Reklama

Reklama

Jak krtek ke kalhotkám přišel

  • Československo Krtek a kalhotky (více)

Obsahy(1)

Krtek si chce udělat kalhotky, a tak poprosí ostatní zvířátka, aby mu pomohla. Ruku k dílu přiloží mravenci, čáp, ba dokonce i rak. Když je hotovo, začne se krtek obdivovat ve svém zrcadle a je se sebou spokojen. (skinny9)

Recenze (195)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Dobrá, já to beru, že když se Zdeněk Miller sjel sovětskými burskými oříšky s prošlou záruční lhůtou, tak na něj zvířata ze zdejších luhů a hájů mluvila lidskou řečí, ale o tom snad nemusel točit pohádku se sovětsky uvědomělým krtkem. Viděl vůbec Zdenda někdy to zvíře jak vypadá?! Vždyť není ani trochu roztomilé, je slepé, zahrádkáři jej nenávidí. Nevidím jediný důvod, proč by si krtka měly oblíbit děti. Samotná podstata téhle komunistické cenzuře uniklé zhůvěřilosti je naprosto zcestná. K čemu zvíře žijící pod zemí potřebuje kalhotky. Kalhotky pana Pamperse zřejmě potřeboval sám autor, který naprosto přeskočil fakt, že není dobré za hluboké totality točit film, v němž převládá modrá. Aha, proč asi ty kalhotky byly modré?! Ha, ta svině černá chtěl pláchnout! Modrá značila oceán, takže vybranou destinací byl kapitalistický ráj za Velkou louží. Pak je jasné, proč si autor vybral z fauny zrovna krtka. Ten přece dělá chodbičky, tak by se postupně pod zemí podhrabal až za "kopečky". Od Millera to byla "levárna". Takovou důvěru v něj strana vkládala, místo toho si hřála hada na prsou, respektive krtka. Nic na tom nemění fakt, že později autor sofistikovaně tíhl k pornu, viz Krtek a lízátko. Krtek toužící po kalhotkách je nadmíru stupidní krávovina, v níž se práce, pokrokovost a dělnická třída oslavuje prostřednictvím němého tvorstva, které zde paradoxně promlouvá lidskou řečí. Chudáci děti z toho musely být úplně zblblé. Naprostá zrůdnost na poli tzv. pohádek. 0% ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Úplně první film s krtečkem je sice krásně napsanej, ale jinak se mu nedostalo tolik péče kolik by si zasloužil. Je to příjemná zábava i pro dospělé a v dětství na tom určitě ujížděl úplně každej. Zdeněk Miler vytvořil jednu z nejznámějších postaviček českého filmu! [80%] ()

Reklama

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete slyšet krtka mluvit, pak je to pouze v tomto filmu (veškeré ostatní filmy častno namlouvali členové rodiny pana Milera, protože to byly jen jednotlivá slova jako "Hele hele", "Na", "Tady" a podobně). Tady bylo však nutné trochu víc, aby i malé děti pochopili postup výroby. Nádherně malované, nejvíc jsem jako malý miloval raka, takový trochu drsňák a zároveň na krtka tak hodný ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Přestože tato roztomilá ukázka manufakturní výroby může svým názvem evokovat laickému diváku název náhodného německého filmu pro dospělé s negrem v hlavní roli jde naopak o oscarový film našich nejmladších generací. Jako osoba s velikými znalostmi v oboru literatury si sice lehce rýpnu, že kniha je o mnoho lepší, nejde však o nějaký výrazný přešlap jako třeba v případě podobných klasik jako Obraz Doriana Graye či různých adaptací Bídníků, kde mnohdy film nedosahuje kvalit psaného textu, zde to ale nehrozí a stejně jako kniha, tak i její animovaná adaptace patří do Spielbergova nebe :D ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Krtek se mi odmala moc nelíbí jako postava ani jako výtvarné zpracování, ale to je záležitost vkusu každého z nás. Tenhle animovaný příběh totiž dovede pobavit a zaujmout nejen děti a to je hlavní. Člověk by až neřekl, co všechno se musí udělat pro blbý kalhoty. Viděl jsem to kdysi dávno v dobách dinosaurů a stejně si živě pamatuju celou řadu scén, takže jak říkám - bombózní pohádka. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (10)

  • Kromě mnoha zvířátek nakreslil Zdeněk Miler do filmu i množství rostlin, které jsou v naprosté většině zcela konkrétní. Jsou jimi (víceméně chronologicky podle scén filmu): zvonek okrouhlolistý, jitrocel prostřední, kohoutek luční, podběl lékařský, pcháč oset, drchnička rolní, vesnovka obecná, mařinka vonná, škarda dvouletá, mák vlčí, pampeliška obecná, borovice lesní, jahodník obecný, bojínek luční, třezalka tečkovaná, řebříček obecný, pomněnka, sedmikráska chudobka, smolnička obecná, kokoška pastuší tobolka, hvozdík kropenatý, čekanka obecná, trojštět žlutavý, zeměžluč okolíkatá, rozrazil, heřmánek pravý, blatouch bahenní, vodní mor kanadský, rákos obecný, len setý, bodlák obecný, kopretina bílá, jetel plazivý, heřmánkovec nevonný, mateřídouška vejčitá, masité oplodí jírovce maďalu, lupina mnoholistá, mrkev obecná, jetel luční, růže šípková, devaterník velkokvětý, vřes obecný, brusnice borůvka, přeslička rolní, ploník obecný, pryšec chvojka, máčka ladní, jílek vytrvalý, ocún jesenní, několik kapradin a další. Kromě toho je také možno spatřit tři druhy hub: muchomůrku červenou, václavku obecnou a lišku obecnou. (Thanoris)
  • V epizodě vystupuje celá řada zvířátek. Krtek, myš, babočka kopřivová, rak, hlemýžď, rákosník tamariškový, broučci, housenka, dle zbarevní také babočka kopřivová, včelka, skokan zelený, komár, který je sice stylizovaný, ale má svůj charakteristický bzukot, čáp, ježek, křižák obecný, mravenci, sameček roháče, čmeláci a cvček. V žádné další epizodě se tolik zvířátek neobjeví. (troufalka)

Reklama

Reklama