Skrýš

USA, 1995, 101 min

Brett Leonard

Trevor Jones

• kleopatra

Zpočátku výborný mrazivý film o částečném prohození vědomí, kde sice Goldblum hrál jak na divadle nebo jakoby si právě odskočil z Mouchy, ale kde byl naopak Jeremy Sisto (sympatický psychomarod už v "Six Feet Under") jako démon perfektní - krásný i odporný - a strhával veškerou pozornost na sebe. Bohužel konec, zřejmě věrný předloze, jinak důvod natočit ho jak z Krotitelů duchů naprosto nechápu, to příjemné napětí táhnoucí se celým filmem zcela rozprášil.(19.11.2005)

Filmový přepis knihy Deana Koontze(18.3.2003)

Rozpočet $15miliónovTržby USA $12,201,255Tržby Celosvetovo $-(5.7.2009)

• J*A*S*M

Ha, tohle jsem kdysi četl a asi se mi to líbilo (což bylo dost možná způsobeno mým nekritickým věkem). Filmové zpracování Skrýše je snesitelný thriller - alespoň do závěrečných několika minut, v nichž film přišel o třetí hvězdičku, kterou jsem se mu chystal udělit. Ten obludný trikový nesmysl byl prostě ... nesmyslný.(29.8.2011)

• tron

„Rád pracujem s kosťami.“ – „Si výtvarník?“ – „Také niečo.“ Koontzovu knihu som nielenže čítal (ale dávno, takže si drobnosti nepamätám, no zdá sa mi, že dcéra bola v knihe adoptovaná; vo filme je biologická), ale, na rozdiel od iných „Stephenov Kingov“ (Petra Jamesa napríklad), mi Koontz ešte relatívne sedí. SKRÝŠA PRE DIABLA, adaptácia jeho temného hororu, sa mi páčila asi rovnako, ako jeho romány: aj áno, aj nie. Solídna atmosféra a solídni herci verzus klišé (keď si tipnete, ktorá postava zomrie, naozaj zomrie) a slabý režisér. Brett Leonard je zvláštny chlapík, ktorý má chorobnú mániu robiť trikové filmy z „iných svetov“ (TRÁVNIKÁR, VIRTUOZITA). SKRÝŠA PRE DIABLA sa vďaka dobrým hercom (Jeff Goldblum predovšetkým) dá.(28.5.2011)

Stejnojmennou knihu, kterou napsal Dean R. Koontz jsem četl a líbila se mi. S filmem je to ovšem trochu horší. Upocený průměr 5/10*.(30.1.2010)

Dobrá i když teď už ohraná myšlenka, místy zábava, jindy slabota a nuda.. konec jak vystřiženej z podřadný krímošky(29.10.2009)

Nápad slušnej, ale na dobrej horor zpracování až moc béčkový a na to aby to bylo dobrý béčko to má zase málo drsný scény. Sice se jinak jedná o clkem originální film, ale hlavní záporák a styl jeho zábíjení mi teda moc nesed a stejnětak pointa příběhu je trošku o ničem a tak potěší akorát tak Jeff Goldblum(23.5.2007)

Velmi zajímavý pan režisér tenhleten Brett Leonard. Jeho morbidní krvavý debut s všeříkajícím názvem MRTVÁ JÁMA mi v pubertě skoro přivodil trauma, TRÁVNÍKAŘem si připsal první filmovou adaptaci na světě, která měla se svou literární předlohou společný pouze název, a jeho VIRTUOZITĚ nepomohl z podprůměru ani zástup známých herců v čele s později oscarovým Denzelem Washingtonem a Russellem Crowem, to tedy klobouk dolů. Co se týče SKRÝŠE, knihu jsem nečetl (ale Koontze znám), ale film je jen průměrným mysteriózním thrillerem s velmi zajímavou (a vizuálně vděčnou) premisou, kterou ale Leonard vyloženě zahodil. Úporná snaha udělat mladistvého zabijáka, co nejvíc cool, je až směšná, ale Goldblum umí být na plátně "mimo" jako nikdy jiný, takže to trochu zachraňuje. Což mi připomíná, že po TRÁVNÍKÁŘI (Pierce Brosnan, Jeff Fahey) a VIRTUOZITĚ (krom Washingtona a Crowea i Kelly Lynch, William Forsythe, William Fichtner, Costas Mandylor, Traci Lords) měl Leonard k dispozici další lahůdkové obsazení, vedle Goldbluma i Christine Lahti, Alicii Silverstone a Alfreda Molinu. Tu titulní padouchovu skrýš bych ale jako dítě určitě chtěl mít na zahradě. Sakra, chtěl bych ji i teď.(19.11.2005)

I když scénář psal Andrew Kevin Walker, nutno říci, že celek je velice průměrný horor s pár dobrými chvilkami a slušnou atmosférou.(10.8.2006)

