Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (138)

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý film, ktorý zachytáva skutočné udalosti zo života úspešných športovcov. Paradoxne som mala pocit, akoby samotný šport nebol ústredným motívom filmu, ale skôr myšlenka, že (aj) vďaka športu a silnej vôli si dokáže človek vypestovať tie najväčšie ľudské hodnoty. Pekné a nezabudnuteľné aj vďaka krásnej hudbe. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Dnes (do značné míry neprávem) pozapomenuté sportovní drama, jež nezačíná a nekončí pouze u konstatování velikosti lidské vůle, ale mnohem komplexněji nastiňuje otázky motivace, přesvědčení, důstojnosti, svědomí a ceny, kterou jsme ochotni zaplatit za vítězství. Kromě zručné režisérské práce stojí za povšimnutí i kvalitní herecký výkony, především dvou charismatických protagonistů a kultovní Vangelisova hudba. ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jak sport aktivně nevyhledávám (a v podstatě ani pasivně), tak sportovní dramata přímo zbožňuju - nevím, jak je to možný, ale co mi u fotbali v televizi připadá jako trapný piňožení 22 maníků za jednou merunou, to ve mně v dobře natočeným filmu dokáže vzbudit neskutečný nadšení pro věc. Tady to měl rejža jednodušší, protože atletiku miluju i normálně, takže když k tomu přidáme skvělý výkony neokoukaných herců, nádhernou Vangelisovu hudbu a oproštění se od klišé typu absolutní klaďáci versus absolutní záporáci, jakož i perfektní vizuální stránku (a to střih obvykle vnímám jen tehdy, pokud stojí úplně za houby, nebo naopak pokud je geniální), neskutečnou energii, která z filmu sálá tak intenzivně, až se sami chcete rozběhnout, a hlavně ústřední úvahu, která v podstatě vede všechny lidský skutky hodný zapamatování, byť na to lidi zapomínají, a sice "proč to vlastně dělám"? Někdo proto, že tím oslavuje boha, někdo chce být prostě nejlepší v očekávání, že se tak ospravedlní před všemi, kdo mu působí životní ústrky. Krásný a nezapomenutelný... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na Ohnivé vozy jsem se těšil, přeci jen vychvalovaných filmů o běhání moc není. Byl jsem ale hodně zklamaný. Silný příběh byl natočen podivně. Zpracování ve mně nedokázalo vyvolat téměř žádné emoce. Hlavní problém byl, že jsem nenavázal žádný vztah s postavami a nedokázal jsem jim fandit. Obsazení se moc nepovedlo a z počátku jsem měl problém se v postavách vyznat. Další výtkou jsou často opakované a zpomalované scény, bylo jich moc a povětšinou mě štvaly. Vidět jeden závod desetkrát, stejně jako opakovačky u finále stovky na olympiádě? Nevím, do filmu mi to vůbec nesedlo. Režisér a kameraman se asi potřebovali předvést a trochu si tu svou polívku přesolili. Je to obrovská škoda. Dávám slabé tři hvězdy a to dám ještě jednu navíc spíše za ten běh a za samotný sportovní příběh v reálu. Konkurence na Oscarech v roce 1982 byla tak slabá? ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Dušínovský film, který mi ale nedal týden spát. Snad v žádném jiném filmu jsem nepřijal více ten fakt, že dokážeme cokoliv, pokud do toho vložíme všechnu svojí energii. Navíc vše je výborně zahrané a jak jsem se dozvěděl přímo od režiséra, výběr neznámých herců byl jeho nápad a podle mě trefný, výkony jsou zde vynikající. To samozřejmě platí i o hudbě, která jen dokresluje jedinečnou atmosféru jak 20. let 20. století, tak jedinečnost lidského ducha. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (32)

  • Finančník Jake Eberts uvolnil 50 000 $ na scénář a Dodi Fayed, nejstarší syn miliardáře Mohameda Al-Fayede, se stal výkonným producentem. Přesto odhadovaný rozpočet snímku činil pouze 4 miliony $. (Zdroj: Filmy 80. let od Rona Base a Davida Haslama) (Rakosnicek77)
  • Zahajovací ceremoniál OH byl natočen během jediného dne - účastnilo se ho kolem sedmi tisíc návštěvníků, kteří přišli na základě inzerátu oznamujícího natáčení. Pro "zhutnění" davu byly v hledišti použity i loutky. (Robbi)
  • Americký sprinter Jackson Scholz (Brad Davis) před závodem na 400 metrů žádný lístek s povzbuzujícím vzkazem Liddellovi nedal. Američan sám tuhle scénu označil za výmysl a popřel, že by na filmu spolupracoval, ačkoliv v titulcích je uveden jako poradce. Údajně prý film odmítl zhlédnout. (Robbi)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama