Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Proč dávám plný počet, byť si myslím, že na něj film nemá? Protože je pro mě první svého druhu, vzor romantickým komediím, kde ona uteče, potká jeho, nemají se rádi, nakonec se zamilují, ona uteče jinému od oltáře - zkrátka je zde k vidění celé škála prvků, které jsou téměř v každé romantické komedii. Ještě stojí za zmínku, že zpočátku jsem se bál příliš velké podpobnosti s Prázdninami v Římě, ale děj se postupně začal ubírat jiným směrem. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase jednou zabrousil do klasického Holywoodu a rozhodně nelituji. Frank Capra, jakožto ultimátní tvůrce feel good filmů zlaté éry, přináší další ze svých kousků, který po stránce scénáře naplňuje rčení "v jednoduchosti je síla" a většinu kouzla čerpá z charismatu Clarka Gablea a ztřeštěné nevinnosti Claudette Colbert. Člověk ví, že je to naivní, člověk ví, že je to předvídatelné, ale přesto podlehne. Jo, většinou tomu tak u starých filmů nebývá, ale tohle na mě fungovalo. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Romantika prodchnutá sarkasmy a snahou svého vskrytu milovaného co nejvíc setřít jsou krásným poznávacím znamením doby. Dialogy ostré jak břitva tu teď v dobách Me too šokují snad víc jak sebevětší brutality Noci s nabroušenou břitvou. A fungují na výbornou, ony sarkasmy. Romantika ovšem už tolik ne, zvlášť když mezi Gablem a Colbertovou je viditelné chemie jen poskrovnu, dalece nedosahující na metu Prázdnin v Římě, které příběh o pár desítek let starší klasiky umě vykrádá/remakuje. Vadí to? Ani zbla. Tak jako je nejlepší verzí Casablancy ta s vesmírným barem Dinglebatové a Beardsleyho, nejlepší verze Caprova opus magnum je ta, kterou nenatočil Capra. Originál stojí pořád za vidění, ale vracet se do něj asi nebudete. Well... we'll always have Rome. 7/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Prapředek všech kýčovitých hollywoodských romancí, který ale nějakým zázrakem není sám kýčovitý ani trošku a navzdory jednoduchému příběhu pojal tolik originality a pozitivního milostného náboje, že se mu jen málokterý následník dokáže vyrovnat. A hlavními viníky jsou jednak dva úžasní hlavní hrdinové, mezi kterými to díky jejich chytře znázorněné odlišnosti perfektně jiskří, jednak zlaté režijní ručičky Franka Capry, které nejenže udržují prvoplánovou sentimentalitu dokonale na uzdě, ale také posouvají vývoj zábavného Peterova a Ellienina vztahu do zcela uvěřitelné a přirozené polohy. Závěr mě sice lehce zklamal, neboť emocionální vrchol filmu se odehrál cca deset minut před pravým happyendem, který byl navíc až překvapivě zapomenutelný, ale ruku na srdce, v dějinách svého sladkého žánru, převážně definovaného oblíbenými konvencemi a neustále se recyklujícími motivy, je Stalo se jedné noci přímo oslňujícím a trvalým zjevením... 85% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi zdarila romance, ve ktere doslova exceluje Clark Gable. Miluji dobovou atmosferu starych filmu a tato road movie, jest toho dukazem. Ve filmu je spousta vybornych scen (zpev v autobusu, stopovani, fiktivni manzelska hadka pred detektivy). Skoda, ze v posledni tretine film trochu ztraci na tempu, zaver je uz opet vyborny. Deli me jen minimalni hranice od udeleni plneho poctu bodu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • V jedné scéně Ellie Andrews (Claudette Colbert) vypráví Peteru Warneovi (Clark Gable), že je poprvé sama s mužem. O pár minut později však řekne, že se svým přítelem, novinářem v New Yorku projezdila celé odpoledne v autě. A tehdy se do sebe zamilovali a rozhodli se zasnoubit. (PlayEasy)
  • Poté, co Claudette Colbert skončila práci na filmu, svým přátelům se na vánočním večírku svěřila: "Jsem ráda, že jsem tady. Právě jsem dokončila natáčení nejhoršího filmu roku." (Babous)
  • Herec Robert Montgomery měl původně hrát hlavní roli, ale odmítl se tím, že jde o "nejhorší scénář, co kdy viděl". (Terva)

Reklama

Reklama