foto

Donald Sutherland

  • nar. 17.7.1935 (81 let)
    Saint John, New Brunswick, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Má tři syny a jednu dceru. Je dvakrát ženatý a jeho nejstarší syn Kiefer ho předčil v popularitě. Řeč je o Donaldu McNicolovi Sutherlandovi narozeném 17.7. 1935 v Novém Brunswicku. Ve svých 14 letech pracoval pro rozhlasovou stanici CKBW jako zpravodaj. Studoval na Viktoriině univerzitě a promoval s dvojitým vyznamenáním v inženýrství a činohře. Nějaký čas byl i členem komediálního spolku „UC Follies“ v Torontu. Naštěstí vystudovaný Donald netíhl k inženýrství, ale k herectví. Vystudoval Londýnskou akademii hudby a herectví a počátkem 60. let začínal dostávat menší role v britských televizních filmech.

Poprvé na sebe upozornil rolí v hororu DR. TERROR'S HOUSE OF HORRORS s Christopherem Leem po svém boku a hlavně válečnými snímky jako např. TUCET ŠPINAVCŮ, MASH či KELLYHO HRDINOVÉ. Následoval prudce vzrůstající zájem o Sutherlandovu osobu a při snímku KLUTE také první milostný románek s Jane Fondovou. 70. léta byla pro Donalda Sutherlanda výstřelem mezi celosvětově uznávanou hereckou elitu. Vybíral si vždy ze zajímavých námětů a propracovaných scénářů. Tyto nároky splňovaly temné thrillery jako TEĎ SE NEDÍVEJ, DEN KOBYLEK, INVAZE ZLODĚJŮ TĚL a válečné snímky XX. STOLETÍ nebo OREL PŘISTÁVÁ. Také si s chutí zahrál ve Felliniho dramatu CASANOVA či v jednom z mnoha příběhů legendárního detektiva Sherlocka Holmese s názvem VRAŽDA NA ÚROVNI.

Naopak 80. léta byla časem prvních krizí kariéry rozeného Kanaďana, a i když příkladně OBYČEJNÍ LIDÉ nebo KOUMÁCI jsou označovány za kvalitní díla, Sutherland hrál povětšinou v průměrných filmech a jeho sláva začala pomalu, ale jistě zhasínat. Ohýnek naděje však vzplál roku 1991, kde si Sutherland zahrál v politickém mrazivém dramatu Olivera Stonea J.F.K. a efektním akčním thrilleru OHEŇ, v obou případech vedle slavných hereckých es. Další zmrtvýchvstání Donalda se konalo uprostřed 90. let. V tu dobu natočil úspěšnou SMRTÍCÍ EPIDEMII a zahrál si po boku svého syna Kiefera v soudním dramatu ČAS ZABÍJET. O rok později hrál v několika kanadských filmech, např. HON NA ŠAKALA nebo PRACHY K LIKVIDACI.

Na přelomu třetího tisíciletí se Sutherland objevil v několika komerčních snímcích, z nichž se mezi nejpovedenější řadí LOUPEŽ PO ITALSKU a NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN. V současnosti se již herecká legenda pořád nezastavuje a točí několik filmů ročně (za zmínku jistě stojí jeho herecky plodný rok 2005). Jeho charismatický hlas byl několikrát využit v televizních reklamách a rádiu včetně reklamy na automobily značky Volvo. Také dostal cameo roličku v jedné epizodě (Lisa the Iconoclast) seriálu SIMPSONOVI.

Donald Sutherland uchvacuje svým „osobním“ herectvím diváky už přes čtyři dekády a přesto mu stále chybí cenný skalp – Oscar. Doma má „jen“ dva Zlaté Glóby a pár dalších ocenění na různých filmových festivalech. V budoucnu se chystá tato uznávaná filmová persona představit ve snímku FOOL'S GOLD.

Satan

Herecká filmografie

2016 Basmati Blues
Ghostrasized - a.z.
Milton's Secret
2015 Forsaken
Hunger Games: Síla vzdoru 2. část
Pirate's Passage (TV film)
2014 Hunger Games: Síla vzdoru 1. část
Volání
2013 Bez hranic (TV seriál)
Hunger Games: Vražedná pomsta
Jappeloup
Nejvyšší nabídka
2012 Dawn Rider
Hunger Games
Ostrov pokladů (TV film)
Sofia
2011 Jock
Man on the Train
Mechanik zabiják
My Life As an Experiment (TV film)
Orel Deváté legie
Šéfové na zabití
2010 Moby Dick (TV film)
Pilíře Země (TV seriál)
Vlastní cestou
2009 Astro Boy
2008 Bláznovo zlato
2007 Dirty Sexy Money (TV seriál)
Doba temna
Pýchavka
Sleepwalkers
Volání o pomoc
2006 Oktoberfest
Země slepých
Zeptej se prachu
2005 Americká kletba
Americká zbraň
Nelítostná rasa
Obchodník se smrtí
Obchod s bílým masem (TV film)
První prezidentka (TV seriál)
Pýcha a předsudek
Severní polární záře
2004 Frankenstein (TV film)
Prokletí Salemu (TV film)
2003 Loupež po italsku
Náměstí Pěti měsíců
Návrat do Cold Mountain
Simpsons: Dark Secrets, The (TV seriál)
Zkáza lodi Estonie
2002 Cesta do války (TV film)
Muž z vlaku
2001 Final Fantasy: Esence života
Nebezpečné dluhy (TV film)
Pohřben s úsměvem
Queen Victoria's Empire (TV seriál)
Vzpoura (TV film)
2000 Panika
Threads of Hope
Umění boje
Vesmírní kovbojové
1999 Instinkt
Ponorka Hunley (TV film)
Virus
Za maskou (TV film)
1998 Anděl smrti
Hranice možností
Prachy k likvidaci
1997 Hon na Šakala
Temné spiknutí
1996 Čas zabíjet
Mrtvý bod
Parchant (TV film)
1995 Občan X (TV film)
Smrtící epidemie
1994 Nejstarší žijící konfederační vdova vypráví vše (TV film)
Průlom (TV film)
Punch
Skandální odhalení
Vládci loutek
1993 Benefit of the Doubt
Great Books (TV seriál)
Mladší a mladší
Red Hot
Šest stupňů odloučení
1992 Buffy, zabíječka upírů
Muž z nádraží (TV film)
Pohyblivý písek: Není úniku (TV film)
Poky Little Puppy's First Christmas, The
Prize: The Epic Quest for Oil, Money & Power, The (TV seriál)
Rakuyô
Stín vlka
1991 Buster's Bedroom
Eminent Domain
JFK
Long Road Home (TV film)
Oheň
Výkřik z kamene
1990 Bethune: The Making of a Hero
1989 Bílé období sucha
Cesta domů
Kriminál
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Naučím tě zabíjet
1987 Trouble with Spies, The
Vraždy s růžencem
1986 Kate Bush: The Whole Story
Vlk u dveří
1985 Revoluce
Seminaristé
1984 Koumáci
Zkouška neviny
1983 Návrat Maxe Dugana
Zima úzkosti (TV film)
1981 Gas
Oko jehly
Překročit práh
War Story, A
1980 Nic osobního
North China Commune
Obyčejní lidé
1979 Man, a Woman and a Bank, A
Medvědí ostrov
Vražda na úrovni
1978 Invaze zlodějů těl
Les Liens du sang
První velká vlaková loupež
Zvěřinec časopisu National Lampoon
1977 Bethune (TV film)
Disappearance, The
The Kentucky Fried Movie
1976 Casanova Federica Felliniho
Orel přistál
XX. století
1975 Den kobylek
Soudce a jeho kat
1974 Alien Thunder
S*P*Y*S
1973 Lady Ice
Steelyard Blues
Teď se nedívej
1972 Norman Corwin Presents (TV seriál)
1971 Johnny si vzal pušku
Klute
Little Murders
1970 Act of the Heart
Alex in Wonderland
Kellyho hrdinové
MASH
Spusťte tu revoluci beze mne
1968 Interlude
Joanna
Sebastian
Sunshine Patriot, The (TV film)
The Split
1967 Mozek za miliardu dolarů
Oedipus the King
Tucet špinavců
1965 American Civil War, The (TV film)
Bedford Incident, The
Die! Die! My Darling!
Dr. Terror's House of Horrors
Promise Her Anything
1964 Castello dei morti vivi, Il
Hamlet at Elsinore (TV film)
The Sullavan Brothers (TV seriál)
1963 The World Ten Times Over
1962 Studio 4 (TV seriál)

Dokumentární

2010 Out of the Shadows
2008 Odhalení záhady Stonehenge (TV film)
2007 Dinosauři 3D: Giganti Patagonie
Trumbo
2006 Armed and Deadly: The Making of 'The Dirty Dozen'
2005 Sir! No Sir!
2004 Greatest Canadian, The (TV seriál)
Life and Times of Arthur Erickson, The
2002 Enlisted: The Story of 'M*A*S*H'
Magic of Fellini, The (TV film)
2001 Fellini: Je suis un grand menteur
Historie vs. Hollywood (TV seriál)
2000 Clint Eastwood: Dokument (TV film)
Making of 'Space Cowboys', The (TV film)
1999 Virus: Ghost in the Machine
1998 Poslední ráj (TV film) - vyp.
1994 A Century of Cinema
War of the Worlds: Great Books, The
1993 Fleuve aux grandes eaux, Le
Right Said Fred: Fred Schepisi Film Director (TV film)
The Shadow Catcher
1992 Untitled 'Buffy the Vampire Slayer' Featurette (TV film)
1988 People of the Forest: The Chimps of Gombe (TV film)
1981 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1976 Spirála
1975 Bertolucci secondo il cinema
1972 F.T.A.
1967 Operation Dirty Dozen

TV pořady

2014 Teen Choice Awards 2014 (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
Scene by Scene (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1982 American Film Institute Salute to Frank Capra, The (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2015 Pirate's Passage (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(105)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace