Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (80)

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Po hodně dlouhé době konečně skvělý film, který se nevěnuje retardům, hlupákům, podpantoflákům, citečkům a různým absurdním menšinám a je dostatečně velkolepý. Perfektní souhra efektů, hudby, uvěřitelných charakterů a krásné techniky. Pět hvězd, a nejen pro kvalitu nebo proto, že původní TopGun mám rád, ale i hlavně proto, že se dnes už takové filmy netočí. Nevím proč.

plakát

Dempsey a Makepeaceová (1985) (seriál) 

Nevím, jestli celkové vyznění seriálu víc kazil slabý děj, místy trapné hlášky, nebo ta nesnesitelná slovenština. Dneska by to bylo za jednu hvězdu, tehdy ale moc lepších seriálů nebylo.

plakát

Profesionálové (1977) (seriál) 

Když jsem byl malý, na Profíky jsme si docela dlouho hráli s kamarády. Byl jsem Bodie. :-)

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Jeden z nejlepších seriálů své doby, koukatelný i dnes. První dvě řady vysoce nadprůměrné, druhé dvě řady absolutně strhující, kvůli nim ponechávám pět hvězdiček i při vědomí slabých kusů v páté až sedmé sérii. Osmá opět jako první a poslední díly byly ... zvláštní.

plakát

Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (2006) 

Mám rád filmy s pomalým spádem a mám rád poetiku staré železnice, ale na tomhle filmu mi od začátku bylo něco prapodivného. Jestli příliš prostí lidé, kteří krom svého piva a práce nemají žádné jiné záliby až na akvárko pana přednosty a ubíjejí své životy v často neplodných diskusích či občas plodném množení každého s každým? Nebo jediná, alespoň zpočátku naznačená kladná a cílevědomá postava, která se stejně nakonec v marnosti ožere? Nebo výkony herců v dimenzích prken ochotnických spolků? Po shlédnutí filmu mě zachvátila nostalgie po precizním fungování c. k. státní dráhy. A ostatně i společnosti.

plakát

Jeden musí z kola ven (2011) 

Nádhera. Dokonalý film podle výborné předlohy, o níž jsem si dosud myslel, že je nezfilmovatelná. Nesmírně osvěžující je kombinace napětí a pomalého spádu, dostatek hutných dialogů, konečně (!) hlavní postavy nejsou náctiletými ukňouranci, kteří řeší především plytké milostné pletky. Jen houšť.

plakát

Skála (1996) 

Nejlepší argument pro vytlačení dabingu do ilegality je tenhle film. Vycvičená britská inteligence, fialová srdce, generál Attorney, Oko za oko [Aye Aye, Sir], a tak dále. Ale bylo by chybou kvůli tomu zavrhnout výborný akční snímek. Skvěle řemeslně provedený (a to bez počítačových triků), s naprosto úžasným soundtrackem, který si občas pouštím jen tak, se sympatickými padouchy a svižně ubíhající, bez zbytečných logických lapsů. Od začátku jsem fandil F.X. Hummelovi.

plakát

Okresní přebor (2010) (seriál) 

Důstojný následovník oddechové Hospody, nejlepší český seriál v posledním desetiletí. Scénář je pravda úsporný, ale přiblížení venkovské pralesní ligy a života vůbec je dokonalé. První role Luďka Soboty, kde se mi líbil. Do kolen mě dostal dadaistický moment, kdy do hudebního podkresu Tří sester honí parta kriminalistů v bílých baloňácích hostinského Matějku. Už za tohle hvězd pět. Co je, vy knedlící, uplavaly vám balóny?

plakát

Vraždy v Midsomeru (1997) (seriál) 

Jestliže v každém dílu zavraždí několik obyvatel a zatknou jejich vraha, musí být celý Midsomer i s přilehlými vesničkami dávno vylidněn. Detektivky staré školy poměrně vysoké úrovně, jen někdy vadí pomalejší tempo a sem tam předpověditelná zápletka. Kdyby seriál končil s koncem Gavina Troye, zasloužil by pět hvězdiček.

plakát

Prometheus (2012) 

První polovina je docela dobrá, zejména díky neokoukaným efektům - ale jenom efekty dobrou scifi nedělají. Zbytek lépe nevidět. Krutá snůška nelogičností, vyloženě opsaných detailů z původního Aliena/ů, a předpověditelných zásadních momentů. Pokud se hazardérsky a neplánovitě chová parta těžařů, může to být zábavné, pokud tým výzkumníků pobíhá sem a tam jako nezvedené děti, je to jen směšné. Těšil jsem se na prequel Vetřelce, ne na jeho infantilizovanou parodii. Jedna hvězdička za Ashe... vlastně Davida, do té doby, než mu utrhli hlavu (proč????), druhá za efekty a Ridleyho Scota. Orel nechť si pochutnává na scénáristových játrech.