Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 2
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (160)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nenucené přirozené herectví, dialogy, které nešustí papírem a jsou mnohdy i vtipné a vtipně vypointované, že je radost je poslouchat. Skoro bych neváhal napsat, že Capra v té civilnosti předběhl svoji dobu. Některé dialogové scény, jako třeba brodění řeky s holkou na rameni, nebo stopování, mi přišly nečekané a výborné, akorát bych poradil Gableovi, že by fakt neměl kouřit ve stohu slámy, zvlášť, když v něm leží zachumlaná jeho kamarádka :o) Chlapci tu lkají nad nepůvabem Claudette Colbert, či dokonce píšou něco o „šeredce“, s čímž nemohu souhlasit, mě přišla roztomilá a bezprostřední. Clark Gable je tady zase přímej fajnovej chlap, jak to vždycky uměl na výbornou, nedivím se, že z něho ženský v té době šílely. Ale 5* stejně nedám, protože konec mi vzhledem ke zbytku filmu přišel vykonstruovaný a náhlé prozření tatínka neuvěřitelné, stejně jako jeho naivně chápavá povaha, takový lidi jsou fakt jenom ve filmu :o) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. ()

Reklama

TerezD 

všechny recenze uživatele

Přes 80. let starý film se nemá v dnešní době moc velkou šanci udržet se na špici, ale tady, u tohoto snímku, si myslím, že problém nenastal. Průkopnická romantická komedie, kterou si berou za vzor novodobější komedie. Náramně jsem se bavila po celou dobu sledování. Je to můj první film od Franka Capry a jsem si jistá, že jistě nebude posledním. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase jednou zabrousil do klasického Holywoodu a rozhodně nelituji. Frank Capra, jakožto ultimátní tvůrce feel good filmů zlaté éry, přináší další ze svých kousků, který po stránce scénáře naplňuje rčení "v jednoduchosti je síla" a většinu kouzla čerpá z charismatu Clarka Gablea a ztřeštěné nevinnosti Claudette Colbert. Člověk ví, že je to naivní, člověk ví, že je to předvídatelné, ale přesto podlehne. Jo, většinou tomu tak u starých filmů nebývá, ale tohle na mě fungovalo. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to naivní, předvídatelné a ve své podstatě hrozně jednoduché, ale bylo to tak milé a hezké (jak se od Capry dalo čekat), že jsem nakonec nenašel důvod nedat plný počet hvězdiček. Navíc se mi moc líbila ústřední dvojice Gable/Colbertová, a tak jsem si s tímhle filmem udělal jedno pěkné odpoledne. 90% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Herec Robert Montgomery měl původně hrát hlavní roli, ale odmítl se tím, že jde o "nejhorší scénář, co kdy viděl". (Terva)
  • Poté, co Claudette Colbert skončila práci na filmu, svým přátelům se na vánočním večírku svěřila: "Jsem ráda, že jsem tady. Právě jsem dokončila natáčení nejhoršího filmu roku." (Babous)
  • Scény pod širým nebem se točili v cirkusovém stanu. (M.B)

Reklama

Reklama