Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Uf... Podmanivě emocionální psíčko o jednom exhibicionistickém introvertovi - rozmazlenému frackovi, který vám leze na nervy, ale přitom zároveň s ním nesnášíte jeho hysterickou ambiciózní matku, namyšleného intelektuálního bratra a tajně mu závidíte ten jeho svéhlavě proflákaný život. Jenže Berr Steers nezůstává jen u toho, proplétá vztahy mezi všemi účastníky a jde tvrdě, syrově až na dřeň nových skutečností, situací a emocí hrdinů i diváků... ()

cab 

všechny recenze uživatele

Igby (Kieran Culkin dorusta do dobreho herce) ma bohate rodice a tudiz se nemusi nejak zvlast starat o penize, coz ho netlaci do pozice se o ne starat, ale neznamena to, ze by jeho existence nestradala. Naopak. Je opakem sveho vzorneho, studijne vyborneho a ambiciozniho bratricka, coz ho stavi do jeho stinu v ocich jejich matky. Tezce se vyrovnavajici sam se sebou nachazi unik pred vsemi a vsim u sveho kmotra zijiciho v nikdy nespicim New Yorku. 60% ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Měla jsem za to, že Jeff Goldblum nenatočil zaznamenáníhodný film od doby, kdy mu v Jurském parku ukousli nohu, ale naštěstí (a velice) jsem se pletla, protože kreace cynického kmotra Kierana Culkina mu sedne jako oblek od drahého krejčího. Ani on, ani lehce sociopatická matka Susan Sarandonové ale nic nemění na tom, že Igby je Kieranův film a že tomuhle Holdenovi Caufieldovi nového tisíciletí člověk rozumí, až to bolí. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je prostě strašně vděčný dívat se na asociální zmrdy a jejich jebání okolí, proto mě Igby baví, i když stejnou měrou sere. Ono je totiž dost kontraproduktivní se snažit přesvědčit diváka, že jako scénárista sázim chudákovi Igbymu pod nohy jednu kládu za druhou, když ho každou chvíli vytáhnu z jámy lvové nějakou příšernou deus ex machinou. Dobrodružství našeho hrdiny tak dost ztrácí na své působivosti, protože si uvědomujeme, že sledujeme dalšího z x sociopatických puberťáků, který nevědí, co chtěj. S čímž bych ještě pořád neměl problém, kdyby se film nesnažil o promítnutí a parodii určitých společenských poměrů. Štve mě, jak je ten film bez přesahu a sral by mě i, kdyby ho měl. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co si o tomhle myslet. Takovou sebranku divnejch, šílenejch a neskutečně iritujících lidí, abyste pohledali. Všichni mě tam neskutečně vytáčeli, fakt. Byli tak...nuceně hustý, neživoucí a umělý, nepravděpodobně seskupený v hroudu debilních, prázdně moralizujících lidí. Jenže stejně mi něco nedovolí dát míň jak tři *, ať už je to Kieran, díky němuž mi byla postava filosoficky žvanícího buřiče a cynika překvapivě sympatická a jako jedinou jsem jí snesla, nebo závěrečná pusinka na čelíčko, která ze mě vyloudila jemnej, tesknej úsměv... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama