Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Pokud jste v dobré náladě a rádi by jste této příležitosti využili, stačí si pustit tento skvost kinematografie. Náladu vám to pravděpodobně srazí na celý týden na dno, ale pouštět si Hrob světlušek ve špatném stavu by mohlo být až příliš nebezpečné. Jednoduchý příběh o osudech dvou sourozenců může mít velice zdrcující efekt na kohokoli, kdo se tomuto dílu otevře. Proto je také nevhodné pro ty nejcitlivější. Já jsem se osobně několik dní styděl za vše co jsem pojedl. Jednoduchý příběh zachycuje přesvědčivě nejen zrůdnosti války, ale i lidskost, kterou všichni dospělejší postrádají a která se vynořuje se na povrch až ve chvílích, kdy jí již není zapotřebí. Některé pasáže zobrazují představy jednotlivých postav, což je velice přirozené, pokud si přejeme sledovat jejich pocity. Nejedná se tedy o žádné citové vydírání, které zde mnoho lidí zmiňuje. Grafické ztvárnění je překrásné, mnohdy až pohádkové. Přestože mi film zhoršil náladu, jsem velice rád, že jsem jej shlédnul, protože mi v některých věcech otevřel oči. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný animovaný film, který však není tak úplně pro malé děti. Plný antimilitarismu, touhy přežít a chuti rozplakat diváka. Ta brekuchivost z toho asi úplně sálá, na druhou stranu, válka sama o sobě je tak strašně smutná záležitost, že pokud má ten film působit proti válce, tak pro jeho kladné přijetí od inteligentních lidí asi žádný jiný prvotní projev citu není možný. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Pekne, ALE, kua proc od zacaku zacinat koncem pribehu? To je snad zly sen!!! Pocitam, ze kwalitu snimku a jeho poslelstvi tu za me probere spousta jinych povolanejsich, takze k mym nizkym otazkam: Zajimalo by me, jestli to natocili proto, aby mali japoncici nezapomneli, jak to bylo s americany a jejich velkymi penisy. Dokazou obyvatele napriklad vybombardovanych Drazdan/Hirosimy nekdy odpustit spojencum? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná ukázka toho, jak může být animovaný film skutečně silný, jak dospělá témata může prezentovat a jak se roztomilost neskutečně snadno změní v něco děsivého, co vám sebere vzduch z plic. "Hrob světlušek" je hodně depresivní film, ale tím ukazuje sílu nejen japonského animovaného filmu, i když především jeho. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že najlepší protivojnový film je Ryan alebo Línia ? Figu borovú. Emocionálny dopad tohto filmu ich prevalcuje ľavou zadnou. Príbeh dvoch sirôt, ktoré sa prebíjajú životom počas posledných dní vojny v Japonsku je asi najlepším zobrazením toho, kto to vo vojne schytá najviac. Bez akejkoľvek nadsázky prvotriedna vojnová dráma, s ktorou sa môže porovnávať možno Schindlerov zoznam. Hrob svetlušiek patrí do zlatej siene najlepších anime a rozplače aj najväčších cynikov. Ja sám naň nájdem znovu odvahu možno po pár rokoch, pretože tú depku čo som z toho mal zahnali až tri hodiny Ranmu 1/2. P.S. Vlastne sa zhodujem s Gimlim ale komentár som písal nezávisle. 10/10 ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • V Koreji bylo vydání filmu odloženo, protože film údajně omlouvá úlohu Japonska ve 2. světové válce. (venus)
  • Režisér Isao Takahata chtěl pro hlas Setsuko najít dítě odpovídajícího věku, navíc z okolí Kobe, kde se film odehrával, aby dítě mluvilo příslušným dialektem. Ajano Širaiši byla vybrána na základě vyřknutí dvou vět: „Jmenuji se Ajano Širaiši. Je mi pět let.“ (HellFire)
  • Po promítání v Japonsku museli diváci po skončení filmu pro vzpamatování povinně zhlédnout ještě jeden veselý snímek. (Hruzi)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama