foto

Antonín Jedlička

  • nar. 18.2.1923
    Březové Hory, Československo
  • zem. 28.8.1993 (70 let)
    Houšťka u Mladé Boleslavi, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Antonín Jedlička se narodil 18. února 1923 v Březových Horách u Příbrami do rozvětvené a početné rodiny kloboučníka. Umělecké činnosti se v dětství věnoval i mladší bratr Vladimír Jedlička (jako dítě hrál ve filmech ULIČKA V RÁJI, DĚTI NA ZAKÁZKU, CESTOU KŘÍŽOVOU, MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ, TO BYL ČESKÝ MUZIKANT, Z ČESKÝCH MLÝNŮ a PANTÁTA BEZOUŠEK).

Jako člen sboru a také sólový zpěvák prošel Antonín od roku 1932 Kühnovým dětským rozhlasovým sborem a Dismanovým souborem. Jako herec a zpěvák prošel ještě jako dítě Československým rozhlasem, Národním divadlem (kde se s přestávkami objevoval v letech 1938 – 1972), Divadlem na Vinohradech, Uranií a Pražským dětským divadlem. Ke konci života hostoval v Labyrintu a Divadle Na zábradlí u režiséra Petra Lébla.

Jako řádný člen prošel Divadlem 5. května (1945 – 1948) a v roce 1947 založil své Divadélko Strýčka Jedličky pro děti. Proslavil se díky svému jedinečnému imitátorskému umění zvířat (prase, kohout, kůň, kočka atd.) a rozličných zvuků, které se staly základem jeho jevištní i životní praxe. Jedličku jako zvukaře a autora zvukových efektů využíval film (SPADLA S MĚSÍCE, MÁTE DOMA LVA?, AŽ PŘÍJDE KOCOUR, LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA, KDYBY TISÍC KLARINETŮ, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…, HORY HORY, „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ či ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA), rozhlas (vedl vlastní činoherní sbor), televize a dabing, v němž vedl skupinu zvukového komparzu.

Jako dětský pedagog se uplatnil od roku 1987 ve Studiu strýčka Jedličky. Pro děti pořádal po celý život různá zájezdová představení a estrády, kde se jako Strýček Jedlička uplatňoval se svým pašíkem a osobitým humorem, podtrhovaném malou postavou a zvláštní tváří. Sepsal vzpomínky a dětské knížky „Pohádky strýčka Jedličky“ (1963), „Dům U veselé slzičky“ (1967), „Knížka strýčka Jedličky“ (1974, 1981), „Zpáteční lístek do dětství“ (1983), „Když herci nehrají…“ (1988) a taky „Jeviště hereckých osudů“ (1990).

Velkou část své umělecké činnosti svěřil filmu, kde se už od dětství uplatňoval v menších a středních komických úlohách: kluk (VANDINY TRAMPOTY, TULÁK MACOUN, ROZINA SEBRANEC), TO BYL ČESKÝ MUZIKANT (školák Láznička), MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ (Tonda Zrzavý), RYBA NA SUCHU (kominický učeň), pikolík (ŠŤASTNOU CESTU, HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“), Z ČEKÝCH MLÝNŮ (učedník), Kuba (NEZBEDNÝ BAKALÁŘ), vězeň (DALEKÁ CESTA), písař (MLADÁ LÉTA), číšník (NEJLEPŠÍ ČLOVĚK, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), rváč (LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA), KDYBY TISÍC KLARINETŮ (skladník), ZTRACENÁ TVÁŘ (detektiv), mastičkář (TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ), barman („ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“), nápadník (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), SMRT ČERNÉHO KRÁLE (harmonikář), učitel (DÍVKA NA KOŠTĚTI), jasnovidec (ZA HUMNY JE DRAK), recepční (BULDOCI A TŘEŠNĚ), Adam (RUMBURAK) či DIVOKÉ PIVO (Montag).

Kromě imitátorské práce ho jako herce vyžíval opět rozhlas („Silvestr“, „Mikeš“, „Příhody pana Příhody“, „Sto dukátů za Juana“, „Královská návštěva“, „Stopou meteoru“, „Bleděmodrý Petr“, „Skály nad řekou“, „Tajemství obrazárny“, „Josefina“, „Ferda Mravenec“, „Sen noci svatojánské“; i jako režisér „O lvu, který ztratil hlas“, „Mistr světa“), gramofonové desky („Pohádkové album“, „Zelená Karkulka“ nebo „Zatoulané písmenko“), televizní inscenace (DOMÁCÍ VÍNO, BARNABÁŠEK, KATEŘINA ZLÉ POVĚSTI, ZLATÁ ULIČKA), seriály (F. L. VĚK, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, CIRKUS HUMBERTO, NÁHRDELNÍK) a dabing (CHIP A DALE, GUMÍDCI, SEDMÁ VELMOC, LETOHRÁTKY, „MAYOVKY“, POTOPA, MRAZÍK, PŘÍHODY DRÁČKA SOPTÍKA, MY Z KAČEROVA, NEBOŽTÍCI PŘEJÍ LÁSCE i ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ).

Jako známý šprýmař a vtipálek sbíral a vytvářel různé žertovné předměty, byl vyhlášeným řečníkem anekdot a vypravěčem. Miloval humor a dobrou náladu. Mezi jeho záliby patřil také fotbal, hokej a tenis, kterým se věnoval i aktivně. Získal titul Zasloužilého umělce (1984) a další ocenění, na kterých si velmi zakládal. Tenis se nakonec stal Antonínu Jedličkovi, imitátorovi a idolu dětských srdcí, osudným: zemřel na tenisovém kurtu uprostřed hry na infarkt 28. srpna 1993 ve Staré Boleslavi. Jeho ženou byla baletka Miroslava Janoušková. Na jeho počest se každoročně pořádá Memoriál Strýčka Jedličky.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1995 Divoké pivo
1993 Deset malých běloušků (TV film)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1989 Mediteránske rozprávky (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
1987 Proč?
1986 Kouzelná raketa strýčka Jedličky
My holky z městečka (TV seriál)
Peníze a krev (TV film)
1985 Putování za měsíční nitkou (TV film)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Rumburak
Sanitka (TV seriál)
1983 Brakýři (TV film)
1982 Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Za humny je drak
1981 Buldoci a třešně
Netopýr (TV film)
1980 Kocour Vavřinec a jeho přátelé (TV seriál)
1979 Arabela (TV seriál)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Neohlížej se, jde za námi kůň!
1978 Příběhy cvrčka a štěňátka (TV seriál)
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Kateřina zlé pověsti (TV film)
Muž na radnici (TV seriál)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Páni kluci
1974 Krádež (TV film)
1972 Pan Tau a cesta kolem světa
1971 Hodina modrých slonov
Smrt černého krále
Ženy v ofsajdu
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Čert a Káča (TV film)
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
F. L. Věk (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Šíleně smutná princezna
1967 Jak se zbavit Helenky
O princezně, která pořád vařila (TV film)
Táňa a dva pistolníci
Ta naše písnička česká
1966 Čertouská poudačka (TV film)
Jak se čerti rojili (TV film)
Smrt za oponou
1965 Hrdina má strach
Ztracená tvář
1964 Darounická poudačka (TV film)
Kdyby tisíc klarinetů
Kocour a dalekohled (TV seriál)
Limonádový Joe aneb Koňská opera
1963 Barnabášek (TV film)
Domácí víno (TV film)
Krtkova dobrodružství (TV seriál)
Špatně namalovaná slepice
1961 Každá koruna dobrá
Spadla s měsíce
1960 Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu
Jak štěňátko dostalo chuť na med
Jak štěňátko chtělo malé pejsky
Ledoví muži
1957 Jak krtek ke kalhotkám přišel
Stvoření světa
1956 Dědeček automobil
Dobrý voják Švejk
Platit, prosím!
Robinsonka
1955 Hudba z Marsu
Něco se tu změnilo
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Nejlepší člověk
1952 Mladá léta
1949 Revoluční rok 1848
Vzbouření na vsi
1948 Červená ještěrka
Daleká cesta
Hostinec „U Kamenného stolu“
1947 Až se vrátíš...
Nikola Šuhaj
1946 Nezbedný bakalář
1945 Rozina sebranec
1943 Bláhový sen
Chlapci v modrém
Šťastnou cestu
1942 Barbora Hlavsová
Dům za městem
Přijdu hned
Ryba na suchu
1941 Z českých mlýnů
1940 Madla zpívá Evropě
Poslední Podskalák
Prosím, pane profesore!
To byl český muzikant
1939 Teď zas my
Tulák Macoun
1938 Vandiny trampoty

Dokumentární

1989 Zlatá ulička (TV film)
1965 Děti kolem strýčka
1960 Cirkus jede!
1941 II. Filmové žně

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 Studio Kroměříž (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1983 Sešlost (TV pořad)
1976 Hudba - to je moje (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace