Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem váhala, jestli dát 3 nebo 4 hvězdičky, nakonec jsem se rozhodla pro nižší hodnocení, protože tenhle film strašně zestárl a atmosféra (ač je hodně mlhavá :-)) na mě zas tak moc nezapůsobila. Jinak je to samozřejmě plné všech žánrových klišé, na které si jen vzpomenete a téměř od začátku je jasné, kdo přežije a kdo ne. Musím souhlasit s POMem - čím dál film utíká, tím méně je strašidelný (a protože startovní hranice je hodně nízká, myslím, že konec se pohybuje v záporných hodnotách...). ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Připadá mi,že se Carpenter snažil adaptovat na italské horory a povedlo se mu. Duchové jsou velmi staršidelní a tajemní,přesto mají svojí osobnost,atmosféra se dá krájet jako Vysočina. Film se nesnaží spoléhat jen vraždicí duchy, také na herce,kteří pracují před kamerou skvěle. Carpenter dokázal uvést na plátno stejnou hrůzu jako u Halloweenu a později u Věci. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Po výbornom, napínavom intre následuje predohra s rozplietaním záhady. A čím bližšie sme k jej rozuzleniu a samotnému finále, tým menej sa bojíme. The Fog je veľmi pekne, širokoúhlo natočená, má slušnú carpenterovskú hudbu a atmosféru, ale chýba jej tajúpnosť príbehu, akými disponovali Halloween či Vec. To, KTO SÚ a PREČO ZABÍJAJÚ, nám malo byť iba naznačené, a nie naservírované vo forme nezmyselnej báchorky. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

V komentári k "Niagare" som písal o filmoch, kde hlavnú úlohu suverénne preberá prostredie. V Hmle je to pochopiteľne hlma. Sakramentský John Carpenter z klasickej hororovej rekvizity urobil hlavnú hviezdu, ktorá má dokonca charakter - hmla nepôsobí ako hmla ale ako dym, ktorý svetielkuje a je navyše (takmer) hmatateľným symbolom vzrastajúcej hrôzy. Ešte v žiadnom horore som nevidel, aby mali pocity a emócie priamu vizuálnu obdobu. Zo všetkého najlepšie sú momenty, kedy sa hmla rozpína za zvukov hudby, ktorá je skôr sumou opakujúcich sa explozívnych úderov. Pri všetkej úcte k nemŕtvym námorníkom s pekným náradím v rukách - hororotvornými prvkami sú tu hmla a hudba. V tejto súvislosti ma prekvapuje, koľko prispievateľov sa nazdáva, že čím viac minutáže je na tachometri, tým nudnejšia začína byť jazda - ja si myslím, že je to presne naopak. Len pre informáciu - hmla začína definitívne útočiť v 54. minúte a 10. sekunde, pričom film má cca 83 minút. Jazzová hudba, ktorú Adrienne Barbeau púšťa v rozhlase sa dokonale hodí k charakteru hmly ako určitému "jazzy" prvku. Vysielanie rozhlasovej stanice ozývajúcej sa z času na čas nenápadne udržiava kompaktnosť príbehu. ("It´s moving faster up Regent Avenue... Broad Street... Clay Street..." Brrr!) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Horory mám veľmi v láske. Toto dielo ma však nijak zvlášť nezaujalo. Chýbal mi ten pravý okamih strachu, keď na hrdinu vybehne vrah s díkou a ja sa poseri*m od strachu. Tie oblaky pary na mňa teda strašidelne vôbec nepôsobili. Odporúčaní bolo niekoľko, no možno je chyba v tom, že som film videl v roku 2005, keď už je divák nasiaknutý terajšími horormi. Na osemdesiaty rok ale fajn kamera aj efekty. Prvá polhodinka super, no s postupujúcim časom sa mrazivá atmosféra úvodných scén začala rozpadávať ako hmla fúkaním vetra. A ten záver? Také nedotiahnuté som to fakt nečakal. 55%. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (29)

  • V rádiu patriacemu Stevie Wayne (Adrienne Barbeau) sa hrá jazzová hudba, a nie rocková, poplatky za autorské práva na takýto druh hudby stali produkciu oveľa menej, ako by zaplatili za rock. (beso74)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama