foto

Bill Irwin

  • nar. 11.4.1950 (66 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Mills "Bill" Irwin se narodil v Santa Monice učitelce Elizabeth a technikovi Horacovi Irwingovým. Odpromoval na Oberlinově Univerzitě v roce 1974 a přihlásil se na Ringling Brothers and Barnum & Bailey Clown College. V roce 1975 pomáhal se založením s cirkusem Pickle Family v San Franciscu, kde vystupoval jako klaun. Cirkus opustil v roce 1979 a rozhodl se pro divadelní činnost. 

Irwin vytvořil několik vysoce kvalitních vystoupení, které zahrnují elementy "klaunovství" mezi takové jeho hry se řadí například The Regard of Flight (1982), Largely New York (1989), Fool Moon (1993), The Harlequin Studies (2003) a Mr. Fox: A Rumination (2004).

V roce 2013 se spojil s Davidem Shinerem a společně vytvořili hudební představení Old Hats, které ve stejný rok vyhrálo divadelní cenu Drama Desk Award. I když je Bill Irwin hlavně znám pro svojí divadelní práci klauna, také si zahrál v několika dramatických hrách. Objevil se třeba po boku Steva Martina a Robina Williamse ve hře Waiting for Godot v roce 1988.

Billův první debut ve filmu se odehrál v roce 1980 a to s filmem Pepek námořník, kde si zahrál po boku svého kolegy Robina Williamse. Objevil se také v komedii Moje modré nebe, kde si zase zahrál po boku Steva Martina. Výraznější roli získal v bohužel ne moc známém muzikálu Stepping Out po boku Lizi Minnelli. Do širšího povědomí diváků se dostal hlavně snímkem Rachel se vdává (2008), kde si zahrál otce Anne Hathaway a kritiky byly velice k jeho roli pozitivní. 

V roce 2011 si zahrál v pilotní epizodě seriálu Muž s posláním. Nebo se také objevil v seriálu Jak prosté. Hodně lidí netuší, že Bill Irwin je hlasem robota TARS ve sci-fi snímku Interstellar

Bill Irwin je ženatý se zdravotní sestřičkou Marthou Roth. Setkali se v nemocnici, když Bill nemohl dýchat a ona ho ošetřovala. Mají spolu syna Santose Patricka Moralese Irwina, který se narodil v roce 1990.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

2016 Bastardi na cestě
Svědectví (TV film)
2015 Nikdy není pozdě
South of Hell (TV seriál)
2014 Interstellar
2013 Mezi životem a smrtí (TV seriál)
2011 Higher Ground
Lights Out (TV seriál)
Muž s posláním (TV seriál)
2010 Goldstar, Ohio
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
2008 Polda z Marsu (TV seriál)
Rachel se vdává
2007 Across the Universe
Elmo's World: What Makes You Happy?
Raving
Temná hmota
2006 Žena ve vodě
2004 Manchurianský kandidát
Truth About Miranda, The
2002 Igby
Projekt Laramie
2001 Elmo's World: The Wild Wild West
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Grinch
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Cesta ke štěstí
Sen noci svatojánské
1998 Illuminata
1997 Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
1996 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1993 Adventures of Pete & Pete, The (TV seriál)
Manhattan podle čísel
Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu
Silent Tongue
Tribeca (TV seriál)
1992 Last Mile, The (TV film)
1991 Stepping Out
Taková normální láska
Žhavé výstřely
1990 Moje modré nebe
Právo a pořádek (TV seriál)
Zapadákov (TV seriál)
1988 Nový život
Osm mužů z kola ven
1984 Alive From Off Center (TV seriál)
Cosby Show (TV seriál)
1983 Regard of Flight, The (TV film)
1980 Pepek námořník

Dokumentární

2014 Showing Up
2013 Stages of Edward Albee, The
2012 Never Stand Still
2009 Make 'Em Laugh: The Funny Business of America (TV seriál)
2006 Reflections of Lady in the Water
2003 Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
1999 Niagara: A History of the Falls (TV film)
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)

TV pořady

2006 Svět Elmo (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace