foto

Terence Hill

  • nar. 29.3.1939 (77 let)
    Benátky, Benátsko, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Když se k sobě s Budem přiblížíme, jakoby něco cvaklo a začne zábava.“

Tento 182 cm vysoký modrooký blonďák se narodil v Benátkách v Itálii 29.03.1939. Jeho otec byl italský chemik a matka Němka, a i proto žil několik prvních let života v Drážďanech v Německu. Po válce se vrátili zpět do Itálie. Od dětství rád vesloval a plaval, získal bronzovou a stříbrnou medaili na mistrovstvích Itálie.

Původním jménem Mario Girotti, jež si později změnil na Terence (podle římského učence Terencia) a příjmení Hill (podle příjmení manželky) na nátlak produkce, se poprvé objevil ve filmu ve dvanácti letech. Režisér Dino Risi tehdy potřeboval pět kluků pro svůj film PRÁZDNINY S GANGSTEREM (1951) a Terence tam hrál jejich velitele. Chlapci pomáhali nebezpečnému zločinci na útěku z vězení. V dalších letech hrál v podobných rolích a pomalu se stával známou dětskou italskou hvězdou. Romantická komedie LAZZARELLA (1957) se stala nejúspěšnějším snímkem roku. Byl to klasický slaďák o lásce matematiku doučujícího mladíka Luciana a jeho žačky, jíž rodiče nepřejí. Objevil se jako titulní postava v adaptaci románu Oscara Wildea OBRAZ DORIANA GRAYE (1958). R. 1963 ho režisér Luchino Visconti obsadil do svého nového historického velkofilmu GEPARD, kde hrál po boku Alaina Delona, Claudii Cardinale a Burta Lancastera. Film byl velice úspěšný a z Terence se stal známý herec. I proto se rozhodl opustit studium klasické literatury na univerzitě v Říme. V letech 1964-5 hrál ve čtyřech německých filmech natočených podle románů oblíbeného spisovatele westernů, Karla Maye (VINETOU RUDÝ GENTLEMAN, MEZI SUPY, PETROLEJOVÝ PRINC, OLD SUREHAND). To mu zajistilo i popularitu Němců a další roli v adaptaci Wágnerovy opery PRSTEN NIBELUNGŮ (1966-7), kde ztvárnil prince Giselhera, bratra krále Gunnara.

Na konci šedesátých let se vrátil do Itálie, kde hrál poprvé s Budem Spencerem a zároveň poprvé pod svým novým jménem v prvním z filmů, které je oba světově proslavily. Jmenoval se BŮH ODPOUŠTÍ, JÁ NE... a hrál zde pistolníka, který okrade vlakové lupiče, kteří se pak vydají po jeho stopě. Film měl takový úspěch, že se dočkal dalších dvou pokračování nazvaných TRUMFOVÉ ESO (1968) a BOOT HILL (1969). Na začátku sedmdesátých let režisér Enzo Barboni vytvořil nový typ spaghetti westernů – místo tvrdé a drsné sveřeposti přišla na scénu komediálnost. Volně navazující PRAVÁ A LEVÁ RUKA ĎÁBLA (1971) a MALÝ UNAVENÝ JOE (1973) vyprávějící o dvou bratrech na ne zrovna správné straně zákona, kteří však rozeznají dobro a jsou schopní ho za pomoci tvrdých pěstí a rychlých koltů zajistit, měly mezinárodní úspěch, který Spencerovi a Hillovi zajistil možnost hrát v mnoha filmech společně. Stala se z nich podobná dvojice jako Laurel a Hardy nebo Tom a Jerry, které si skoro neumíme představit odděleně.

Vzniklo tak mnoho akčních komedií, za všechny třeba DVA MACHŘI MEZI NEBEM A PEKLEM (1972) o dvou podnikavcích, kteří se připletou do hledání diamantů a zájmů jednoho gangstera. JESTLI SE ROZZLOBÍME, BUDEME ZLÍ (1973) o dvou automobilových závodnících snažících se z bosse podsvětí získat náhradu za rozmlácený závodní automobil. DVA MISIONÁŘI (1974) o neobvyklém hlásání slova božího v Jižní Americe a krutém místodržícím. DVA POLDOVÉ (1976) o dvou výtečnících, kteří se při nezdařeném přepadení policejní stanice stanou sami policisty.

Nezapomínal však ani na sólo kariéru. 1973 natočil western MÉ JMÉNO JE NIKDO o mladém pistolníkovi Nikom, který se chce utkat se svým vzorem skvělým pistolníkem Jackem Beauregardem (Henry Fonda), který však nestojí o nic jiného, než aby už mohl jít do důchodu do Evropy (zápletka filmu ne nepodobná pozdějšímu snímku Sylvestera Stallonea NÁJEMNÍ VRAZI). 1977 v POCHODUJ NEBO ZEMŘI po boku Genea Hackmana jako drsného a tvrdého velitele jednotky francouzské cizinecké legie hraje Marca Segraina, uprchlého zloděje šperků, který se nechá naverbovat, aby se skryl před zákonem. Ve stejném roce si zahrál v komedii PAN BILLIÓN chudého automechanika Guida, který má možnost zdědit miliardu dolarů od bohatého amerického strýčka, pokud se dostane do dvaceti dnů z Itálie do San Franciska. V SUPERPOLDOVI (1980) hraje policistu Davea Speeda obdařeného obrovskými schopnostmi, které se však vytratí v okamžiku přítomnosti červené barvy.

V osmdesátých letech však začíná jeho kariéra postupně upadat, bláznivé akční komedie a spaghetti-westerny jsou okoukány a Terence i Bud jsou až příliš zaškatulkováni do rolí komiků od rány. Vzniká tak několik méně úspěšných snímků, jako: KDO NAJDE PŘÍTELE, NAJDE POKLAD (1981) o ztroskotání na ne docela opuštěném ostrově plném domorodců, zloduchů, pokladu a jednoho Japonce, který zde padesát let čeká na válku. DON CAMILLO (1983), kde si vyzkoušel i režii o nekonvenčním knězi, který bojuje o popularitu s místním starostou a zároveň šéfem komunistické strany. SUPERPOLICAJTI Z MIAMI (1985) o policistech vyšetřujících loupež dvaceti milionů dolarů. DOBRODRUH (1987) o tulákovi, který potká syna svého mrtvého přítele a spolu se vydají na pozemek, který po něm zbyl a jenž chce získat bohatý zloduch z okolí.

Následuje několik různě zdařilých adaptací známého komiksu od Morrise a Goscinnyho “o střelci rychlejším než vlastní stín“ LUCKY LUKEOVI, který se dočkal i osmidílné seriálové podoby opět v režii Terence Hilla. Roku 1994 se objevuje zatím naposledy před kamerou s Budem Spencerem ve westernové komedii PRŮSERÁŘI o cestě dvou bratrů za matkou, která jim má předat poklad po otci. Cestou se potkávají se všemi možnými zloduchy, kteří se je snaží o poklad připravit. Pohasínající gloriolu úspěchu mu však opět obnovila role v seriálu DON MATTEO (od 2000) o knězi, který pomáhá policii řešit všemožné zapeklité případy dotýkající se jeho oveček. Pro velký úspěch se seriál dočkal dalších čtyř sérií a Terence Hill za něj obdržel cenu na 42. Mezinárodním Festivalu Televize v Monte Carlu pro Nejlepšího herce roku. Zatím poslední, pátá série, se natáčí letos.

Roku 1967 se oženil s Lori Hillovou, se kterou má syna Jesse. Roku 1974 adoptovali druhého syna, Rosse, který si s ním zahrál v DONU CAMILLOVI a v DOBRODRUHOVI. Zemřel roku 1990 v nedožitých sedmnácti letech při automobilové nehodě. Terence má rád motorky, svou ženu a rodinu, knihy, klasickou hudbu a špagety s kečupem nebo cibulový steak. A samozřejmě jablka, která jsou jeho nejoblíbenějším ovocem a často je konzumoval i před filmovými kamerami. Na velkém úspěchu Terence Hilla se u nás podílel i jeho výsostný dabér Pavel Trávníček.

Jakub "monolog" Drkal

Herecká filmografie

2011 Un passo dal cielo (TV seriál)
2009 Nejlepší vyhrává (TV film)
Smutný jezdec (TV film)
Střelec
2006 Muž, který snil s orly (TV film)
2000 Don Matteo (TV seriál)
1997 Virtuální zbraň
1994 Průseráři
1992 Lucky Luke (TV seriál)
1991 Lucky Luke
Lucky Luke 2
1987 Dobrodruh
1985 Superpolicajti z Miami
1984 Dvojníci
1983 Don Camillo
Jdi na to
1981 Kdo najde přítele, najde poklad
1980 Superpolda
1979 Hroši v Africe
1978 Org
Sudá a lichá
1977 Dva výtečníci
Pan Bilión
Pochoduj nebo zemři
1975 Chytrák a dva společníci
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Dva misionáři
Jestli se rozzlobíme, budeme zlí
1973 Mé jméno je Nikdo
1972 Dva machři mezi nebem a peklem
Malý unavený Joe
Podivné dědictví
Pravda a lež
1971 Pomsta Černého korzára
1970 Mstitel Trinity
Pravá a levá ruka ďábla
1969 Barbagia
Blázni ve válce
Boot Hill
1968 Ať žije Django!
Trumfové eso
1967 Bůh odpouští, já ne!
Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds Rache
Io non protesto, io amo
Malá Rita
1966 Die Nibelungen, Teil 1 - Siegfried
1965 Duell vor Sonnenuntergang
Old Surehand
Petrolejový princ
Ruf der Wälder
Výstřely v tříčtvrtečním taktu
1964 Mezi supy
Vinnetou - Rudý gentleman
1963 Gepard
Nejkratší den
1962 Dominatore dei sette mari, Il
1961 Les mille et une nuits
Pecado de amor
1960 Cartagine in fiamme
Giuseppe venduto dai fratelli
Juke box urli d'amore
Un militare e mezzo
1959 Annibale
Cerasella
Padrone delle ferriere, Il
Primo amore
Spavaldi e innamorati
1958 Anna di Brooklyn
Spada e la croce, La
1957 Guaglione
Lazzarella
Velká modrá cesta
1956 Mamma sconosciuta
1955 Vena d'oro, La
Zamilovaní
1954 Divisione Folgore
Vacanze col gangster
1953 Conciencia acusa, La
Età dell'amore, L'
La voce del silenzio
Viale della speranza, Il
Villa Borghese

Dokumentární

2012 Bud's Best - Die Welt des Bud Spencer
2000 Klaus Kinski - Ich bin kein Schauspieler

TV pořady

1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1957 Aktuelle Schaubude (TV pořad)

Režijní filmografie

2009 Nejlepší vyhrává (TV film)
Střelec
1994 Průseráři
1992 Lucky Luke (TV seriál)
1991 Lucky Luke
1983 Don Camillo

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 082)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace