Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022 Autor Goldbeater

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner, známý z legendárních děl, jako jsou například Titanic, Planeta opic či Přichází Satan! Rodák z anglického Manchesteru nominovaný na ceny Emmy a BAFTA zemřel na rakovinu v neděli 24. července, jen pár dnů před svými 81. narozeninami. Smutnou zprávu médiím předali zástupci hercovy rodiny.

 

Počátky jeho kariéry spadají na začátek šedesátých let, kdy se v epizodních rolích objevoval zejména v televizi, ale i na stříbrném plátně v úspěšných snímcích jako Tom Jones, Morgan, případ zralý k léčení a Smrtelný případ. Do povědomí diváků se však začal zapisovat až vedlejšími rolemi v dílech jako Balada o Cable Hogueovi, Strašáci a Železný kříž režiséra Sama Peckinpaha a zejména pak díky úloze fotografa Jenningse v klasickém hororu Richarda Donnera Přichází Satan!

 

Pro mnohé diváky budou zřejmě nejpamětnější jeho role záporáků, jež ztvárnil například ve fantasy Zloději času Terryho Gilliama a klasických sci-fi snímcích Čas po čase a Tron. Zahrál si mimo jiné i říšského protektora Reinharda Heydricha v americké minisérii Holocaust z roku 1978. Fanoušci Star Treku si ho jistě vybaví i z celovečerních snímků Nejzazší hranice, Neobjevená země a několika epizod seriálu Star Trek: Nová generace. Na televizní obrazovce se dále objevil i v dílech, jako jsou Městečko Twin Peaks, Příběhy ze záhrobí, Pán času, Wallander a Penny Dreadful.

 

Příznivci hororového žánru si ho mimo jiné mohou vybavit i z filmů Společenství vlků, NecronomiconVoskové muzeum a třeba i snímků legendárního režiséra Johna Carpentera Ve spárech šílenství a Body Bags: Historky z márnice. V menší roli se objevil i v druhém Vřískotu.

 

V roce 1997 si ho miliony diváků všimly v roli podlého komorníka v megaúspěšném a jedenácti Oscary oceněném snímku Titanic režiséra Jamese Camerona, sám se přitom už o dvě dekády dříve objevil v jedné z hlavních rolí britského televizního filmu S.O.S. Titanic. V menší roli se poté objevil například i v remaku klasické sci-fi Planeta opic v režii Tima Burtona. Posledním celovečerním filmem se mu stal muzikál Mary Poppins se vrací z roku 2018, jeho hlas však diváci mohli zaslechnout na televizních obrazovkách ještě v roce 2020, a to díky animovanému seriálu Mladí Titáni do toho!

Reklama

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Comic Con 2022 se blíží!

Comic Con 2022 se blíží!

15.04.2022 Reklama

Majáky vzplály! Gondor volá o pomoc! A ... Comic-Con Prague odpovídá dalším hvězdným hostem. Na Comic-Conu Prague 2022 se budete moci setkat s britským hercem Bernardem Hillem. Bernard Hill byl… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama