Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohou hvězdy doopravdy naznačit či přímo předpovědět náš osud? Dokáží svým postavením napovědět, jak se rozhodovat ve složitých situacích? A umějí ovlivňovat nejen životy lidí, ale třeba i zvířat a rostlin? Investigátoři jsou připravení ve čtvrté epizodě seriálu prozkoumat populární fenomén astrologie – a znovu i vše vyzkoušejí i na vlastní kůži. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom ma mrzí, že zaujímavý projekt ako Investigátori nemal lepšie promo. Dozvedel som sa o ňom úplnou náhodou od kamaráta, ktorému ho odporučil zase niekto iný. So seriálom som vzhľadom na to, že epizódy na seba nenadväzujú, začal od 4. časti, a to témou, ktorá ma najviac zaujala – astrológia. Myslím, že bola spracovaná pomerne objektívne a nesnažila sa respondentov nijak vysmievať. Tvorcovia jednotlivými dôkaznými materiálmi jednoduchým spôsobom poukázali na to, ako si astrologické posudky na Claire Kroulík-Klingenberg navzájom odporovali, a že sa s jej posudkom zhodovala značná časť úplne náhodných ľudí. Chýbala mi však väčšia konfrontácia astrológov s konkrétnymi poznatkami, ktoré trojica hlavných investigátorov nazbierala počas natáčania. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Karlově univerzitě bakalářri jsme měli filosofický atest a otázka číslo 46 se jmenovala Patří astrologie mezi pseudovědy? Líbil se mi starodávný filosof Spinoza, který říkal, že máme zapojit vlastní pozorování , jestli věc funguje, což je i princip tohoto dokumentu. Zde vychází, že horoskopy nefungují. Pamatuji si, jak na jedné konferenci říkal novinář, jak v jednom pokleslejším časopisu novináři ráno přišli do práce a řekli "tak jaké horoskopy si vymyslíme dnes?" To se souvisí s pokusem v dokumentu, kdy se lidé našli v každém horoskopu. V jiných časopisech platili peníze astrologům. Moje osobní pozorovaní je horoskopům moc nevěřím, ale dokáži rozlišit ženy podle jejich čtyř astrologických dělení vodní-zemní-vzdušné-ohnivé. Pozná se to hlavně při tanci. Nejextrémnější znamení se mi zdá blíženec - úplné tekuté písky.  Ke shlédnuití na https://www.ceskatelevize.cz/porady/13167735079-investigatori/220562264050004/ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dostal som sa k seriálu dosť neskoro, pretože sa mi zdalo, že pôjde o akési pavedecké skúmanie rôznych obskúrností. No a je to celkom inak, ide o úplne vedecké skúmanie záhadných oblastí, ktorým sú ľudia schopní veriť. V tejto epizóde o astrológii ma potešil Jiří Grygar, ktorý má vždy jednoznačný názor. No a na moje prekvapenie v otázke astrológie za blcov neskončili samotní astrológovia, ale ľudia, ktorí im uveria. A zaplatia. A to je asi to, o čo v pavede ide, pričom platiaci si sami vsugerujú, že dostali pravdu, čo aj priznali anketári v záverečnom experimente. ()

Reklama

Reklama