Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (83)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem měl pocit, že se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli budou točit válečný drama, nebo nějakou lehce dobrodružnou komedii, tak nakonec natočili od každýho trochu. Je to takovej zvláštní mix, kdy jsem se třeba bavil u těch nevážnejch okamžiků, když Terrence Hill nasadí ten svůj typickej šibalskej výraz a teď na lodi ukořistí lahve s kořalkou, nebo když balí Catherine Deneuve, dělá různý podvůdky, atd... Pak jsou tam zase vážný chvíle a některý scény jsou opravdu silný, ale ta kombinace prostě moc nefunguje. Jinak Terrence Hilla mám sice rád, ale v těch vážnějších pasážích mi nějak neseděl. A ta jeho finální proměna mi přišla dost neuvěřitelná. Naopak Gene Hackman je bez výhrad. Ten je skvělej. 60% ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Kdyz vidim Terencuv lisacky usmev, tak se mi podlamujou kolena jak 17 lete holce na koncertu Lunetic. Stale ho totiz vidim po boku sveho partaka Buda Spencera. Asi je uz na dosmrti zaskatulkovany :-) Stale vynikajici G.Hackman a paradni pribeh davaji filmu punc opravdu dobreho filmu. Byt zkusenejsi reziser a lepsi scenarista, mohl z toho byt genialni film. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem čekal, že půjde o nudný neplastický film plný mluvícíh hlav. Och, jak jsem se mylíl. Tohle bylo dost drsné pokoukaníčko. V legii můžete skutečně jenom pochodovat nebo zemřít. Postupem času mi to začalo připadat působivé natolik, že všechny mé vyhrady vzal čert. Přiznám se že místy jsem se už těšil až to skončí a ta atmosféra hrůzy bude za mnou. Závěrečnou velkou bojovou scénu už jsem zvládal velmi obtížně a musel jsem si ji trochu zrychlit aby mi úplně nehráblo. Ta působivost byla ohromná. Navíc jsem se konečně seznámil s Hackmanem a viděl Terrenceho v takové vážné roli, kterou zahrál geniálně a mnohdy mu stačil jenom jeden ozbrojující pohled. Ale vracet se k tady tomu snímku už nikdy nebudu a konec jsem nějak nepochopil. ()

Krchy 

všechny recenze uživatele

Na film z prostředí cizinecké legie obsahuje překvapivě málo akce. Chybělo mi také výraznější prokreslení ostatních postav (i když Hackman s Hillem si vystačí sami, to zase jo). Naopak velice příjemný konec (odkojený současnou tvorbou jsem čekal nějaký hipísácký nesmysl s odchodem hlavního hrdiny z Legie a jeho doživotní deziluzi). Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti, nakonec jsem se rozhodl tu pátou nedat, možná si to rozmyslím, až to znovu uvidím. A na to se chystám každopádně, ať už kvůli Marseillaise na začátku, prvnímu setkání s nepřítelem uprostřed nebo závěrečné bitvě. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Tenhle film napravil můj mírně pocuchaný názor na válečné filmy - skvělý příběh s myšlenkou i spádem, vynikající herci (Terence Hilla bych v takové roli rozhodně nečekal) hrají skvěle napsané postavy, autroři měli smysl pro humor, atmosféru i filmařinu...skvělá atmosféra tvrdého prostředí cizinecké legie, nejdiscpilinovanější (nebo rozhodně nejtvrdčí) armády na světě, na konci správná jatka a pak nádherná pointa. Nemám nejmenší důvod nedat pět hvězdiček. - Pane, v těchto botách nemůžu pochodovat, jsou mi malé. - Nemůžeš v nich pochodovat? No tak budeš pochodovat bez nich. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • „Pochoduj nebo zemři,“ byla rovněž oblíbená hláška československého generála Josefa Šnajdárka a název jeho knihy. (Mashe)
  • Postava El Krima byla napsána podle skutečné osoby, revolucionáře Abd el-Krima (1882 - 1963), vůdce ozbrojeného revolučního povstání na severovýchodě Maroka. (Snorlax)
  • Během natáčení začal mít Gene Hackman velké bolesti zad. Jeho pojišťovna mu odmítala povolit další natáčení v Maroku, neboť hrozilo trvalé poškození Hackmanových zad. Filmaři se s pojišťovnou nakonec dohodli na kompromisu, práce pokračovaly v USA. Jenže barva písku v americké Nevadě je jiná, než v marockém Agadiru. A tak muselo několik velkých dopravních letadel přepravit mnoho tun písku z Maroka do USA, aby bylo možné zamaskovat původní barvu pouště v Nevadě. (Snorlax)

Reklama

Reklama