Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtějí ovládnout svět! John Nada (Roddy Piper) objeví, že mimozemské bytosti tajně ovládly svět a chtějí lidstvo zotročit. Malý tým rebelů se vydává s nimi bojovat a Nada se rozhodne přidat se k nim. V nerovné bitvě mají jen malou šanci na úspěch, ale na jejím výsledku závisí osud celého lidstva! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Zajímavosti (22)

  • Carpenter se při psaní scénáře také ispiroval dílem H.P. Lovecrafta. Ve svém rozhovoru pro Starlog Carpenter mluvil o tom, že Lovecraft psal o „skrytém světě“ nebo „světě pod ním“, přičemž poznamenal, že svět pod ním měl velký vliv na They Live. Carpenter také použil jméno Armitage, převzaté z Lovecraftova „The Dunwich Horror“ z roku 1928, jak pro postavu Keitha Davida, tak pro sebe ve scenáristických titulcích jako Frank Armitage. (Eldrick)
  • Politické elementy ve filmu pocházejí s rostoucí Carpenterovou nespokojeností se vzrůstající komercionalizací populární kultury a politiky v 80. letech 20. století. Poznamenává: „Začal jsem opět sledovat televizi. Uvědomil jsem si, že všechno, co na obrazovce vidíme, je navrženo tak, aby se prodalo. Celé je to o vytvoření touhy diváka po koupi něčeho. Jedinou věcí, která je zajímá je získat naše peníze." (SeanBean)
  • Natáčení filmu se uskutečnilo během 8 týdnů v březnu a dubnu roku 1988 v Los Angeles. (SeanBean)
  • Proslavená fráze Duke Nukema "It's time to kick ass and chew bubblegum. And I'm all out of gum!" ze stejnojmenné počítačové hry je ve skutečnosti převzatá právě z tohoto filmu. (GordonCZ)
  • Roddy Piper, který byl v době natáčení ženatý, odmítl sundavat jeho snubní prsten. Proto ho je možné v některých scénách zahlédnout. (Dr Lizal)
  • Hlavní postava se – v povídce zvané „Ráno, přesně v 8.00“ od Raye Nelsona – jmenuje George Nada (Roddy Piper). Španělské slovo „Nada“ znamená „Nic“, a proto ho nikdo neosloví. (StevenW.)
  • Hláška „I have come here to chew bubble gum and kick ass, and I'm all out of bubble gum“ bola vymyslená Roddym Piperom. Podľa režiséra Johna Carpentera Piper ju mal zapísanú, aby ju potenciálne použil počas svojej wrestlingovej kariéry. S Carpenterom sa zhodli, že sa k postave a filmu dokonale hodí. Piper ju použil aj na wrestlingovom zápase. (Bilkiz)
  • John Carpenter priviedol do produkcie pre niekoľko scén a menších postáv skutočných bezdomovcov a poskytol im okrem výplat aj jedlo. (Bilkiz)
  • Súboj medzi Roddym Piperom a Keithom Davidom mal pôvodne trvať iba 20 sekúnd, ale Piper a David sa rozhodli bojovať naostro, pričom predstierali iba zásahy do tváre. Tento súboj nacvičovali 3 týždne a bol inšpirovaný bitkou medzi Johnom Waynom a Victorom McLaglenom z filmu Tichý muž (1952). Výsledok zapôsobil na režiséra Johna Carpentera do takej miery, že sa ho rozhodol ponechať vo filme celý, pričom trvá 5 minút a 9 sekúnd. (Nekrofil)

Reklama

Reklama