Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

sud 

všechny recenze uživatele

Parádní western, který opravdu patří mezi ty nejbrutálnější v žánru. Ovšem Robert Aldrich drsné scény nepojal nijak prvoplánově a film na nich nestojí. Nosnými pilíři tohoto nikterak dějově složitého díla jsou perfektně napsané postavy od zkušeného zvěda, přes mladého poručíka až po indiánského stopaře a jejich psychologická prokreslenost. "Ulzanův nájezd" je jednou z mistrovských ukázek deziluzivního westernu 70. let. Romantika dobývání divokého Západu je ta tam. Stateční pionýři i ušlechtilí rudí válečníci jsou rovněž pasé. Zbyla jen parta z rezervace uprchlých vrahů a jeden vojenský oddíl unavených vojáků s rozkazem dopadnout je, živé či mrtvé. 90%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na více místech jsem napsal, že western mi jako žánr nesedí pro svou, jak můj oblíbený Gilmour.93 v jednom komentáři napsal, "upocenou romantiku" a spoustu trapných žánrových klišé. Ulzanův nájezd ničím z toho netrpí, marně byste hledali obvyklou naivitu a rozdělení rolí do hodných Indiánů jako obětí a bílých mužů coby bezohledných agresorů. Nejde ani tak o western, jako o dobrodružné drama, které odpovídá své době a je nasnímané realistickým způsobem. Ani jednu stranu konfliktu nedémonizuje a věcně popisuje kulturní rozdíly a z toho plynoucí konflikty. Kdyby takhle vypadal průměr žánru, neměl bych s ním ani ty nejmenší problémy. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ulzana je velice drsný a realisticky pojatý western. Příběh asi nijak nepřekvapí, ale to vůbec nevadí. Zde je důležité to, jak je to podáno. Když to srovnán s jiným Aldrichovým filmem, výše zmiňovaným Apachem, kde rovněž hraje Burt Lancaster, tak Ulzana z toho vychází o sto procent lépe. A Lancasterovi role bílého stopaře sedí daleko víc než krémem na boty natřeného indiána. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Parta Apačů uteče z rezervace a za sebou nechává vražednou spoušť. Zastavit je má jízdní oddíl americké armády... Tohle by už dneska nikdo nenatočil. Indiáni tu rozhodně nejsou hodní a mírumilovní. Přinejmenším hlavní parta kolem Ulzany jsou sadističtí lupiči, kteří pro pobavení zabíjejí starce i ženy, loupí a když zrovna výjimečně nechají po přepadení naživu děcko, všechny zkušenější vojáky to udiví. "Proč tu ženu neznásilnili jako vždycky, trappere?" "Nestihli to, byla mrtvá." Přitom ten film není žádný primitivní revenge movie. Celkem dost se tu přemýšlí nad tím, proč ten konflikt probíhá a proč s takovou krutostí - různé úhly pohledu se tu odráží v diskuzích mezi nezkušeným a zpočátku trochu naivním poručíkem, až příliš zkušeným stopařem (Lancaster) a indiánským zvědem. poručík: "Proč musí být tak krutí? Brát sílu z mučení člověka?" stopař: "Protože takoví prostě jsou." /// Z mnoha filmů o dění na divokém západě v době indiánských válek tenhle působí jako jeden z těch realističtějších, byť tu spíš ukazuje krutost indiánů (přičemž krutost americké armády si s ní také nijak nezadala). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Drsný western, v němž není nouze o krev, střílení a vraždění. Indiáni zde vystupují jednoznačně záporně. Děj je zajímavý, poutavý a ke konci i napínavý. Hlavní hrdinové jsou docela symapatičtí, nejvíce pak McIntosh, Ke-Ni-Tai a seržant. Naopak mladý poručík mi příliš sympatický nebyl, ale ve spojitosti se zkušenými tvořil dobrou sestavu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Burt Lancaster byl v podstatě i nepřiznaným producentem filmu. Pomáhal s přípravami na natáčení a měl poslední slovo i při stříhání. (liquido26)
  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)
  • Robert Aldrich v soukromí přiznal, že s konečnou podobou filmu není příliš spokojen. (liquido26)

Reklama

Reklama