Reklama

Reklama

Nevyřešený případ

  • Česko Není Sherlock jako Holmes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve skutečnosti své případy nevyřešil Sherlock Holmes (Michael Caine) , ale dr. Watson (Ben Kingsley). Alespoň v této komedii tomu tak je. Avšak při vyšetřování jedné záhady je dr. Watson zabit a vyřešení zůstává na Sherlocku Holmesovi, najatém herci a alkoholikovi. Neobvyklá filmová variace známé knihy A.C. Doyla. (alziranka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

mortak 

všechny recenze uživatele

Roztomilá komedie, která sice využívá klasický model outsidera, jenž se v rozhodující chvíli "pochlapí", ale hlavní důraz spočívá v parodii na systém celebrit - viz nádherný výlet na anglický venkov se zastavením v malebném "Shakespeare arms". Vše vrcholí akčním finále v divadle. A jak Caine, tak Kingsley se ve svých rolích vyžívají. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Povedená variace na holmesovské příběhy, těžící ze dvou situací a to za a) převrácení rolí mezi Holmesem a Watsonem, takže zatímco legendární detektiv je najednou alkoholu holdující, neschopný bývalý herec, tak Watson zaujímá jeho roli geniálního vyšetřovatele a bojovníka proti zločinu, a za b) většina ostatních postav z klasického románového universa pravdu netuší a tak se k nim chovají stále tak jako by odpovídali klasické předloze. A z tohoto nesouladu pramení většina vtipných situací v čele s pro mě tou nejpodařenější, prohlídkou domu podezřelého a odlákávání Lestrada (ve výborném podání Jeffreyho Jonese) od skutečného pátrání a mnoho povedených dialogů, kdy se nic nechápající Holmes ubezpečuje, co že to vlastně právě dělá a proč. Film si spíše užijí znalci předlohy, kteří si tak jako já vychutnají povedené hraní s klasickými klišé a jimž nevadí, že si autoři střílí z jejich oblíbené postavy. Navíc, pokud by šlo o znevážení geniálního detektiva, tak ať si případní bručouni přečtou knihu Sherlock Holmes a Obří krysa ze Sumatry, kde v názvu zmíněný hlodavec skutečně není nápaditou metaforou pro nějakého velkého zločince :-) ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie (slovo "parodie" je v tomhle případě poněkud mimo), která mohla být kratší tak o deset minut a dostala by pátou hvězdu. Caine s Kingsleym jsou coby ústřední dvojka skvělí, na jejich pošťuchování a špičkování bych se mohl dívat pořád, nápad filmu (Holmes je ožralý herec, Watson pak mozek, který Holmes nejspíše nemá) potěší snad každého a neurazí žádného Doyleova fanouška. Vsadím své boty, že Nevyřešený případ má nakoukaný i Guy Ritchie. Podobnost scény v docích, například, nebo titulků "jako ze starých fotografií", které použil v novém Sherlockovi, nebude náhodná. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co to hledám? - Stopy. - Už jsem nějaké našel? - Ne, ještě ne. - Nuže, tak mi to pak řekněte." Imbecilní Sherlock a geniální Watson je skvělej nápad. Pokaždý, když se Sherlock pokoušel o dedukci, jsem se musel smát. Stejně tak jeho uklidnění po sdělení, že Moriarty ví, že Sherlock je idiot a tudíž mu nic nehrozí. Chemie mezi Sherlockem a Warsonem prostě fungovala tak skvěle, že jejich tempu nemohl případ rozhodně stačit. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Víte, že Sherlock Holmes byl jen najatým hercem, majícím věčné problémy s alkoholem, zatím co hlavním geniálním mozkem v pozadí všech vyřešených případů byl dr. Watson? Alespoň je tomu tak v britské krimi komedii, jejíž hlavní předností jsou bezesporu Michael Caine a Ben Kingsley v rolích slavné dvojice. Na jedno shlédnutí celkem slušné, ale nic ohromujícího. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Pozorný divák si v závěrečných titulcích může všimnout věty „S omluvou zesnulému Siru Arthuru Conanu Doylovi, stvořiteli Sherlocka Holmese a Dr. Watsona.“ (PhillM.)
  • Postava vydavatele Normana Greenhougha (Peter Cook) je inspirována skutečným šéredaktorem Herbertem G. Smithem. Byl to právě on, kdo od roku 1891 do roku 1927 otiskoval Doylovy holmesovské detektivní příběhy ve svém časopise Strand. (PhillM.)

Reklama

Reklama