foto

Robert Downey Jr.

  • nar. 4.4.1965 (51 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Downey Jr. se narodil 4.4.1965 v Manhattanu, New York, USA. Mnoho lidí v tu dobu již jistě předpokládalo, že se po vzoru svých rodičů, režiséra Roberta Downeyho Sr. a herečky Elsie Downey, bude chtít věnovat filmu. Předtuchy těchto lidí se staly skutečností po pouhých pěti letech. V roce 1970 ho totiž jeho otec poprvé obsadil do jednoho ze svých snímků s názvem POUND. Filmová spolupráce otec-syn trvala prakticky až do roku 1997. Během těchto let se tento mladý talentovaný herec objevil v drtivé většině děl svého méně známého režisérského otce. Z těch úspěšnějších lze jmenovat například komedie TO JE ALE TEPLO! a LÁSKA NA DRUHÝ DOTEK. Otec byl vždy jeden z hlavních Robertových vzorů, ale ne vše, co se od něj naučil, bylo pro jeho život prospěšné. Mezi méně užitečné návyky, které si od něho osvojil, patřila drogová závislost již od velmi mladého věku.

Drogová závislost, stejně tak jako závislost na otci určitě byly jedny z věcí, kterých se chtěl zbavit pokud možno co nejdříve. Ve filmové branži se mu to podařilo poprvé v jeho osmnácti letech. Tehdy si zahrál menší roli v romantické komedii MILÁČKU, JSI TO TY?. Během natáčení thrilleru PRVOROZENÝ se objevil před kamerou vedle Sarah Jessicy Parkerové, která ho okouzlila natolik, že výsledkem byl jejich sedmiletý milostný vztah. Po uplynutí dalšího léta si mohl do svého hereckého životopisu zapsat účast v akčním dramatu REBEL Z MÉ ŠKOLY, fantasy PODIVNÁ VĚDA, historickém seriálu MUSSOLINI: THE UNTOLD STORY a krátkometrážním DEADWAITU. Pohledy věhlasnějších režiséru se mu ale stále vyhýbaly. Roberta to přesto mrzet nemuselo, protože v roce 1987 byl po dlouhé době konečně obsazen do hlavní role, a to ve snímcích, které paradoxně svým způsobem tak trošku charakterizovaly jeho životní styl – SUKNIČKÁŘ a FEŤÁCI. Svoji premiéru na poli válečných filmů si odbyl o rok později ve filmu Ernesta Thompsona s názvem 1969. Sportovní komedie JOHNNY, BUĎ HODNÝ z téhož období potvrdila fakt, že s Downeym se dá počítat jako s hlavním hercem.

Přelomová role jeho kariéry se mu ovšem stále vyhýbala. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let zřejmě ve formě symbolu v názvu filmu přišla tehdy čtyřiadvacetiletému Robertovi zpráva: JE NADĚJE. A opravdu – Robert totiž dostal nabídku na roli v krimi dramatu OBHÁJCE PRAVDY, kde měl konečně možnost zapůsobit po boku známějšího umělce, kterým bezpochyby James Woods byl. Zdatně sekundoval také Melu Gibsonovi v akční komedii AIR AMERICA, což byl první film s kvalitnější produkcí, ve kterém se mu naskytla příležitost zazářit. Po tomto milníku následovaly role v Hoffmanově BUBLIFUKU a v životopisném CHAPLINOVI, kde dokonce ztvárnil samotného krále komiků, za což byl v roce 1992 nominován na Oscara. V květnu téhož roku vstoupil do manželského svazku s Deborah Falconerovou, který se však po necelých dvanácti letech rozpadl. Ve fantasy SRDCE A DUŠE, zasazeného do období konce padesátých let, si zahrál trémistu Harrisona.

Komedie se opět ukázala býti Downeyho oblíbeným žánrem v roce 1993, kdy se objevil ve více než tříhodinových POSTŘIZÍCH, jejichž tvůrci se nechali inspirovat povídkami Raymonda Carvera. Po dalším úspěšném akčním filmu TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI si Newyorčan postupně začal uvědomovat, kde se nachází jeho silná stránka. ITALSKÉ NÁMLUVY by se pravděpodobně umístily někde ve středu žebříčku Robertových úspěšných filmů, avšak historický film na motivy Williama Shakespeara RICHARD III. lze řadit mezi ty, které spíše zklamaly. Roli anglického lékaře z období Stuartovců si vyzkoušel v historickém snímku ČAS SMYSLNOSTI. Svůj charakteristický styl názorně demonstroval v Tobackově ROŠŤÁKOVI a ve Figgisově LÁSCE NA JEDNU NOC. Na konci devadesátých let přišel po akčních ŠERIFECH americký TRHÁK PANA BOWFINGERA. Následovala řada rolí v méně známých filmech, z nichž většina z nich byla pro muže s židovsko-britskými kořeny zklamáním. To ale částečně kompenzovalo první dabingové obsazení v kresleném seriálu GRIFFINOVI.

Počátek nového millenia zastihl Downeyho v californské protidrogové léčebně, kam se dostal kvůli svým problémům s marihuanou, kokainem a heroinem. Na filmovém plátně se v té době objevil v Hansonových SKVĚLÝCH CHLAPECH. Po roce byl předčasně propuštěn na kauci a mohl se tedy opět začít věnovat natáčení. Dostal nabídku ze seriálu ALLY MCBEALOVÁ, kterou přijal a ukázal svůj herecký talent v plné své kráse, za což byl odměněn Zlatým Glóbem. V roce 2003 si vyzkoušel poprvé roli v hororu, který byl pojmenován GOTHIKA, a v mysteriózním muzikále ZPÍVAJÍCÍ DETEKTIV, kde ztvárnil stejnojmennou roli. O rok později navštívil díky natáčení snímku EROS sedm různých zemí. Zloděje si zahrál v krimi komedii s poutavým názvem KISS KISS BANG BANG scénáristy a režiséra Shanea Blacka. George Clooney potom Robertovi zajistil menší roli v historickém dramatu DOBROU NOC A HODNĚ ŠTĚSTÍ. V srpnu roku 2005 se Downey podruhé oženil, a to s producentkou Susan Levin.

Jako by snad uzavření druhého manželského svazku zahájilo novou etapu hercovy kariéry, pro níž byla typická spolupráce se známými herci, režiséry a výrazný úspěch. Hlavní roli pro něj připravili tvůrci krimi PRŮVODCE K ROZPOZNÁNÍ TVÝCH SVATÝCH. Při natáčení originálního TEMNÉHO OBRAZU se setkal před kamerami s Keanu Reevesem, který proslul svojí rolí Nea v Matrixu, v DIANE ARBUS: PŘÍBĚH JEDNÉ OBSESE si zahrál filmového souseda Nicole Kidmanové, pod špičkovým režisérem Davidem Fincherem zazářil v roce 2007 společně s Jakem Gyllenhaalem a Markem Ruffalo ve snímku ZODIAC, filmovými partnery mu byli také Drew Barrymore a Robert Duvall v romantickém dramatu ŠTĚSTÍ VE HŘE. Méně známá role ředitele v komedii CHARLIE BARTLETT představovala jen dozvuk starých časů.

Slovo úspěch posunula do zcela jiné dimenze Robertova role Kirka Lazara v akční komedii TROPICKÁ BOUŘE, byl za ni totiž nominován na Oscara jakožto herec ve vedlejší roli. Jeho herecká kariéra nabrala nový rozměr poté, co si ho režisér Jon Favreau vybral jako představitele boháče Tonyho Starka do blockbusteru IRON MAN. Tento úspěch byl pro tehdy třiačtyřicetiletého Roberta enormní, protože ho Favreau upřednostnil před Tomem Cruisem, který měl o tuto roli velký zájem. Downeyho si údajně vybral proto, že sám herec se v charakteru Iron Mana viděl a chápal, jakým způsobem by ho měl zahrát. To se také potvrdilo a ujistili se o tom i komixoví fanoušci po celém světě. Robert se stal rázem jednou z největších hollywoodských hvězd. Svoje postavení zpečetil v roce 2009, kdy po hudebním dramatu SÓLISTA přišla příležitost si zahrát nejznámějšího světového komisaře. Za práci ve snímku SHERLOCK HOLMES byl v roce 2010 odměněn Zlatým Glóbem pro nejlepšího herce v jeho oblíbeném oboru – komedii.

Tento metr sedmdesát tři centimetrů vysoký sympatický herec však i po velkých úspěších neusnul na vavřínech. Na filmovém plátně se brzy ukázal v road movie NA DORAZ a vrátil se také jako Tony Stark v IRON MANOVI 2 a jako Sherlock Holmes v SHERLOCK HOLMES: HRA STÍNŮ. Pokus sjednotit svoje komixové hrdiny do jednoho celovečerního filmu vyšlo studiu Marvel na jedničku, a tak si Robert mohl po filmu AVENGERS užívat svoji rostoucí slávu. V roce 2013 bylo natočeno třetí pokračování o bohatém géniovi IRON MAN 3, Downey si ale po několika filmech, ve kterých ho ztvárnil, uvědomil, že pokud nechce být mezi diváky zaškatulkován jako muž jedné role, musí se stát součástí také zcela odlišných projektů, a proto se v roli právníka objevil v dramatu SOUDCE. Režiséru Favreauovi se odvděčil za to, co pro něho udělal, a krátce vystoupil v jeho komedii CHEF.

V dubnu roku 2015, kdy byl uveden do kin AVENGERS: AGE OF ULTRON, oslavil Robert Downey Junior padesáté narozeniny.

Honza "Honzeek95" Svoboda

Herecká filmografie

2018 Avengers: Infinity War
2017 Sherlock Holmes 3
Spider-Man: Homecoming
2016 Captain America: Občanská válka
2015 Avengers: Age of Ultron
2014 Soudce
Šéf
2013 Iron Man 3
2012 Avengers
2011 Marvel One-Shot: The Consultant
Sherlock Holmes: Hra stínů
2010 Iron Man 2
Láska a nedůvěra
Na doraz
2009 Sherlock Holmes
Sólista
2008 Iron Man
Neuvěřitelný Hulk
Rain of Madness
Tropická bouře
2007 Charlie Bartlett
Štěstí ve hře
Zodiac
2006 Diane Arbus: Příběh jedné obsese
Chundelatý pes
Průvodce k rozpoznání tvých svatých
Temný obraz
2005 Dobrou noc a hodně štěstí
Kiss Kiss Bang Bang
Šestý zápas
2004 Eros
Route V50, The
2003 Gothika
Whatever We Do
Zpívající detektiv
2002 Lethargy
2000 Auto Motives
Skvělí chlapi
1999 Černá a bílá
Griffinovi (TV seriál)
Milenci na horách
Přízraky ze snů
Trhák pana Bowfingera
1998 Perníkový dědek
Šerifové
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Láska na druhý dotek
Láska na jednu noc
Rošťák
1996 Nebezpečná zóna
1995 Čas smyslnosti
Domů na svátky
Mr. Willowby's Christmas Tree (TV film)
Richard III.
1994 Ať žije Caesar!
Italské námluvy
Takoví normální zabijáci
1993 Prostřihy
Srdce a duše
1992 Chaplin
1991 Bublifuk
1990 Air America
To je ale teplo!
1989 Je naděje
Obhájce pravdy
That's Adequate
1988 Johnny, buď hodný
Rented Lips
1969
1987 Feťáci
Sukničkář
1986 America
Zpátky do školy
1985 Deadwait
Mussolini: The Untold Story (TV seriál)
Podivná věda
Rebel z mé školy
1984 Prvorozený
1983 Miláčku, jsi to ty?
1980 Podporujte akademii
1975 Moment to Moment
1972 Greaser's Palace
1970 Pound

Dokumentární

2014 Hollywood Film Awards (TV film)
I Am Steve McQueen - vyp.
Marvel Studios: Assembling a Universe
Marvel: 75 Years, From Pulp to Pop! (TV film)
2009 Životopisy: Robert Downey jr. (TV film)
2007 This Is Zodiac
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
2005 Hubert Selby Jr: It/ll Be Better Tomorrow
Outsider, The
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2003 Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
2002 Art Show, The (TV seriál)
HypaSpace (TV seriál)
2001 Chaos Rising: The Storm Around 'Natural Born Killers'
Last Party 2000
1994 A Century of Cinema
1993 Last Party, The
Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)

TV pořady

2015 The EE BAFTA Film Awards 2015 (TV pořad)
The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2015 MTV Movie Awards (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Nickelodeon Kids Choice Awards 2014 (TV pořad)
Off Camera with Sam Jones (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
Scream Awards (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
Grammy Awards 2010 (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Spike's Guys Choice (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Eigo de shabera-night (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
Movie Loft, The (TV pořad)
Show Wayna Bradyho (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2001 I Want Love (hudební videoklip)
2000 Bob Dylan - Things Have Changed (hudební videoklip) - a.z.

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1993 Last Party, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(11 996)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace