foto

Robert Montgomery

  • nar. 21.5.1904
    Beacon, New York, USA
  • zem. 27.9.1981 (77 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Herec Robert Henry Montgomery Jr. se narodil v New Yorku, Beacon 21. 5. 1904 do velice bohaté a privilegované rodiny, což se později a naprosto nenávratně zvrátilo, když otec zemřel a zůstaly po něm jen dluhy. Robert sice vystudoval střední školu, ale poté, co se takzvaně od něho i rodiny štěstěna odvrátily pracoval na různých místech jen aby se uživil. Pokoušel se psát, ale jako spisovatel nebyl moc úspěšný, a tak mu kamarád poradil, aby se pokusil o místo u filmu.

V první fázi se dá říct, že měl štěstí, protože se stal pravou rukou George Cukora, se kterým pracoval na scéně k novému filmu pro MGM, a byl sympatický natolik, že si ho vybrala hlavní představitelka ženské role ve filmu Private Lives - 1931, Norma Shearer si prosadila jeho partnerství. A tak začala filmová kariéra tohoto štíhlého, 185 cm vysokého, tmavovlasého sympaťáka u filmu. Už v roce 1935 se stal předsedou herecké unie. U nás by si na něj divák mohl vzpomenout komedie z roku 1941 Pan a paní Smithovi, jeho  manželku hrála Carole Lombard. U Metro Goldwyn Mayer byl smluvně zavázán celých 16 let a natáčení filmů  přerušila II.světová válka, kdy se Robert přihlásil do armády k námořnictvu. Vojensky se účastnil akcí v Evropě a v Pacifiku.

K filmu se vrátil, právě tak jako John Wayne, po příjezdu z armády a natočili pro MGM v režii Johna Forda They Were Expendable, 1945. Montgomery se velice zajímal o režii a ta mu byla umožněna snímkem, který byl jeho režijním debutem v roce 1947  Dáma v jezeře. Stal se tak nezávislým režiserem. V době McCarthyho aféry se vyskytoval více za kamerou než před ní, a spolupracoval výhradně s TV. Z té doby byly velmi populární zábavné pořady Robert Montgomery Presents, za které získal  Emmy za nejlepší hraný program v roce 1953. Za nejlepší režii na Broadwayi získal  cenu Tony v roce 1955 v divadelní hře The Desperate Hours. Už tehdy s ním v TV spolupracovala jeho dcera Elizabeth Montgomery, která se později proslavila jako kouzelnice Samantha po boku Harryho Laggmanna (seriál Dallas  J.A.), v komediálním seriálu Kouzelnice Samantha, v USA vysílaném  jako Bewitched, 1964. Jako herec natočil 69 filmů.

Robert Montgomery byl dvakrát ženatý. První manželka byla Elizabeth Allen od roku 1928 do roku 1950, měli dvě děti, syna Roberta a dceru Elizabeth, kteří se později také stali herci. Druhou manželkou se stala  Elizabeth Grant Harkness přezdívaná Buffy, od roku 1950 do jeho smrti. Zdá se také, že se geny nezapřely a Montgomery se stal mimo jiné členem představenstev v  několika velkých korporacích od roku 1960, např. RH Macy a Comp.  a Milwaukee - telefonní společnosti.

Montgomery platil ve společnosti a v Hollywoodu  všeobecně, za nejlépe oblékaného muže a jako arbitra elegance ho napadlo  vytvořit další, velmi zajímavou funkci - stal se oficiálním konzultantem prezidentů při jejich vystupování pro veřejnost a  v televizi. Na svém kontě jako poradce měl prezidenty Dwighta D.Eisenhowera, Richarda Nixona, Johna Fitzgeralda Kenedyho. Robert Montgomery zemřel na rakovinu dne 27.9.1981 v New Yorku ve věku 77 let. Jeho zajímavé motto uvádím na závěr a myslím, že by se s ním měla ztotožňovat řada umělců, kterým sláva moc stoupla do hlavy:

"Jestliže jste měli někdy to štěstí, že jste měli úspěch, využívejte všemi prostředky potlesk a pochlebování na veřejnosti, ale nikdy, nikdy  tomu nevěřte." 

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1960 Hodiny odvahy
1950 Your Witness
1949 Once More, My Darling
1948 June Bride
The Saxon Charm
1947 Dáma v jezeře
Osedlej růžového koně
1945 Byli obětováni
1941 Pan Smith s manželkou
Rage in Heaven
Unfinished Business
Záhadný pan Jordan
1940 Busman's Honeymoon
The Earl of Chicago
1939 Ukradený rukopis
1938 Hollywood Handicap
The First Hundred Years
Three Loves Has Nancy
Yellow Jack
1937 Ever Since Eve
Live, Love and Learn
Night Must Fall
The Last Of Mrs. Cheyney
The Romance of Celluloid
1936 Petticoat Fever
Piccadilly Jim
Trouble for Two
1935 Biography of a Bachelor Girl
Starlit Days at the Lido
Vanessa: Her Love Story
Ženy a milenky
1934 Forsaking All Others
Fugitive Lovers
Hide-Out
Riptide
The Mystery of Mr. X
1933 Another Language
Going Hollywood
Hell Below
Made on Broadway
Noční let
When Ladies Meet
1932 -But the Flesh Is Weak
Blondie of the Follies
Faithless
Letty Lynton
Lovers Courageous
1931 Inspirace
Man in Possession, The
Private Lives
Shipmates
Strangers May Kiss
The Easiest Way
1930 Love in the Rough
Our Blushing Brides
Rozvedená
Snadno a rychle
The Big House
The Sins of the Children
War Nurse
1929 Had v ráji
Rozpoutaná vášeň
So This Is College
Three Live Ghosts
Untamed

Dokumentární

2011 Reagan - a.z.
2010 Fantasia Lusitana
2005 Irving Thalberg: Prince of Hollywood - a.z.
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
1984 Ingrid - a.z.
1948 Secret Land, The
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
Land of Liberty - a.z.
1938 Hollywood Goes to Town
1936 Screen Snapshots Series 15, No. 8
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 8
1932 Screen Snapshots
Talking Screen Snapshots
1931 Voice of Hollywood No. 7 (Second Series), The

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Filmy

1960 Hodiny odvahy

TV seriály

1953 Eye Witness (TV seriál)
1950 Robert Montgomery Presents (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace