Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Rozverná detektivní komedie o tom jak by to vypadalo kdyby Sherlock Holmes byl jen najatým hercem a všechnu práci za něj dělal Watson. Výsledkem je milá legrace, která nejenže pobaví, ale rovnou i nabízí funkční případ k vyřešení a nejedná se tedy o parodii kde by vyšetřování hrálo druhé housle. Dále herecké výkony jsou fámózní, Caine a Kingsley v rolích Holmese a Watsona jsou geniální a nezaostává za nimi Jeffrey Jones který si tu střihnul Lestrada. Jedinou tak výtkou může být místy slabší tempo kdy tu dojde na pár lehce hluchých míst, kvůli kterým musím této opravdu příjemné komedii udělit o hvězdičku méně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co to hledám? - Stopy. - Už jsem nějaké našel? - Ne, ještě ne. - Nuže, tak mi to pak řekněte." Imbecilní Sherlock a geniální Watson je skvělej nápad. Pokaždý, když se Sherlock pokoušel o dedukci, jsem se musel smát. Stejně tak jeho uklidnění po sdělení, že Moriarty ví, že Sherlock je idiot a tudíž mu nic nehrozí. Chemie mezi Sherlockem a Warsonem prostě fungovala tak skvěle, že jejich tempu nemohl případ rozhodně stačit. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sice ani zdaleka tak vtipné, jak by člověk u ostrovní komedie s touto zápletkou čekal, ale na druhou stranu překvapivě dbající na logiku dění a chytré hraní si s Holmesovským mýtem. Vždyť si scénář dokázal vtipně pohrát i s možností, která mě u Holmese tak často napadala - že jeho dedukce jsou pouhými hypotézami, jichž lze na základě daných faktů předložit mnoho. Zde se to Holmesovi stane - ovšem i úplně špatná dedukce jej dovede ke správnému závěru. Tak mu autoři od dob Conana Doyla přejí... Film nabízí i řadu chytrých kousavých vtípků, které jdou nad rámec pouhé legrace pro legraci. Příkladem budiž ukázka známé moudrosti: "Když dva dělají totéž, není to totéž." Umně dedukující Watson tak může být označen za pouťového komedianta, ale totéž opakující Holmese sklízí potlesk. Pro mě jistě zdařilejší než ritchieovské zakčnění, ale zaostávající za současnou seriálovou aktualizací či sovětskou holmesovskou ikonou - nejvěrnějším Cholmesem historie, Livanovem. Silné ***. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Roztomilá komedie, která sice využívá klasický model outsidera, jenž se v rozhodující chvíli "pochlapí", ale hlavní důraz spočívá v parodii na systém celebrit - viz nádherný výlet na anglický venkov se zastavením v malebném "Shakespeare arms". Vše vrcholí akčním finále v divadle. A jak Caine, tak Kingsley se ve svých rolích vyžívají. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodní nápad je skvělý a šaráda se záměnou, kdy Watson je mozek a Sherlock jen opilec a nájemný herec, vskutku dobře podaná i zahraná. Ale co je to platné, když jinak film nudí? Vtipy nejsou často dotažené do konce, jindy jsou zbytečně slapstickové - viz pes ve Windermere, a těch pár skutečně dobrých nakonec zjistíme, že se jen opakuje. Na ztřeštěnou komedii je to však zase málo ztřeštěné, to by v tom musel hrát Peter Sellers, takže jsem z toho celého hodně na rozpacích. Spíše jsem celou dobu nechápavě vrtěl hlavou, jako proč je zde tato scéna a skutečně to tvůrci chtěli podat takhle? ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Pozorný divák si v závěrečných titulcích může všimnout věty „S omluvou zesnulému Siru Arthuru Conanu Doylovi, stvořiteli Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.“ (PhillM.)
  • Postava vydavatele Normana Greenhougha (Peter Cook) je inspirována skutečným šéredaktorem Herbertem G. Smithem. Byl to právě on, kdo od roku 1891 do roku 1927 otiskoval Doylovy holmesovské detektivní příběhy ve svém časopise Strand. (PhillM.)

Reklama

Reklama