Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodní nápad je skvělý a šaráda se záměnou, kdy Watson je mozek a Sherlock jen opilec a nájemný herec, vskutku dobře podaná i zahraná. Ale co je to platné, když jinak film nudí? Vtipy nejsou často dotažené do konce, jindy jsou zbytečně slapstickové - viz pes ve Windermere, a těch pár skutečně dobrých nakonec zjistíme, že se jen opakuje. Na ztřeštěnou komedii je to však zase málo ztřeštěné, to by v tom musel hrát Peter Sellers, takže jsem z toho celého hodně na rozpacích. Spíše jsem celou dobu nechápavě vrtěl hlavou, jako proč je zde tato scéna a skutečně to tvůrci chtěli podat takhle? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to zkrátka jiný Sherlock Holmes, než jsme zvyklí. Tato netradiční variace byla místy vcelku povedená a divák se u ztřeštěné zápletky několikrát s chutí zasměje. Žádná velká sláva to však nebyla – průměr jak se patří však určitě. Michael Caine se své role známého detektiva (zde podvodníčka a ochmelky) zhostil dobře a podobně tomu bylo i u Bena Kingsleyho. Věřím, že si pánové natáčení užili, musela to být určitě legrace, jen je škoda, že některé pasáže byly zbytečně natahovány a místy tomu docházel dech. Nicméně k odreagování je to určitě dobrá volba. 65% ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Moc hezká variace na Watsona jako geniálního detektiva a Sherlocka pouze jako přičumovatele a přihlouplého vykonavatele Watsonových geniálních myšlenek. Kingsley i Caine se ve svých rolích pořádně vyřádili a předvedli vskutku zábavné pátrání po zmizelých originálních stočcích anglických bankovek. A nebyl by to Moriarty, aby v tom neměl prsty. Hudba (a to moc hezká): Henry Mancini ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tahle sherlockovská variace je moc fajn. Záměrně neříkám parodiw, protože to není parodie. Je to čistokrevná detektivní komedie, kde si prostě Holmes a Watson vyměnili role. Michael Caine si to střihnul skvěle a výborně hrál i Ben Kingsley jako Watson. Zápletka byla moc fajn a natočené to bylo vkusně a zajímavě. Já se nenudil a opravdu jsem se velmi příjemně zasmál a pobavil, některé hlášky mě opravdu překvapily. Nechyběla ani atmosféra a inspektor Lestrade a obojí bylo moc povedené. Se Sherlockovskou legendou to podle mě zachází opravdu dobře, protože Cainův Holmes opravdu není takový tupan, jak se zpočátku jeví.... Tenhle film mě potěšil všemi svými okolnostmi a já ho vřele doporučuju všem milovníkům i odpůrcům geniálního detektiva. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konečne Sherlock zobrazený inak, teda úplne v opozite tomu, ako ho predvádzajú stovky iných seriálových či filmových adaptácií nesmrteľnej literárnej predlohy sira Arthura Conana Doyla a jeho epigónov. Najatý treťotriedny herec, pohybujúci sa v šedej zóne medzi riadnym životom a podsvetím, neodolateľne prahnúci ku každej mladej sukni navôkol, s obdobnou náklonnosťou k poháru dobrej pijatiky. Svoj part však zvláda dokonale. Nuž a interpretácia stôp je tak nekonečne rozsiahla, že aj priblblé opakované vety mu zaručujú neustálu priazeň publika, ktoré ho jednoducho žerie. A obdivne vzdychá pri každej jeho vyslovenej vete. Doktor Watson je skutočným mozgom a hýbateľom intelektu najslávnejšieho detektíva. Lenže nie je fotogenický a tak vyhráva (v minulosti, rovnako ako dnes) vizuálna propagácia. Avšak - zdanlivých hlupákov a myšlienkových nímandov sa podceňovať neoplatí. O čom sa presvedčí odveký súper dtektívnej dvojice - profesor Moriarty. Michael Caine sa Šerlokovej role ujal bravúrne. Bavil som sa rovnako skvele. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Postava vydavatele Normana Greenhougha (Peter Cook) je inspirována skutečným šéredaktorem Herbertem G. Smithem. Byl to právě on, kdo od roku 1891 do roku 1927 otiskoval Doylovy holmesovské detektivní příběhy ve svém časopise Strand. (PhillM.)
  • Pozorný divák si v závěrečných titulcích může všimnout věty „S omluvou zesnulému Siru Arthuru Conanu Doylovi, stvořiteli Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.“ (PhillM.)

Reklama

Reklama