Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

John Carpenter má môj rešpekt, sympatie a uznanie. Je stálym členom v rebríčku mojich obľúbených režisérov a taktiež i skladateľov filmovej hudby. Mám rád jeho snímky, mnohé z nich považujem za kultové dielá ("Vec", "Halloween", "Hmla", "Šialenstvo"). Avšak sci-fi komédia "Temná hviezda" (Dark Star), ktorú natočil v roku 1974 ma nikdy nedokázala zaujať alebo aspoň pobaviť. Pozrel som si tento film viacero krát, ale akosi mu neviem prísť na chuť. ** ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

Carpenter mal nízke rozpočty aj v dobách, kedy tvoril najväčšie fláky (Halloween, Vec, Útek z New Yorku), preto som od jeho meganízkorozpočtového debutu nečakal Hviezdne vojny. Dark Star stálo 60 tisíc, čo bolo málo i na 70. roky (dvojnásobne pri sci-fi). No a podľa toho to vyzerá. Čakal som to hrozné, ale až takú diletantskú vizuálnu srajdu nie. Vesmírna loď bola nakreslená/vystrihnutá zo škatule od topánok? Aby ste si vizuál Dark Staru vedeli predstaviť (skutočnému zážitku sa ale nič nevyrovná, maximálne tak filmy Eda Wooda Jr.) vedzte, že astronauti na palubu vezmú mimozemšťana, ktorý vyzerá ako nafukovacia lopta s nožičkami, do ktorej štáb umiestnil chlapíka, aby ňou hýbal. Proste zverstvo. Scenár je o ničom (chvíľu pojednáva o vystresovaných astronautoch, nasleduje montypythonský rozhovor s bombou). Jediné, čo môžem nevydarenej snímke uznať je to, že ide o predchodcu legendárneho Votrelca (scenár písal a jednu z hlavných rolí si zahral Dan O´Bannon, neskorší scenárista Votrelca): skutočne to vyzerá ako (asi o 97,78% horší) predchodca Scottovho kultového masakru (geniálny ženský palubný počítač, atmosféra ponuro tichej obrovskej vesmírnej lode, otrávení kozmonauti, mimozemský agresor vo ventilácii). ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Od prvních záběrů neuvěřitelně laciné béčko. Ty triky si snad dělal Carpenter doma v kůlně... nemůžu uvěřit, že tenhle film vznikl až po Vesmírné Odysee. Je pravda, že Dark Star měl asi 200x menší rozpočet, ale stejně je ta úroveň zvláštních efektů naprosto strašná. Na druhou stranu je pravda, že Star Wars nebo Vetřelec teprve měli vzniknout... Není to úplně špatné, například scéna s výtahem je přes amatérské provedení poměrně působivá, navíc je docela zajímavá i díky tomu, že během ní zazní jedna skladba od Rossiniho. Že by inspirace Odyseou? ___ Zamrzí, že zápletka filmu se rozjede až po hodině a odehrává se jen v posledních 20 minutách, veškerý děj předtím je jen úvod. Promlouvání s mrtvým velitelem lodi (úplně stejně, jako to Philip K. Dick popsal v Ubikovi) je také brilantní scéna. Celý konec je prostě dost povedený, ale jako celek je film jen průměr. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Na začátku asi budete valit oči a než chytnete rytmus, mohli byste se i pár minut nudit... postupem času budete valit oči ještě víc -- myslejí to vážně, nebo ne? To má být jako humor nebo to nechápu? Jenže pak se pochyby rozplynou, chytí a nepustí a už to sviští.... :-) Kdyby byl takhle natočený Stopařův průvodce po galaxii.... byl by úplně dokonalý. Ostatně vzhledem k časovým souvislostem cítím jako dost pravděpodobné, že se Douglas Adams při psaní inspiroval právě potměšilým tónem tohoto příběhu. A závěr.... je pro mě tak klasický, jako třeba úvod 2001: A Space Odyssey ;-) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Dosť často nuda, vyvažovaná perličkami hodnými chvály. Scény ako "pred štyrmi rokmi", hibernovaný kapitán, inteligentná bomba, zákerný Lopťák či vesmírne surfovanie, to sú momenty, ktoré stoja za všetky drobné. Parodickú stránku filmu by si človek asi najviac užil, keby pozeral Dark Star hneď po Vesmírnej odysei :-) Napriek pomalému tempu a relatívnej prázdnote filmu to aj tak za pozretie stálo. Koniec-koncov to je paródia na Vesmírnu odyseu a tá je tiež dosť prázdna a extrémne pomalá, ibaže tej sa to veľkomyselne odpúšťa ;-) ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Konec filmu je inspirován sci-fi povídkou „Kaleidoscope“ Raye Bradburyho. Ta vypráví o skupině kosmonautů vznášejících se ve vesmíru. Pouze dva z nich zůstanou v rádiovém spojení. Jeden z nich je odnešen zářícím meteorickým rojem a druhý spadne na planetu jako zářící hvězda. Některé z dialogů jsou přesným přepisem z povídky. (HellFire)
  • Film vznikal jako typický low-budget, takže interiér vesmírné lodi musel být vymyšlen efektně a zároveň levně. Proto byla např. tlačítka od velkých palubních počítačů vytvořena podsvícením formiček na led. (Cimr)

Reklama

Reklama