Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (373)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsme všichni šílení, nebo je šílený svět kolem nás? Odpovědět na tuto otázku je stejně obtížné jako pochopit pointu Ve spárech šílenství. Dělal si z nás John celou dobu jenom prdel, anebo je všechno mnohem složitější než naznačuje první dojem? 80% Zajímavé komentáře: Gemini, ScreamJay ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $8,924,549Tržby Celosvetovo $10,800,000║ Sam Neill ako vždy výborný, toto ako keby mal zahrievacie kolo pred Horizontom udalostí, škoda toho príbehu, kde miestami je taký mierne do prázdna, hlavne keď sa snaží újsť z neexistujúceho mesta tam to riadne vyznie plocho, taktiež "pekelný" Jurgen Prochnow nie až tak pekelný ako by mal byť. Ale zas triky a masky moc zapasovali, v týchto etapách som si to užil. /55%/ ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(63%) Docela ucházející Carpenterovka. A to bohužel nejsem velký fanoušek tohoto známého režiséra. Paradoxně ale konstatuji, že toto ŠÍLENSTVÍ, je dle mého měřítka o něco lepší než slavný horor VĚC. Carpenterovi filmy hodnotím tak nějak průměrně, takže žádná velká tragédie se nekoná, ale nikdy jsem neměl pocit, že sleduji něco výjimečného. Tento film mě začal pořádně bavit až tak v druhé polovině filmu, což je škoda, jinak bych dal lepší hodnocení. V první půli se tu najde pár zajímavých scén a celkově je zde výborná technická stránka, vizuál všelijakých zrůd, zkrvavených lidí atd – to zde musím opravdu pochválit. Je to takové žánrem namixované, fantasy, thriller a nádech hororu. Bohužel jsem se ani na minutu nebál, ale co už. Hlavní herec Sam Neill mě bavil – měl své charisma. Ostatní herci nic extra … Finální pointa je docela solidní, jen bych k tomu potřeboval více prostoru. Úplný závěr si téměř říká o pokračování … Hudba není moc výrazná, ale ujde. No, aspoň lehký nadprůměr z toho vyvodím. Na jedno shlédnutí, to nebylo špatné, víc ale ani ťuk. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, i mistr Tesař se někdy utne, ale dostaňte se na hodinu a půl Do Spárů Šílenství a uznáte, že se tak tentokrát rozhodně nestalo. Carpenter poslepoval propriety a atmosféru temného zla chapadlovitého charakteru jako vystřiženého z Cthulhu se zombie horrorem a vyšlo mu to dokonale. Tedy ne že byste umírali strachy, ale to se nestalo ani u Věci...spíš vás bude neustále tak trochu mrazit a budete pořád mít ten pocit nejistoty, o tom jak to vlastně celé je...a to je věc bohužel poměrně málo vídaná...vítá vás brilatní Šílenství, v hlavní roli John Trent. 80% ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Ano, bylo to dobré, především úplný konec mě dostal, ten opravdu stál za to. Ale 5* prostě dát nemůžu, a to ze dvou důvodů. Zaprvé by to mohlo být trochu míň překombinované a zadruhé ty trapné triky, dobře je to rok 1994, ale kdyby třeba Carpenter ty vyloženě trapné stvůry tolik neukazoval, mohlo to být mnohem lepší a staršidelnější. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Hobb je zastaralé slovo označující ďábla. (D3VIL)
  • Název filmu je slovní hříčkou s názvem povídky H. P. Lovecrafta At the Mountains of Madness. Stručně jsou zmíněny i některé další motivy a postavy z Lovecraftova mýtu, např. Prastaří, Cthulhu, pan Pickman z povídky Pickman's Model a jiné. Údajně i dějová stavba filmu je inspirovaná Lovecraftovými literárními technikami. (gjjm)
  • Postava Suttera Canea je dle Carpentera založena na Stephenu Kingovi - ve filmu je ale řečeno, že je to autor populárnější než King. (gjjm)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama