Björk: Volumen (video film)

Animovaný / Hudební / Dokumentární

1999, 64 min

Björk

Videoklip jako umělecké dílo? Ano, u islandské divy Björk se toto nepříliš časté propojení naplňuje bezezbytku. Právě s ní začal spolupracovat geniální režisér Michel Gondry a když jí v roce 1993 nabídl, že jí natočí videoklip o plyšovém medvídkovi zmateně pobíhajícím po lese k písni Human Behaviour (z desky Debut), odstartoval svojí (a vlastně i její) uměleckou profesionální kariéru. Jejich debutový videoklip byl nesčíslněkrát oceněn a proto logicky následovala další spolupráce trvající dodnes... Pozoruhodné je, že vysokou a osobitou kvalitu si videoklipy k singlům extravagantní Björk zachovaly vlastně během spolupráce se všemi dalšími režiséry a tím je kolekce jejích videoklipů skutečně výjimečná...(21.8.2007)

Human Behaviour Zlievajúce sa obrazy, kde nevieme, čo je realita a skutočnosť. Malá planétka Zem je šokujúca a strašidelná zároveň, keď sa po nej prechádza obrovský medveď a preto ostáva len tancovať z moľami pri žiarovke. Ku všetkému pridajte prejav Bjork a myslím, že sa jedná o jeden z najviac atmosferických klipou vôbec. Venus as a boy Klip skôr spravený na efekt, kde Bjork neúspešne robí praženicu, je skôr krajší samostatným spevom (presviedčaním) Bjork a je skôr chutný ako umelecký. Play dead ukazuje, ako málo chýba k dobrému klipu, kde sa hra svetla a tieňa mieša z revom Bjork, inak však priemer. Big time sensuality Sednaouisové jednoduché done man show divadlo, ukazuje na úplne odlišné prežívanie pesničky a na mimozemský prejav hlavnej predstaviteľky, na ktorú sa dá v pohode dívať, aj keď nejde o nič novátorské, alebo jedinečné. Fakt veľká zmyselnosť Violently happy "I´m the baby" blázinec, blázni, strihanie vlasov, roztrhanie plyšového medveďa s ktorého si Bjork urobí skalp. Niekedy celkom zábavné (časti kde je Bjork), no inak mi jednotlivý blázni idú na nervy. Slabšie psycho. Army of me Nápady, ktoré má jedine Gondry sršia nevídanou kreativitou, novátorstvom a pritom sú divácky prijateľné. Army of me je krásna exhibícia veľmi nesúvisiacich činou, ktoré dávajú ku koncu zmysel. Fakt krása pozerať. Isobel Prelievanie významov, symbolík a času je v tomto klipe brilantne zladené čiernobielou. Vidno, že Gondry, necháva svoje významy doznievať, počas celého klipu, pri striedaní rôznych techník s kamerou. Akási hra s deckým ponímaním. Bjork pristane. It's Oh So Quiet nevídane veselá pesnička, si určite zaslúži aj komerčne úspešný klip. (neviem, či by Bjork bola tam kde je teraz nebyť tohto klipu) Všetko musí spievať, výbuchy farieb, nápadov, kde divák netuší čo začne znova tancovať z gradovaným finále, do ktorého je pridaný kúsok deckosti (asi tak ako keď sa prvýkrát zamilujete) a zrazu nebolo quiet, ale zrodila sa hviezda... Hyperballad To, že Gondry zakladá na kráse samotnej Bjork, je z jeho klipov jasné. Ak k tomu pridá ešte nápadité prenesenie významov, spolu z vhodne sa hodiacimi slovami (ako v tomto klipe) máme pred sebou zase umelecké dielo, kde splýva viacero významovo rovnakých rovín skutočnosti. V jeho klipoch možno nájsť fakt len malý kúsok neoriginality. Possibly Maybe viacej podôb Bjork sa prelína v čase a každá je svojím spôsobom diván. jedna sa váľa v piesku, jedna olizuje melón, iná sa kúpe v mlieku. Všetky spája istá erotičnosť, ktorá je podľa mňa hlavnou ideou klipu. Hlbší význam vecí, alebo podôb som nenašiel. I Miss You hehehe, absolútna šialenosť, kombinujúca viacero techník by mala predstavovať peklo čakania na niekoho kto nám chýba. Samozrejme všetko sa v klipe nadsadzuje a ja som v ňom skôr videl akési odreagovanie na DVDčku plnom symbolizujúcich a ťažko zrozumiteľných režisérou. Je to šialenstvo, no ktorom sa treba pobaviť a nelámať nad ním palicu... (alebo to je moja posadnutosť animovanými filmami?) Jóga Podľa mňa jeden z najslabších Gondryho klipou, kde pojem "emotional landscape" zobral až príliš doslova. K takejto silnej pesničke som si predstavoval niečo iné, ako slabá hra z povrchom nejakého ostrova z miernym pokusom o aký-taký počítačový efekt. nie všetko sa však vydarí... Bachelorette "Našla som knihu, zakopanú hlboko v Zemi..." Originálny nápad a prevedenie, kde sa ako skoro vždy u Gondryho využíva viacero techník. Hunter S príchodom lepšej CGi techniky sa mohli na Bjork režiséri vyblázniť. Podobne je to v tejto gradácií premeny speváčky na medveďa. perfektný nápad, však začína ku koncu nudiť. Bjork ma však zhypnotizovala stále až do konca, ako pravý Hunter svoju korisť. Alarm Call priemerný klip, kde Bjork napádajú všakovaké potvory, ktoré si ako tak skrotí. Na pirane však nemá a musí ukázať zuby. Keď vyberie hlavu z vody, celá akoby svietila... no nejedná sa o žiaden mindfuck, ale o prekombinovanie všetkého možného do nesúvislého klipu. All Is Full of Love Cyberpunková vízia láska v sebe ukrýva jemný dotyk budúcna a tiež poukazuje na lásku, ktorá môže byť v každej veci (či vyrobenej, alebo vyvinutej). Zlatý vrchol klipovej fantázie. Hidden Place beriem ako akýsi zlatý medzník medzi Hunterom a Pegan Poetry. Výrazovo mi tam akosi zapadá a tvorí podľa mňa akýsi predel medzi týmito dvoma klipmy, kde sa prelínajnajú konštrukcie na tvári Bjork z akýmsi láskavým sebazmrzačovaním, ktoré však vôbec nie je nepriemne. Či v tom bol zámer ťažko povedať, lebo výrazových prostriedkov má Bjork v klipoch plno. V každom prípade som sa rád pozeral na tekutiny plávajúce po jej tváry. Pagan Poetry Viackrát cenzúrovaný klip, pôsobí na diváka rôzne. Od nechutných detailov prepichovania kože, ktorá je perfektne dofarbená hudobným doprovodom harfy, až po ukazanie nahého tela a perfektného prežívania Bjork. Jeden z mojich obľúbených. Cocoon štandard, ktorý je však obalený rekapitulujúcim sa cocoonom. It's in Our Hands Tentokrát nočné zvieratká Nature Is Ancient a na záver bojujúce morské príšerky, ktoré sa premenia na plod, mi však nedávajú veľký umelecký zážitok........... Všetky klipy však tvoria podobný čudný celok, tejto Islandskej divy (možno až na It's Oh So Quiet). Dúfam, že sa dočkáme aj Volumenu 2, kde by som si zgustol na Who is it a Oceanii :)(30.5.2009)

Bjork je asi interpret s největší hustotou absolutně-skvělých-klipů na jedno album. Obzvlášť doporučuju All is full of love, to je prostě nádherné(8.4.2003)

Björk nemá konkurenci a její klipy jsou úžasné.(22.1.2005)

Tohle nemá konkurenci...(23.3.2009)

Jedna z mála klipových kolekcí, která se dá vidět několikrát a zároveň důkaz, že videoklip může být i něčím víc než jen "obrázky k hudbě".(20.3.2003)

No přátelé...co jako dodat víc? Vynikající hudba, vynikající interpretka, vynikající režie..je libo trochu osolit? :c))(14.3.2011)

Jedinečný audiovizuální zážitek a naprosto jasný důkaz toho, že videoklipy patří mezi umění. Gondryho Bachelorette pak považuji za jeden z nejlepších klipů vůbec. 9/10(6.1.2007)

Nádhera co dodat. Björk si prostě umí vybrat,(16.3.2009)

Důkaz toho, že anglicky lze lépe zpívat než mluvit, naleznete právě u Björk (no dobře, ještě i u E. Torrini Davíðsdóttir - jo jo taky Island). Island je trochu mimo a mimo je i Björk, která vnesla neskutečný průvan do evropské hudební scény. A klipy tomu hodně pomáhájí.(29.5.2009)

Videoklip jako forma uměleckého vyjádření? YES.(8.9.2010)

Zcela jiná hudba než na kterou jsme zvyklý, originální klipy a skvělý hlas této pozoruhodné zpěvačky na jednom DVD :-), jsem rád, že tento výstavní kus mám.(25.7.2010)

Hudba ktorá pohladí moju dušu a originálne klipy(15.1.2010)

Jeden klip lepší než druhý. Nádherné písně Hyper-ballad, Isobel a další a další...Co k tomu ještě dodat? Miluji Björk !!!!(19.3.2008)

Milujem videoklipy, milujem Bjork. Do kopy je zážitok dvojnásobný. U mňa vyhráva asi "Bachelorette" a "It's Oh So Quiet"(2.8.2011)

Björk dokazuje, že nejenom hudba, ale i videoklipy můžou být uměním.(19.11.2011)