Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý losangeleský drogový dealer se snaží napravit, ale minulost a vztahy s podsvětím mu zajistí místo v hledáčku protidrogové policie, mexických agentů i mexických drogových kartelů. (Filmbox)

Recenze (107)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z pěti výrazných amerických herců měli v době natáčení hned čtyři z nich fakticky status hvězdy a byli na vrcholu své popularity. Přesto se podíleli, jak už to v hereckém životě bývá, na výrobě beznadějně průměrného filmu, který by ode mě mohl dostat přívlastek mdlý a nevýrazný. Mel Gibson i Kurt Russel patřili k hvězdám akčních filmů, ale tenhle případ je z jiného soudku. Snímek si hraje na psychologické kriminální drama, jenže je moc upovídaný, režie je mdlá a scénář, který si pohrává s fenoménem těžce zkoušeného kamarádství, je jen průměrný, takže je tu příliš mnoho minusů na to, aby to zachránilo několik hereckých legend. Mohl bych dát slabší 3*, ale etická stránka filmu mi nesedí. Až vám poleze nesympatický kolega na nervy, střelte ho klidně do zad tak jako kriminalista v podání Kurta Russella, a dejte tak přednost kamarádství s charismatickým kriminálníkem... Celkový dojem: 45 %. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Řeknu vám, že dřív začnu pít tequilu než abych si tenhle ucouraný západ slunce pustil do baráku podruhé. Ono totiž ještě neznamená, že když je něco krásně obsazené, udělá to člověku dobře. Vzpomeňte si na mě, až budete se staženými půlkami klepat na krásně obsazený záchod. (Filmfest Hurghada 2012, 52/67) ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Převážně konverzační thriller vezoucí se na poklidné bázi příběhu plného strnulých tezí kolem překupnictví drog a jedné romance. Spojení těchto dvou témat bylo zpracováno s povděkem k samotnému ději což možná vede i k poněkud nesmělému pohledu na danou věc. Místy se tempo vleče, takže to občas vede k nudnosti a nezájmu. Zkrátka to postrádá určitou invenci, vizi, a dynamiku. Scénář však není napsán zrovna nejhůř. Své opodstatněné kouzlo námětu příběh má a herečtí velikáni tomu dodali vše co mohli. Snímek leckoho nenadchne ale to už je takový úděl. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Takhle mohla dopadnout Čínská čtvrť, kdyby Polanski neprohnal všechny Towneho dobré nápady svou 150 cm nad zem čnící režisérskou hlavinkou a nezměnil konec: Byla by to čtvrť prachbídná, bez tajemství a bez esence, ne tak jako ta, v níž se na rozumu pomátl drsňák J.J. Gittes. Rozhodně by se nejednalo o jeden z nejlepších filmů všech dob - at least in my book, jak by řekl kaskadér Mike Kurt Russell v úplně jiné roli a filmu. Problémem Tequilového úsvitu není tempo (to by mohl třeba Čínské čtvrti někdo vyčítat také), ale roztříštěnost, nedisciplinovanost, abesence kompaktní vize. Budeme-li pokračovat v nefér srovnávání: Zatímco Polanskiho majstrštyk, který Towne z velké části napsal, funguje jako jediný dokonalý trik, který coby svou prestige vykouzlí naprostou nevyzpytatelnost světa, Tequilový úsvit z podobných ingrediencí nevykouzlí nic. Sotva znatelný oblouk příběh spočívá na váhání postavy restauratérky s vizáží Michelle Pfeiffer, zda skočí na Russella, Gibsona, na oba, postupně či zároveň. Jakoby to nebylo fuk, protože fešáci to jsou oba. Noir (a ano, měl jím být), charakteristický pohledem do propasti jménem člověk, řve hlady. Značný temný a autentický potenciál zůstal naprosto ignorován, jakoby si ho nikdo nevšiml. Kdo by to také mohl; Polanski tou dobou též z (částečně) Towneho scénáře destiloval jiné bolestné srovnání, noir jménem 48 hodin v Paříži; pitíčko jinačí tvrdosti! To snad nechte režírovat raději herce než spisovatele... Tequila je též můj první zcela zapomenutý filmový zážitek. Že reprízuji mi došlo až těsně před závěrečnými titulky. Věk, řeknete si a říkal jsem si i já. Ale... ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerný thriller s výborným obsadením, dobrým soundtrackom. Po tomto všetkom troška zaostáva samotný príbeh, ktorý je nedomyslený a z môjho pohľadu sa dej začína od prostriedku. Melovi Gibsonovi som úplne v jeho úlohe uverila. Michelle Pfeifferová bola veľmi dobrá voľba, lebo táto rola jej sadla dokonale. Kurt Russel si však nedomyslel svoju postavu a veľmi ma hnevalo ako tam celý čas pobehoval ako najdôležitejšia postava. Z tohto dôvodu 70% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • V kinách sa spolu s filmom premietal aj trailer na snímku Batman (1989). Fanúšikovia boli z toho tak nadšení, že niektorí si kúpili lístok na film iba kvôli tomu, aby mohli vzhliadnuť trailer na Batmana. (m.a.t.o.)
  • Snímku mala pôvodne produkovať spoločnosť Warner Bros. s rozpočtom 33 miliónov dolárov. Keď od produkcie odstúpila a z projektu sa stal nezávislý film a rozpočet klesol o 10 miliónov dolárov. Napriek tomu sa v tom čase jednalo o najdrahší nezávisle produkovaný film. Producent Thom Mount zdôvodnil odstúpenie spoločnosti Warner Bros. od financovania filmu s tým, že Warnerom sa nepozdával scenár, ktorý vykresľoval policajtov v zlom svetle a zároveň hlavnou postavou bol bývalý drogový díler. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama