Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na základě skutečné události. V roce 1972 se v Latinko-amerických Andách zřítilo letadlo na jehož palubě byl Uruguaiský národní rugbyový tým. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech, pomocí rádia, dozvídají, že všechny záchranné akce byli zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím, ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak do takové situace by se asi nechtěl dostat žádný člověk - když navíc k tomu víte, že je snímek inspirován pravdou - zamrazí vás v zádech. Dle toho, co jsem četl, film docela věrně popisuje tuto událost. Ti lidé tam v horách prožili asi neskutečně krušné chvíle, ve kterých se museli řídit pravidly přírody a zároveň museli bojovat s tím, aby si zachovali lidskou tvář nestala se z nich zvěř.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

O dramatickom príbehu národného rugbyového mužstva som čítal dávno predtým, než Frank Marshall spáchal tento film. Príbeh je atraktívny svojou neuveriteľnosťou, málo frekventovaným kanibalizmom i relatívne šťastným koncom. Zdalo by sa, že podľa atraktívneho námetu sa ani nedá nakrútiť neatraktívny, málo uveriteľný a nudný film. Frankovi sa to podarilo. Pri zobrazovaní toho, čo spôsobí s ľuďmi dlhodobý pobyt v chladnom vysokohorskom prostredí, blízkosť smrti a minimálna nádej, že sa z toho dostanú, mu trápne zlyhala predstavivosť. Nakrútil niečo ako piknik mladíkov v Andách so sánkovaním, oslavou narodenín, dobrou náladou a nezmenenou vizážou účinkujúcich. Občas ho spestril vynesením ďalšej mŕtvoly, lavínou alebo dvojnásobnou záchranou pred pádom do priepasti. Mám za to, že v ČSFD sa hodnotia filmy a nie príbehy, podľa ktorých mali byť nakrútené. A v tom prípade mi aj dve hviezdičky pripadajú viac ako darček, než hodnotenie. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„To už ste nás mohli rovno podrezať.“ Natočiť taký nudný, pomalý a nezáživný film o tak silnej a šialenej skutočnej udalosti, to sa často nevadí. Dvojnásobne u Franka Marshalla, ktorý tak skvele debutoval zábavnou Atrachnofóbiou. A potom nakrútil toto. Túto vec. Niektorým filmom býva občas vyčítané, že príliš tlačia na pílu. Niekedy však býva najväčším záporom snímky práve to, že na nič netlačí, hoci by bolo pre tempo, atmosféru a celkovú chuť lepšie, aby tlačila. Tu si (zrejme) tvorcovia povedali, že kanibalská realita už žiadne ďalšie tlačenie na pílu nepotrebuje. Prakticky je však Frankov dvojhodinový film nezáživný, rozťahaný a nezdravo nevýrazný. Slabé herecké obsadenie (jedinou známou tvárou je nevýrazný Ethan Hawke) len definitívne potvrdzuje, že máme dočinenia s ambicióznym, no nakoniec (bohužiaľ) bohapusto priemerným filmom s premrhaným potenciálom. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který si asi hodně lidí bude pamatovat z televize. Příběh o tom, že někdy je pro přežití udělat něco, co by člověk jinak normálně neudělal. Jasně, hodně se zde hraje na emoce, někdy zbytečně moc, ale i tak je to pořád silný příběh o tom, že pokud člověk chce, tak se s následky osudu dokáže vyrovnat. Bohužel ne všichni mohou přežít. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost silný příběh o tom, kam až mohou lidé dojít, aby zůstali naživu. Film vypráví o letadle uruguayských rugbystů, kteří v roce 1972 ztroskotali v Andách. Dlouhých více než 70 dní museli čekat na záchranu. Ne všichni to samozřejmě přežili. Poměrně krátké době jim došlo jídlo, takže jim nezbylo nic jiného než sníst mrtvé přátele. To ale asi není to nejzajímavější na celém filmu. Je to spíš to, kolik úsilí museli vynaložit, aby se odtamtud dostali. Smekám před nimi. "Já nechci umřít!" ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Herci, kteří představovali ragbyové hráče, museli držet drastickou dietu. Aby na začátku vypadali mohutný a na konci kost a kůže, museli zhubnout okolo 20 kg. Jejich denní příjem byl 1100 kalorií, přičemý běžný člověk potřebuje zhruba 2900. Jejich jídelníček sestával z misky pšeničné kaše, 1 dcl pomerančového džusu a sklenice mléka. Oběd zahrnoval 2 šálky zeleniny a celozrnný rohlík a večeře 10 bobulí vína, plátek sýra a 4 keksy. Herci se tak alespoň chodili dívat do cateringového stanu, jak si dávají do nosu ostatní členové štábu. (Babba)
  • Otevírací a závěrečnou scénu, kdy se k nehodě vyjadřuje John Malkovich jako Carlitos Paez, napsal pro film právě skutečný Carlitos. (Morien)
  • Scéna havárie se natáčela devět dní. Většina herců ke konci dnů plných natřásání se na simulátoru musela užívat léky proti nevolnosti. (Morien)

Reklama

Reklama