Reklama

Reklama

Stopy Járy Cimrmana


Cimrman na Moravě (E05)

(epizoda)
Dokumentární / Mysteriózní / Komedie
Česko, 2023, 26 min

Obsahy(1)

Své stopy má Jára Cimrman i na Moravě. Třeba v Lipníku nad Bečvou nalezneme nábřeží Járy Cimrmana bez vody. Voda je tam ale naštěstí domalovaná a s ní i celá řada vynálezů z Cimrmanovy doby. Na řadě míst po něm pojmenovali ulice. Bohužel většina z nich, jako je třeba ta v Olomouci, je slepá. Podobné je to i s chodníčkem Járy Cimrmana v Tišnově, který nikam nevede. Pozoruhodnou připomínku na proslulého mistra mají v Zábřehu na Moravě, kde se údajně měl setkat s jiným výjimečným mužem – s Janem Eskymo Welzlem, jehož příběh byl inspirací při budování cimrmanovského mýtu. Za odkazem Járy Cimrmana se Miroslav Táborský tentokrát vydává s Petrem Reidingerem a Ondřejem Vetchým. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice vtipný díl, nejvíc perlil Ondřej Vetchý a (pochopitelně) Petr Reidinger : 5 * 88 % . Zábřeh na Moravě a Jan Eskymo Welzel/na rozdíl od J.C. skutečně žijící/, město Lipník n/Bečvou : od r.2007 nábřeží Járy Cimrmana - v centru města,takže bez vody....  . Týn n/Bečvou a jeho muzeum B.Smetany, zemřela tam r.1854 jeho 2-letá dcerka Gabriela na TBC. Je pochovaná na místním hřbitově, místní lidé po ní pojmenovali Lesní cestu Gabrielka, která se v délce 3,1 km vine kolem hradu Helfštýna. Tišnov s Chodníčkem Járy Cimrmana, Hulín s údajnými tabákovými plantážemi... . Na moravsko-české hranici kočí Michal Weigel a jeho kůň Invar ... . ***Ukázky z pořadů : Seminář senzačních skutečností(ČST 1984), Svoboda pod bodem mrazu(ČT 2006) a Dobytí severního pólu(ČT 2006). Použité fotografie mj. z archívu Martina Becka. P.S.: těším se na Vojtu Kotka v posledním díle . ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl zdál se mi být nejméně o Cimrmanovi samotném. Navíc jak mám rád Ondru Vetchého, tak jeho herectví až přehrávání je mezi neherci příliš okaté. Pan Táborský více do souboru zapadá, jak vidno z jeho posledního setkání s Petrem Reidingerem. ()

Reklama

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Reidinger opravdu nezklame! Díky i za přítomnost Michala Weigla, který dostal celkem velkou příležitost v Nejisté sezóně a ještě větší dík patří za Ladislava Smoljaka im memoriam. Vetchý se od jiných cimrmanologů trochu odlišuje, ale je skvělé, že ho tvůrci zapojili a napsali mu vtipné dialogy, které v kontrastu velmi civilního, až úsporného Táborského pěkně vyzněly. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama