Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminální fikce z produkce HBO o tom, jak by asi vypadal svět po vítězství Třetí říše. Jedním z míst kde se natáčelo byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Píše se rok 1964. Berlín se chystá na oslavu führerových 75-tých narozenin a obnovení diplomatických vztahů se Spojenými státy. Zatímco celý svět s napětím očekává tuto převratnou událost, SS detektiv March (Rutger Hauer) vyšetřuje záhadnou politickou vraždu. Přes naléhání Gestapa, aby pátrání ukončil, je March rozhodnut případ vyřešit. Spojí se proto s americkou novinářkou Cahrlie Maguirovou (Miranda Richardson), která pak náhodně sama rozkrývá své vlastní záhady. Společně odhalují tajemství, které by mohlo vést k pádu Třetí říše. V patách jim je Gestapo, oni však unikají, aby prozradili světu pravdu o ... Otčině.
Jedním z míst, která byla vybrána k natáčení filmu, byla i Praha, která v minulosti rovněž trpěla pod nadvládou nacistů, a později komunistů. Proto provázela natáčení Otčiny řada ironických momentů. Scény velkolepé oslavy Hitlerových narozenin se odehrávaly na Letné, tradičním místě různých shromáždění, vojenských přehlídek a prvomájových průvodů. Na místě, kde kdysi stával největší Stalinův pomník na světě, zdravily tisíce komparzistů převlečených za občany Germánie Hitlera. A kryt v kopci pod památníkem, určený dříve stranické elitě pro případ jaderného útoku, poskytl přístřeší davům komparzistů. Produkční Václav Eisenhamer poznamenal: "Vyrostli jsme ve státě podobném tomu ve filmu. Rozumíme tedy Marchovu příběhu." Celkově probíhalo natáčení v Praze 37 dní, od 5. března do 16. dubna 1994. (HBO Europe)

(více)

Recenze (95)

amyth 

všechny recenze uživatele

Kniha byla o dost lepší - ale ani ta nevyužila parádní možnosti které toto téma poskytlo. Stačilo málo (aby němci nepomáhali italům na Balkánu nebo nevedli zbytečnou vyčerpávající válku s Británií) a mohlo to tak dopadnout. Bohužel ani literárně ani filmově to nedopadlo - hodně potenciálu šlo do pryč díky neschopnosti autora řádně nastudovat historii ()

matab 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad a začátek mě velice nadchnul. Vypadalo to jako dobré utopické drama coby kdyby. Ani mi tak nevadili ne příliš dobré efekty, či to, že jako Čech jsem poznával v mnoha scénách Prahu. Bohužel se, ale velice dobrý nápad moc dobře nezrealizoval. Od půlky je film naprosto nudný a nezachrání ho ani závěr. Chtělo by to něco víc než, že svět se dozví pro nás staré známé vyřešení konečné židovské otázky a že Hitler kvůli tomu nakonec padl. Trochu plitké, přesto nakonec za nápad tři hvězdy. ()

Daxus 

všechny recenze uživatele

Co do atmosféry, snese film srovnání s knihou. Ponurost Germánie, starej Adolf a arijský Rutger způsobili, že jsem se dost dobře bavil po celou dobu.80% ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Alternativní historie - Říše zvítězila. Dějem se zabývat nebudu. Co pro mne bylo zklamáním je architektonická podoba, kterou ve filmu nabude srdce Třetí Říše - Nový Berlín. ilm nabízí jednu ukázku práce A. Speera. Jinak předvádí pražskou výstavbu. Nikde monumentalita, nic futuristického, jen idyly pastelových barvotisků. Sorea se od umění nacionálního socialismu přece jen trochu liší; i když je to možná diskutabilní, srovnáme-li plány Hitlera ohledně Berlína a Stalina ohledně Mosky. Reálná architektura Germánie, například architekt Albert Speer, sochařství Arno Breker, Joseph Thorak, Anni Spetzler. ()

wayne99 

všechny recenze uživatele

Dobových (byť v tomto případě smyšlených a posunutých o dvacet let v čase) reálií je ve tomto filmu mnohem více než v samotné knižní předloze, které je ale pouze průměrnou detektivkou, těžící jen z toho, že se odehrává na pozadí Třetí říše. Jinak samotný příběh je ve filmu ztvárněn mnohem méně drsně (konce hlavních hrdinů ve spárech Gestapa) než v knize a TV zpracování je hodně průměrné, malé plus za Rutgera Hauera v hlavní roli a to, že se film natáčel také u nás. ()

Karda 

všechny recenze uživatele

V audio podobě (jako rozhlasová hra z 2016) je to skvělý kousek, film je trošku slabší ,ale zase je to historický dokument o 90tkách v Praze :O) Knížku jsem objednal ,jsem zvědav na srovnání.Zápletka je to vynikající taktéž neznám žádnou podobnou alternativní historii . ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Až na dobové zasazení, je to hodně nedomyšlené. Tak slaboduchý příběh tu dlouho nebyl. Od začátku do konce mi to bylo úplně buřt co se děje, protože mě to nijak nechytlo. 2+* ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Komu se nelíbil film, ale téma ho oslovilo, ať si přečte knížku, je lepší... Jo, za pravdu se často umírá. Potěší pražské kulisy. ()

chiara 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitny politicky thriller. Najlepsi film Rutgera v polovici 90-tych rokov. A vobec my neprekazalo ze sa natacalo v CR. ()

aranek 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, o poznání horší film, pro mě osobně hodně nevěrohodný kvůli českým reáliím, od nichž se bohužel nedovedu oprostit. ()

Ajay 

všechny recenze uživatele

Určite dobrej námět, fuhrer žije a Třetí říše (Germania) žije s ním. Ruther Hauer jako typický skopčák, uniforma mu sedla :D Jen to chtělo trošku přidat grády a dal bych 4 hvězdy. ()

Hanz_knife 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem zatím bohužel nečetl, nicméně i přesto si troufám tvrdit, že to šlo zpracovat daleko lépe. Nevadilo mi ani pomalejší tempo, ani herecké obsazení (spíše naopak), ale atmosféra říše mohla být podle mě daleko lépe vytvořená než pár plakáty s nazi Beatles. Proč mi přišel hudební doprovod slabý a nevýrazný? Proč tam nebylo lepší zakončení filmu s lepším vysvětlením? Nevyužitý potenciál. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Na televizní film velmi slušná práce. Detektivka ze světa, kde Hitler dostal možnost budovat svojí tisíciletou říši. Totalitní moc se snaží určité věci utajit za každou cenu. Slušné jako detektivka s příznaky konspiračního filmu. Menaul je zkrátka televizní režisér a přesně ví co televizní film potřebuje. Atmosféra uvěřitelná. Herecké výkony velmi dobré. Já byl spokojen. Pro nás je dalším plusem, že značná část filmu byla točena v České republice. Knižní předloha Roberta Harrise je taky velmi dobrá. ()

Adhol 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování pravděpodobně nejslavnějšího alternativně historického románu dopadlo dosti rozporuplně. Téma filmu, jak by to mohlo vypadat kdyby Německo vyhrálo druhou světovou válku, je velice zajímavé, ale za to samozřejmě vděčí film bezezbytku knižní předloze. Mnohem horší je to samotnou filmařinou, která je bohužel prostě jasně béčková. Přitom film na toto téma by mohl být při špičkovém zpracování fantastický. Tři hvězdičky u mě zachraňuje snad jen poměrně vydařená konspiračně teoretická atmosféra při pátrání po největším tajemství Třetí říše. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Detektivní pátrání je poměrně promyšlené, objev pro postavy fikčního světa zdrcující a závěr se synem působí strhujícím dojmem, takže jako kriminální drama snímek funguje dobře. Nepatrně horší je to s technickým zpracováním, které velice zastaralo, a mám pocit, že i v době uvedení muselo působit zbytečně levně, neboť fikční realitu fakticky připomínají pouze uniformy a dvakrát či třikrát promítnutý velestánek nacismu do pozadí. To nejnebezpečnější ale tkví v myšlence: Všimli jste si, že dokud nebyl odhalen šílený plán konečného řešení, byl nacistický režim prezentován jako adekvátní alternativa pro Evropu? ()

dbt 

všechny recenze uživatele

Co se filmových kvalit týče, není na tom tento kus nijak valně. Musím ale na druhou stranu přiznat, že mě celkem navnadil k přečtení knižní předlohy. ()

Reklama

Reklama