foto

Alicia Silverstone

  • nar. 4.10.1976 (39 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alicia Silverstone se narodila v San Franciscu jako nejmladší ze tří dětí realitnímu makléři Montymu Silverstoneovi a letušce Didi Silverstone. Její matka se narodila ve Skotsku a oba rodiče vyrůstali v Anglii. Do šesti let si užívala bezstarostného dětství, bavil ji balet a volný čas trávila jako její vrstevníci. Měla ale ambiciózního otce, který na své dceři vypozoroval jistou dávku neobyčejnosti. Ve správný čas rozeslal její fotografie po agenturách a její kariéra mohla odstartovat.

Přes modeling se mžikem dostala k reklamě. Jako první propagovala pizzu Domino’s. Následně se mihla v seriálu THE WONDER YEARS a to už byl jen krůček k filmu. V roce 1993 pak přišla nabídka na roli v thrilleru OSUDNÝ OMYL. Alicii bylo sedmnáct a zahrála si psychicky narušenou dívku posedlou starším mužem. O filmu, který nakonec neposbíral nijak lichotivé recenze se mluvilo jako o teenagerovské verzi OSUDOVÉ PŘITAŽLIVOSTI. Nicméně samotná představitelka role smutnit nemusela. Cílové publikum, tedy náctileté hltající MTV, zasáhl dokonale. V roce 1994 si odnesla dvě ceny MTV jako nejlepší záporačka a objev roku.

Následovala spolupráce s kapelou Aerosmith, kteří si ji vybrali hned do tří, dnes už proslulých videoklipů Cryin‘, Amazing a Crazy, kde se představila s dcerou frontmana kapely, Liv. Větší komerční úspěch ale stále nepřicházel. To se změnilo ve chvíli, kdy ukořistila roli zhýčkané, bohaté a nafoukané Cher Horowitz v komedii Amy Heckerling PRAŠTĚNÁ HOLKA z roku 1995. Příběh dívky z Beverly Hills přilákal do sálů nečekané množství diváků a z této nenápadné romantické komedie se stal obrovský kasovní hit. Z Alicie se doslova přes noc stala žádaná talentovaná herečka. Mladí po ní šíleli a filmová studia se předháněly, aby vycházející hvězdu urvaly pro sebe. Nakonec to byla Columbia Tristar, která s novým objevem podepsala kontrakt na deset milionů dolarů.

Po rychlém vzestupu ale následoval strmý pád. Objevila se ve čtvrtém pokračování série o netopýřím muži BATMAN A ROBIN. Extravagantní a přestylizovaný snímek nabitý hvězdami totálně propadl. Kritika si na něm smlsla a představitelka Batgirl to neschytala o nic méně. Navrch si ještě vysloužila přezdívky Fatgirl či Buttgirl narážející, na podle mnohých, její příliš baculatou postavu. Vzápětí byla do kin uvedena černá komedie VYDĚRAČI, což byl navíc také první projekt, na kterém se finančně podílela produkční společnost First Kiss, kterou Alicia spoluzaložila. Ztvárnila postavu Emily, rozmazlenou holku, která naplánuje fingovaný únos, aby upoutala pozornost svého otce. Film si nevedl úplně zle, ale po takovém fiasku, jakým byl Batman a Robin společnost nechtěla nic riskovat, dala od něj ruce pryč a tudíž se mu dostalo jen skromné reklamní podpory. Hned poté s ní Columbia rozvázala spolupráci a návrat do první ligy se už nekonal.

Po dvouleté pauze se vrátila na plátna kin po boku Brendana Frasera v příjemné oddychovce DOŽEŇ, CO SE DÁ! Komedie vypráví o muži, který se rozhodne prozkoumat svět po 35 letech strávených v protiatomovém krytu, který vybudovali jeho rodiče. Jak už to tak bývá, narazí nejen na mnohá překvapení, ale také na lásku. V roce 2000 si zahrála v adaptaci hry Williama Shakespeara MARNÁ LÁSKY SNAHA pod režijní taktovkou Kennetha Branagha. V roce 2003 se předvedla ve ztřeštěné taškařici BLÁZNIVEJ SEJF a diváky se pokusila oslovit také jako seriálová herečka v sitcomu televize NBC MISS MATCH, který, i když za něj byla nominována na Zlatý Glóbus, přežil jen osmnáct epizod. V roce 2005 doplnila obsazení nenáročné komedie SALON KRÁSY s Queen Latifah v hlavní roli a střihla si také menší úlohu v akční podívané STORMBREAKER.

Alicia je od června 2005 vdaná za rockového hudebníka Christophera Jareckiho. V jednom rozhovoru na sebe prozradila, že ráda zahradničí a plave nahá. Je veganka, vlastní několik psů a její jméno je často skloňováno v souvislosti s bojem za práva zvířat.

Petra "Goldenhair" Jakovská

Herecká filmografie

2016 Catfight
King Cobra
The Characters (TV seriál)
Who Gets the Dog?
2014 Angels in Stardust
HR (TV film)
2013 Ass Backwards
Gods Behaving Badly
2012 Upírky
2011 Fight For Your Right Revisited
Máslo
Umění zapadnout
Zajatci předměstí (TV seriál)
2008 Bad Mother's Handbook (TV film)
Childrens' Hospital (TV seriál)
Tropická bouře
2006 Dům na Bay Street (TV film)
Pink Collar (TV film)
Stormbreaker
The Singles Table (TV seriál)
2005 Queen B (TV film)
Salon krásy
Silence Becomes You
2004 Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
2003 Bláznivej sejf
Miss Match (TV seriál)
2002 Global Heresy
2001 Rovnátka (TV seriál)
2000 Marná lásky snaha
1999 Dožeň, co se dá!
1997 Batman a Robin
Vyděrači
1995 Bezmocná
Chůva
Nouveau monde, Le
Skrýš
Skutečný zločin
1994 Cool and the Crazy (TV film)
Rebel Highway (TV seriál)
1993 Osudný omyl
Píseň o smutné lásce (TV film)
Scattered Dreams (TV film)
1988 Báječná léta (TV seriál)

Dokumentární

2011 PETA: People for the Ethical Treatment of Animals - a.z.
Save the Farm
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
2001 Clueless: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Junket Whore

TV pořady

2007 Vegetarian Elite (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 The Jon Stewart Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1994 Aerosmith: Big Ones You Can Look at (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace