foto

Petr Reidinger

  • nar. 4.7.1968 (50 let)
    Český Krumlov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Reidinger se shodou náhod narodil přesně 9 měsíců poté, co Jiří Šebánek s Ladislavem Smoljakem, Zdeňkem Svěrákem a Miloněm Čepelkou založlili divadlo Járy Cimrmana. A to 4. července roku 1968 v Českém Krumlově.

Vystudoval střední odbornou školu oboru silnoproud. Práce elektrikáře ho ale nelákala a začal tíhnout k divadlu. Po vojně se tedy rozhodl v profesi elektrikáře nepokračovat a začít si hledat práci kulisáka. Nejprve to zkusil v ABC, tam ale kulisáka nesháněli. Vzali ho ale okamžitě do Národního divadla, kde ho to bavilo. Za půl roku se tam vypracoval z obyčejného strojníka na kulisáka. 

Jeho bratr si vzal za manželku Sylvu Krobovou, což dovedlo Reidingera k prvním malým hereckým rolím v divadle jejího otce Andreje Kroba „Na tahu“. V té době působil Andrej Krob i v Divadle Járy Cimrmana, které shánělo třetího stálého kulisáka na zájezdy. A tak Reidinger podal vypověď v Národním a vydal se k Cimrmanům.

U nich dostal první velkou roli v roce 1997 ve hře „Švestka“, kde mu Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem napsali přímo na tělo hlavní roli Kamila Patky. Po čase se rozhodl vystudovat hereckou školu kterou nedokončil. Ladislav Smoljak ho angažoval i ve svém divadle „Studio Láďa“. Svěřoval mu i čím dal větší herecké role v Divadle Járy Cimrmana jako třeba Zlatovlásku ve hře „Dlouhý, široký a krátkozraký“. 

Se svými třemi dětmi a se svou ženou původem z Anglie žijí v malé vesničce v idylické roubence. V současnosti už skutečně patří mezi ty kulisáky, kteří se u Cirmanů vypracovali ve zdatné herce. Na jeho kontě mu přibývají další alternace. V roce 2016 třeba studoval roli Inženýra Vaňka v „Cimranovi v říši hudby“. Dále je ho možné zahlédnout třeba v roli svatého Václava ve hře „České nebe“. Stále ale kulisačí a určitě nepřestane.

Emil "Pierre" Synek

Herecká filmografie

Filmy

2017 Po strništi bos
Psaní do nebe (divadelní záznam)
2016 Dveře 8090 (studentský film)
2014 Dog Hot
Tři bratři
2010 České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Dobytí severního pólu (divadelní záznam)
2001 Švestka (divadelní záznam)
2000 Hymna aneb Urfidlovačka (divadelní záznam)
1999 Horský hotel (divadelní záznam)

TV seriály

2016 Ohnivý kuře (TV seriál)
Je čas skončit (S02E10)
2015 Atentát (TV seriál)
Mezi nácky (E03)
2014 Neviditelní (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
České století (TV seriál)
Musíme se dohodnout (1968) (E06)
2006 Horákovi (TV seriál)
Bezesná noc (S01E08)
2005 Ulice (TV seriál)

TV pořady

1997 Cimrmani (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace