Reklama

Reklama

Stopy Járy Cimrmana


Cimrman na Moravě (E05)

(epizoda)
Dokumentární / Mysteriózní / Komedie
Česko, 2023, 26 min

Obsahy(1)

Své stopy má Jára Cimrman i na Moravě. Třeba v Lipníku nad Bečvou nalezneme nábřeží Járy Cimrmana bez vody. Voda je tam ale naštěstí domalovaná a s ní i celá řada vynálezů z Cimrmanovy doby. Na řadě míst po něm pojmenovali ulice. Bohužel většina z nich, jako je třeba ta v Olomouci, je slepá. Podobné je to i s chodníčkem Járy Cimrmana v Tišnově, který nikam nevede. Pozoruhodnou připomínku na proslulého mistra mají v Zábřehu na Moravě, kde se údajně měl setkat s jiným výjimečným mužem – s Janem Eskymo Welzlem, jehož příběh byl inspirací při budování cimrmanovského mýtu. Za odkazem Járy Cimrmana se Miroslav Táborský tentokrát vydává s Petrem Reidingerem a Ondřejem Vetchým. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl zdál se mi být nejméně o Cimrmanovi samotném. Navíc jak mám rád Ondru Vetchého, tak jeho herectví až přehrávání je mezi neherci příliš okaté. Pan Táborský více do souboru zapadá, jak vidno z jeho posledního setkání s Petrem Reidingerem. ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víc než další úsměvné reálie s odkazem na nejslavnější českou fiktivní postavu mě těší, jak se v průběhu let mezi cimrmanology vyprofilovali i herečtí sympaťáci jako je Ondřej Vetchý. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice vtipný díl, nejvíc perlil Ondřej Vetchý a (pochopitelně) Petr Reidinger : 5 * 88 % . Zábřeh na Moravě a Jan Eskymo Welzel/na rozdíl od J.C. skutečně žijící/, město Lipník n/Bečvou : od r.2007 nábřeží Járy Cimrmana - v centru města,takže bez vody....  . Týn n/Bečvou a jeho muzeum B.Smetany, zemřela tam r.1854 jeho 2-letá dcerka Gabriela na TBC. Je pochovaná na místním hřbitově, místní lidé po ní pojmenovali Lesní cestu Gabrielka, která se v délce 3,1 km vine kolem hradu Helfštýna. Tišnov s Chodníčkem Járy Cimrmana, Hulín s údajnými tabákovými plantážemi... . Na moravsko-české hranici kočí Michal Weigel a jeho kůň Invar ... . ***Ukázky z pořadů : Seminář senzačních skutečností(ČST 1984), Svoboda pod bodem mrazu(ČT 2006) a Dobytí severního pólu(ČT 2006). Použité fotografie mj. z archívu Martina Becka. P.S.: těším se na Vojtu Kotka v posledním díle . ()

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Reidinger opravdu nezklame! Díky i za přítomnost Michala Weigla, který dostal celkem velkou příležitost v Nejisté sezóně a ještě větší dík patří za Ladislava Smoljaka im memoriam. Vetchý se od jiných cimrmanologů trochu odlišuje, ale je skvělé, že ho tvůrci zapojili a napsali mu vtipné dialogy, které v kontrastu velmi civilního, až úsporného Táborského pěkně vyzněly. ()

Maxathor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální zpracování odkazu génia JC. Pan Vetchý překvapil ...a s(c)hody, tam taky mají..., Pan Reisinger skvělý a Madam Prudilová dokonalá. Díky za další rozšíření obzorů... ()

Reklama

Reklama