Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

lamps 

všechny recenze uživatele

V jednotlivostech místy velmi nápadité, hravé a vtipné, sympaticky odkazující k různým žánrovým vzorcům skrze filmová prostředí nebo volbu herců do cameo rolí (Buster Keaton ve vlaku). Ale kdyby to bylo o hodinu kratší, nic by se nestalo - celá řada dílčích konfliktů jen povinně oddaluje vyvrcholení a uměle znesnadňuje hrdinům jejich cestu, přičemž se scénář kolikrát vůbec nenamáhá segmenty nějak soudržně pospojovat. David Niven velmi dobrý, ale jinak z toho ta unylá britskost sálá tím zážitkově nešťastným způsobem.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět mezi řádkou často průměrných či mírně nadprůměrných žánrových filmů i velkou klasiku... tři hodiny nechat se pak unášet rozsáhlým dobrodružným příběhem s bohatou výpravou, řadou stylových atrakcí a zážitků, těšit se z nich na dálku společně s hlavními hrdiny, setkávat se zcela nečekaně na každém druhém kroku se slavnými tvářemi, užívat si velký biják plný humoru i napětí, s radostí sledovat galantního Davida Nivena či seznámit se po jeho boku s rovněž zábavným mexickým komikem Cantinflasem. Vidět velkou klasiku, která mi docela dlouho unikala, ale po jejíž zhlédnutí se nakonec i já (často bývající z některých velkých klasik zklamán) musím přidat k většině. Viděl jsem jí teprve včera a věřím, že snad ne naposledy. Barevná cesta kolem světa ve filmové podobě nikoliv za 80 dní, ale za 3 hodiny, splňuje pro mě kritéria dobového vysokorozpočtového bijáku v tom nejlepší slova smyslu. Spočátku jsem sice zamýšlel udělit jen 4 hvězdičky s tím, že plný počet mám tak trochu již obsazený u Karla Zemana, který podle díla Julese Verna natočil několik stylově mnohem osobitějších filmů v čele s Vynálezem zkázy, nicméně poté, co jsem zjistil, že si mě tento film získával postupně stále víc, zhruba od poloviny mě vůbec nepustil a ani jsem si nestačil uvědomit, jak rychle utekl, razím plnou palbu. Jistá osobitost (včetně pěkných animací v závěru) nechybí ani zde a vyzdvihnout musím i velmi pěkný úvodní rámec s poctou průkopníkům. [90%] ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Někdo říká že je film zastaralý, nudný, nebo dokonce naivní, ale já tenhle film miluju! Báječná výprava, bohatý děj, který ani na minutu nemá hluché místo (delší pasáže ve Španělsku mi nijak nevadili), plný skvostných herců. Dokonce i v těch nejmenších roličkách se objevují legendy filmového plátna (Marlene Dietrich, Frank Sinatra, Buster Keaton, Fernandel). David Niven je prototyp Anglického gentlemana a v roli Phyliase Fogga je báječný. Báječně mu sekunduje komik Cantiflas v roli jeho sluhy Passepartoua. A jako bombónek okouzlující Shirley McLaine. Nestárnoucí klasika, stejně jako stejnojmenný román Julesa Vernea. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování literární klasiky s velkolepou výpravou. Příjemně se kouká na města a přírodu po celém světě. Cítím z toho filmu takový starodávný klid, kdy si divák může užívat takových krásných záběrů přírody po celém světě, které v dnešních filmech málokdy uvidí. To doplňuje pěknej příběh, který kdekdo zná ze španělského kresleného seriálu. A tady rozhodně ani nevadí ta délka filmu, která možná kdekoho odradí. Jenže zde to kratčeji natočit nešlo, což rozhodně nevadí. [1203. hodnocení, 72. komentář, 74%] ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $42,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Našťastie to Niven nejak nekazí, dá sa zniesť, skôr tomu chýba ešte o niečo svižnejšia réžia a nejaké spestrujúce vychytávky, takto sa to vlečie bez výkovov v jednej úrovni. /60%/ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Film se k roku 2013 mohl pyšnit nepočetnějším zvířecím obsazení. Objevilo se v něm celkem 8 552 zvířecích rolí. Konkrétně se jednalo o 3 800 ovcí, 2 448 bizonů, 950 oslů, 800 koní, 512 opic, 17 býků, 15 slonů, 6 tchořů a 4 pštrosy. (ČSFD)
  • Cesta kolem světa za 80 dní byl posledni film pro Hartcourta Williamse a Roberta Newtona. (sir-dave)
  • Film proslavila účast více než 50 slavných osobností v cameo rolích. (NinadeL)

Reklama

Reklama