foto

Jaroslav Dušek

  • nar. 30.4.1961 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Dušek je v první řadě improvizátor, divadelní herec a režisér, dále pak filmový herec, moderátor, libretista a scénárista. Po gymnáziu učil autorské herectví a jevištní improvizaci na Lidové konzervatoři, dva roky byl asistentem Ivana Vyskočila, který svým pojetím autorského divadla Duška výrazně ovlivnil. Po roce 1989 působil na Konzervatoři J. Ježka. Učí na Famu, příležitostně na Jamu a Damu (mezi jeho žáky patřili například Ester Kočičková nebo Jiří Macháček).

Duškovy aktivity se rozhodně neomezují jen na filmové herectví, ostatně jeho stěžejním projektem už léta zůstává divadlo Vizita, založené společně s Janem Bornou v roce 1981. Přesto je v posledních letech poměrně často obsazován, většinou do komediálních rolí.

Jeho herectví lze těžko popsat jako civilní - nejpřesvědčivější je v rolích, které vyžadují jistou dávku stylizace nebo jsou dokonce až na hranici grotesky (Vorlův muzikál - rytmikál KOUŘ, VRAŤ SE DO HROBU). Velmi dobře se povedlo využít Duškův komediální talent Janu Hřebejkovi (neznámější role ve filmech PELÍŠKY s glosou "Přišel jsem s nabídkou kvalitního sexu", MUSÍME SI POMÁHAT, PUPENDO), objevil se také v oscarové nominaci ŽELARY, nízkorozpočtovém hororu CHOKING HAZARD nebo ve Švankmajerově filmu ŠÍLENÍ.

Komu připadá Dušek zajímavý ve filmech, měl by se jít podívat na jeho divadelní představení. Bude nadšený. Již zmiňované divadlo VIZITA nabízí výjimečný zážitek, navíc pokaždé jiný. Během představení, která začínají jako čistá improvizace, má divák (oprávněný) pocit, že je přímým svědkem tvorby, je vtažen do sledu absurdních slovních hříček, rychlých změn nálad a postav, do rozvíjení, opouštění a kombinování motivů, které se mohou, pokud jsou nosné, rozvinout v delší dramatický příběh. Delší, vláčné tempo je střídáno nesmírně zábavnými dialogy - publikum se nezřídka baví jako v zábavných televizních pořadech, vysílaných v sobotních prime times, tady je to ovšem bez dotáček...

Do divadla Vizita se přesto nechodí za humorem, ale hlavně za možností vidět při tvorbě výrazné osobnosti, které dokáží při dobré konstalaci diváka dopravit do kouzelně fantaskního prostředí, o kterém se těžko vypráví, pokud je člověk nezažje. S Duškem často hraje Martin Zbrožek, dále pak Pjér la Šéz a Radomil Uhlíř. K představení neodmyslitelně patří bubnování Alana Vitouše a práce se světly Viktora Zborníka.

Třikrát po sobě, v letech 2000-2002 moderoval slavnostní ceremoniál Českého lva. Osobitý styl způsobil rozruch hlavně v prvním roce. Napsal libreta k operám Opera La Serra (1994) a Nagano (Národní divadlo, Cena Alfréda Radoka - česká hra roku 2004), pro televizi připravil pořad Taxi, prosím s Janem Krausem a namluvil dětský animovaný seriál O Kanafáskovi. V roce 2003 hrál ve slavné one man show Roba Beckera Caveman v klubu Lávka. Na stejné scéně vystupuje v Ruizových Čtyřech dohodách. Režíruje v Dejvickém divadle a v Divadle v Řeznické (Král Ubu).

Luděk "waits" Pochman

Herecká filmografie

2016 Pustina (TV seriál)
2013 Čtyři dohody (divadelní záznam)
2011 Odcházení
2010 Duše K (TV seriál)
2009 Jarmareční bouda
Operace Dunaj
Šejk (TV film)
2007 Nadměrné maličkosti: Kukačky (TV film)
2005 Doblba!
Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí
Šílení
2004 Horem pádem
Choking Hazard
O Kanafáskovi (TV seriál)
2003 Mazaný Filip
Pupendo
Společník (TV film)
Želary
2001 Divoké včely
Javorový guláš (TV film)
Na cestě (studentský film)
Svatební dary (studentský film)
2000 Dokoláč (TV seriál)
Musíme si pomáhat
1999 Pelíšky
1998 Konec sezóny (studentský film)
1996 Kamenný most
1993 Televizní mikroscéna (TV film)
1992 Don Gio
1990 Kouř
Píseň bratra Slunce (TV film)
1989 Vrať se do hrobu!
1988 Pražská 5

Dokumentární

2015 Tajemství Bolka Polívky (TV film)
2013 Proplutí divadelní Kampou
2012 Dotek modrého krokodýla
Fatum
Hlína jedna báseň
Zeměloď pluje (TV film)
2011 Film o filmu Odcházení (TV film)
Indiánské inspirace (TV film)
2010 For Semafor
Když kámen promluví
13. komnata Hany Andronikové (TV film)
2008 13. komnata Bořka Šípka (TV film)
13. komnata Martina Dejdara (TV film)
13. komnata Pavla Landovského (TV film)
2006 Na cestě po Libanonu (TV film)
Paralely tvořivosti
2004 Opera hokejdo (TV film)
2003 Film o filmu: Pupendo (TV film)
Jak je důležité míti Filípka (TV film)
Národ sobě aneb České moře v 18 přílivech (TV film)
2000 Film o filmu: Musíme si pomáhat (TV film)
1995 Herci

TV pořady

2013 Cena Nadácie Tatra banky za umenie 2013 (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2009 Filmový úlet s.r.o (TV pořad)
Kniha mého srdce (TV pořad)
2008 Český lev 2007 (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
2003 Český lev 2002 (TV pořad)
2002 Český lev 2001 (TV pořad)
Taxi, prosím ! (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Český lev 2000 (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
Přesčas (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Prology (TV pořad)
1992 Posezení s Janem Burianem (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2013 Čtyři dohody (divadelní záznam)
2000 Dokoláč (TV seriál)
1996 Kamenný most

Režijní filmografie

2011 Tonka Šibenice (divadelní záznam)

TV pořady

1994 Dobré bydlo (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(404)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace