Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

petero 

všechny recenze uživatele

Tak tomu sa hovorí využiť potenciál nízkorozpočtového filmu vo svoj prospech. Dark Star je tá najjemnejšia paródia na najznámejšie sci-fi kultovky 2001 Vesmírnu odyseu a Star Wars. Carpenter skvele zrežíroval a skomponoval presne pasujúcu hudbu, O´Bannon ako scenárista vytvoril príbeh o strašnej nude posádky putujúcej vesmírom ktorej najväčšia zábava je ničiť nestabilné planéty. Pri prejazde nejakou anomáliou dôjde k poškodeniu krytu laserového snímača odpaľovania bomby a tak sa bomba každú chvíľku vysunie a pripravuje na odpal. Ešteže palubný počítač všetko kontroluje a dokáže prehovoriť bombu že dostala mylnú informáciu a má sa zasunúť. Posádku a tým pádom vlastne celú hereckú zostavu tvoria štyria ľudia. Jeden stále spomína ako mu chýba surf, druhý väčšinu svojho času trávy v sklenej kupole sledovaním krás vesmíru a tretí musí stále kŕmiť mimozemské zvieratko, pripomínajúce nafúknutú tekvicu s dvoma nôžkami, ktoré si zobral na palubu ako maskota a teraz ho to náramne štve. Pri poslednom kŕmení ujde a tak sa chovateľ dostáva do problémov vo výťahovej šachte čo je jedna z najlepších scén filmu. Výborný je aj záver kde jeden člen posádky musí prehovoriť aktivovanú bombu, ktorá si uvedomí samú seba a jej jediným zmyslom života je vybuchnúť, aby nevybuchla. Carpenter týmto filmom dokázal že i keď príbeh je jasne komediálneho charakteru, jednotlivé situácie nepostrádajú napätie a že z minima dokáže vytrieskať poriadnu atmosféru. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Odstřelíme si planetu aneb It is time for Sgt. Pinback to feed the alien. 1) Podobně jako kolegovi želvopýrovi mi tato neortodoxní scifická komedie dala zpočátku dost zabrat. Poprvé jsem se zasmál, tuším, někdy kolem 35. minuty. Nicméně výborný scénář spolu s bizarními postavami a humorem se mi nakonec pod kůži dostaly._____ 2) 26letý John Carpenter se do filmu otiskl velmi silně. Snímek režíroval, sestřihal, podílel se na scénáři i na produkci, napsal hudbu a předaboval i kosmonauta Talbyho._____ 3) Spoiler. When I brought you on this ship, I thought you were cute, říká Pinback s vážnou tváří mimozemšťanovi, když ho jde nakrmit. Jak na neposlušnou inteligentní bombu, radí mrtvý kapitán Powell: Talk to the bomb. You have to talk to it, Doolittle. Teach it phenomenology. Bomba sama se rovněž touží podělit se s divákem o své intelektuální poznání: In the beginning, there was darkness. And the darkness was without form, and void...And in addition to the darkness there was also me. And I moved upon the face of the darkness. And I saw that I was alone. Let there be light._____ 4) Duchu comedie noire odpovídá i diskuse na IMDb, kde v řadě vláken se diskutující vášnivě přou, zdali zhlédnutý film komedií je či není. No, i just don't find blowing up planets, killing aliens and dying from burning up in the atmosphere of a planet particularly hilarious. What parts were funny I honestly want to know, ptá se rozzlobeně diskutující tezz27000. Oponenti mu (nebo možná jí) odpoví seznamem scén s uvedením míry vtipnosti u každé z nich. Voila! ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Protože jsem usnula těsně před koncem a nevím tedy přesně jak to dopadlo, tak za vetřelecké pronásledování mimozemšťana, co má tak fajn pařátky a za bombu, co být ní, tak se aktivuju už při druhém falešném poplachu, dávám tři *. Srovnání s Červeným trpaslíkem je co se atmosféry týká celkem na místě. Samozřejmě humoru je tady mnohem méně a posádka tak nějak postrádá charisma. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Centrální počítač posádce. Určená planeta byla zničena. Gratuluji......... Hudba : John Carpenter. Úvodní píseň se jmenuje "Benson Arizona" a zpívá jí Bill Taylor. Dan O´Bannon si ve filmu zahrál Painbacka, film si sám sestříhal, produkoval, podílel se na speciálních efektech, dělal výpravu, scénář a sám si to i režíroval. CITÁT - Skladovací prostor číslo 9 provedl minulý týden samodestrukci a tak jsme přišli o celou lodní zásobu toaletního papíru.......... Film má dinosauří triky i efekty a tak mě to moc nebavilo. Jen jsem chtěl vědět jak vypadá film, který má docela vysoké hodnocení. No, nic moc, už jsem holt jiná generace. CITÁT - Počítač bombě číslo 20 - vrať se do pumovnice........ Film je celkem nudný s příšerným dialogem a já ho vlastně celý protrpěl. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Na začátku asi budete valit oči a než chytnete rytmus, mohli byste se i pár minut nudit... postupem času budete valit oči ještě víc -- myslejí to vážně, nebo ne? To má být jako humor nebo to nechápu? Jenže pak se pochyby rozplynou, chytí a nepustí a už to sviští.... :-) Kdyby byl takhle natočený Stopařův průvodce po galaxii.... byl by úplně dokonalý. Ostatně vzhledem k časovým souvislostem cítím jako dost pravděpodobné, že se Douglas Adams při psaní inspiroval právě potměšilým tónem tohoto příběhu. A závěr.... je pro mě tak klasický, jako třeba úvod 2001: A Space Odyssey ;-) ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Temná hvězda začala vznikat jako absolventský film s minimem nákladů v roce 1970. Film se točil skoro dva roky na 16 mm film a trval padesát minut. V takové podobě nemohl být uveden do distribuce. Takže John Carpenter musel natočený materiál překopírovat na 35 mm, znovu postavit kulisy, sehnat herce a konečně v roce 1974 byl snímek dokončený. (Locksley)
  • Všechny dialogy herce, který hrál Talbyho, předaboval nakonec John Carpenter. (HellFire)

Reklama

Reklama