Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný dokumentární seriál vznikal v česko-slovenské koprodukci od roku 2013. Investigátoři zaměřili svou pozornost na kontroverzní esoterické jevy, které současná věda nedokáže nebo nemá zájem vysvětlit, jako např. astrologie, proutkařství nebo jasnovidectví. Trojice hlavních protagonistů, kterými jsou skeptický religionista, hypnotizér a mentalista a prezidentka evropské rady skeptických organizací, divákům tyto jevy nejen přibližuje, ale také si na vlastní kůži ověřuje jejich obsah a věrohodnost... „Díky tomu, že se na seriálu podílejí ty největší esoterické a vědecké kapacity z obou táborů, můžeme říct, že se nám podařilo proniknout do hloubky témat a fenoménů, kterými se zabýváme,“ říká režisér Petr Pokorný. Tvůrci na projektu od začátku spolupracují s odborníky a vědci, které zná i širší veřejnost (např. astronom Jiří Grygar, předseda etické komise MZ Slovenska Jozef Glasa, prezident Červeného kříže Slovenské republiky Viliam Dobiáš nebo český patolog a spisovatel František Koukolík). Autorům série se podařilo získat i významné osobnosti spjaté se zkoumanými tématy. Diváci tak uvidí např. herce a improvizátora Jaroslava Duška, astrologa Antonína Baudyše nebo známého českého breathariána Petra Tichého. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Problémem Investigátorů je totéž, co je vlastně plusem. Je fajn, že se v dnešní době někdo věnuje fenoménům, které v dávné době byly populární, pak prožili svůj ústup ze slávy a světe div se, dneska jsou opět na vzestupu. Lidé hledají v dnešní neklidné době pevné body, něco vyššího. Doufají a čekají, že někdo se speciálními schopnostmi nebo vyšším vědomím o něčem za oponou existuje. A to se právě dostáváme ke zmíněným plusům a mínusům. Jednotlivé pokusy jsou zajímavé, o to víc, že se na nich podílí hypnotizér a mentalista, který zároveň žije s prezidentkou skeptiků. Jenže aby byly testy relevantní, muselo by se jich zúčastnit o mnoho více lidí. A že se někdo takový nenašel u nás nebo na Slovensku neznamená, že v Norsku, Thajsku Kamerunu nebo Uruguayi podobný člověk nežije. Navíc bych řekl, že kdyby měl někdo skutečné schopnosti, asi nepoleze do televize a nebude se tím zrovna chlubit, jelikož by se pak u něj dveře netrhly a ze zvonění telefonu by mu praskaly bubínky. Faktem je, že proutkaření nebo bio rezonance jsou asi nesmysly. Astrologie je spíše taková zábava, ale telepatie může být reálná schopnost stejně jako umění mluvit s duchy. A že se to v tomto pořadu nepotvrdilo neznamená, že to neexistuje. Vyloučit takové možnosti by bylo totéž, jako když na začátku 19. století asi jen málokdo věřil, že jednou bude možné cestovat na měsíc. I tak bych ale uvítal pokračování, protože těch zajímavých témat je celá řada. A klidně by to mohli povýšit i na záhady. V západním mediálním světě jsou podobné pořady nesmírně populární s obrovskou současnou tradicí, u nás si na to pořád tak nějak netroufáme. ()

sunshine29 

všechny recenze uživatele

Me se to libilo. Nikdy predtim jsem podobny porad nevidela, ale za zivot uz jsem vyzkousela ruzne tyhle esotericke jevy jako astrologii, kartarky, kinesiologii, jednou dokonce reiki, nebo homeopatii. Po letech za ucelem zachovani zdraveho rozumu jsem dospela k zaveru, ze nic z toho samo o sobe nefunguje, vse funguje pouze na zaklade viry cloveka. Takze se mi libily zavery investigatoru, ktere tento dojem potvrdily. Nejvic me zaujal Jakub Kroulik, skoda, ze nedostal, mozna nechtel, vic prostoru, protoze paradoxne v jeho pripade si myslim, ze by se kdejake "paranormalni" jevy prokazaly :) Jen me mrzelo, ze napriklad v dile proutkareni bylo receno, ze Jakub se trefil vickrat, ale ne kolikrat! To trosku snizovalo dojem objektivity. Doufam, ze v dodavce bylo neco, co zaridi natoceni dalsi serie :) ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Strašne by ma zaujímala genéza tohoto projektu. A okrem toho prečo tomu museli dať takúto formu - tú najotravnejšiu podobu televíznych show a zábavných programov z komerčných televíznych staníc. Je kladom série, že podáva vyrovnaný, čo najobjektívnejší pohľad a v podstate zaujímavo vymyslené experimenty, ktoré by ale potrebovali viac respondentov a poriadnu výskumnú základňu. Ale prečo sa do toho celkom zaujímavého skúmania musia miešať emócie a výpovede, ako v nejakej posranej reality show, ešte navyše aj s tým istým komentátorom, to nepochopím a strašne to tomu zráža úroveň. Celkom v tomto duchu je potom aj ten strašne tajomný otvorený koniec.... Inak pravdaže hľadačom pravdy česť, ale stále a znepokojivo rastúcej dezo-ezo-vrstve našej spoločnosti takáto osveta určite oči neotvorí... ()

corona 

všechny recenze uživatele

Je chválihodné, že vôbec vznikla dokumentárna séria tohoto typu. Trojčlenný tím, ktorého členom je aj hypnotizér ??!!, sa snaží na vedeckej báze dokázať úspešnosť tej či onej ezoterickej praktiky.  Dokazovanie bolo však dosť hrané, často to vyzeralo, že šarlatánovi robia reklamu (najmä brethariánskemu lekárovi, či liečiteľovi). ()

Dobry_clovek 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že tento seriál vzniknul, přestože výsledek každého experimentu byl dopředu zřejmý. Ale v dnešní době plné dezinformátorů možná nějakému divákovi dojde, že bláznů, kteří žijí v bludech a svých podivných světech, mezi námi opravdu žije hodně. Mimochodem, není nezajímavé si nevšimnout, že zejména ti, kteří na svých " nadpřirozených schopnostech " vydělávají, na první pohled vypadají jako podvodníci, nebo jako lidé, kteří sami mají nějaké duševní problémy. Jen ten formát byl takový utahaně nudný, přestože se snažil o jakousi formu reality show. Možná by tomu pomohl lepší střih. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama