to celé přijde tak nějak na půl plynu, závěr je rovněž dost rozpačitý, očekával jsem teda daleko záživnější podívanou. 5/10. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (19)

  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Christophera Robbinse. (Foxhound#1)
  • Tvůrci si pronajali celkem 26 letounů thajského letectva. Hlavní hrdiné létají na letounech Pilatus PC-6 Turbo-Porter a Fairchild C-123 Provider (známý z filmu CON AIR). (Foxhound#1)
  • Film bol stiahnutý z viac ako sto rôznych kinosál v Nemecku po tom, čo v januári 1991 vypukla vojna v zálive. (Da_reba)

Reklama

Reklama