HUDBA: Trevor Jones(10.11.2007)

Brett Leonard je talentovaný, ale zároveň rafinovaný šéfkuchár: jeho špecialitka chutí spočiatku ako pekne krvavý steak, ktorý sa vám po čase premení v ústach na rýžový nákyp. P. S. Jeff Goldblum je naozaj dosť zlý herec:-((3.9.2006)

Tak jako je průměrná Koontzova stejnojmenná kniha, je průměrný i tento film. Jedno se ale musí nechat, a to perfektní hudba, která tam skvěle seděla a pokaždé, když se naplno rozezněla, tak měl film pořádný koule.(25.11.2007)

• kingik

Největší potíž je, že v tomto rádoby hororu nefunguje vůbec nic. Ani ta nejzákladnější složka jako je napětí nebo atmosféra a vše působí dojmem vybité baterie. Film se doslova plouží od záběru k záběru a právě vizuál si snad jako jediný zaslouží pochvalu. Jeff Goldblum hraje tak nějak nezůčastněně a osvěžením není ani účast Alicia Silverstone, Jeremy Sista nebo Alfreda Moliny. Co je to za horor, který jedinkrát nevyděsí, nudí k smrti, nedá se pochopit a vlastně ani horor nepřipomíná? To je Skrýš.(21.3.2011)

• honajz

A tak dalo se na to koukat, ale jak to bylo předvídatelné od chvíle, kdy mu zajiskří oči, tak se to už docela nudně táhlo a jen člověk čekal, kdy přijdou ony očekávané předvídané scény - a ony skutečně přijdou, a skutečně je to tak, jak se předvídalo, skutečně tam není žádný další nápad navíc a skutečně to i skončí tak, jak se dalo čekat. Nic víc, nic míň,(10.6.2011)

• Terva

Scénář : Andrew Kevin Walker, Neal Jimenez. Kamera : Gale Tattersall. Čekal jsem napětí jako v Trávníkáři, ale tohle je hodně slabé.(22.3.2012)

Najlepšia práca Bretta Leonarda, ktorý sa v prvej polovičke 90. rokov zameral na kybernetické thrillery. Napätie sa tu odvíja za pomoci silných psychedelických scén. Jeff Goldblum a hlavne Alicia Silverstone ( pre pubertiakov ) sú takisto svetlými momentami.(29.3.2011)

Skrýš považuji za nejlepší Koontzovu knihu. Bavila mě daleko víc než knížky od Thomase Harrise o Lecterovi, a totéž se dá říct i o filmu. ***1/2(18.11.2005)

Brett Leonard si u mě šplhnul již dvakrát. Jednou za Mrtvou jámu a podruhé za Trávníkáře. Do třetice se mu to ale nějak moc nepovedlo. Velká škoda, protože měl našlápnuto pravou nohou k zaslouženému úspěchu. A proč se tak nestalo? Inu, házat vinu na rozpočet by ode mně asi nebylo moc fér, ale nemohu si prostě nerýpnout do zaostalé trikové stránky. Kdo viděl o tři roky staršího Trávníkáře, ví o čem mluvím, protože efekty jsou na té samé, prastaré úrovni. Přitom děj nebyl vůbec špatný, ba naopak. Propojení vědomí se sadistickým vrahem příjemně vybočilo ze série fádních filmů. Jednoduše řečeno, pasáže obohaceny těmito digitálními výstřelky, působili doslova jako rušivý element. Zejména v závěru, díky kterému jdu s hodnocením ještě o kousek níže. To bylo i na mě trochu moc. No jak říkám, škoda chlapče, škoda.(4.9.2008)

Od Deana Koontze jsem jakživ nic nepřečetl, připadá mi ale že tahle adaptace jeho knížky trpí spíš nedostatky typickými pro Kingovské filmové přepisy. Hlavní myšlenka je vcelku originální, je tu hodně nápadů, o kterých si řeknete, že už jste je viděly jinde. S přibývajícíma minutama to ale působí čím dál víc přeplácaně. Není to takový bordel jako třeba (zábavnější) Pavučina snů, přesto zůstává spousta spíš naznačených prvků, které film nijak zvlášť nevyužívá. Závěrečná třetina je nepříjemně šablonovitá a hnusně digitální finále ukázkově nezvládnuté především z režisérovy strany. Což je určitě škoda, protože jinak Leonard umí velmi dobře navodit tajemnou a ponurou atmosféru a v kombinaci s industriálně-metalovým soundtrackem vytváří pár momentů zavánějících cyberpunkem. Herecké obsazení, v čele s Goldblumem a záporákem Jeremyho Sista, je i na danej žánr hodně nadprůměrné. Jako celek je ten film přesto pouze průměrnej, lehce zapomenutelnej. Dvoudílné televizní zpracování by tomuhle námětu prospělo víc.(24.11.2007)