Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

kinej 

všechny recenze uživatele

Sean Penn hraje další ze svých velkých rolí. Jeho totální metamorfóze do Sama nelze nic vytknout. Penn anpříklad dokázal skvěle zahrát vštípenou suverenitu s vnitřní nejistotou zároveň. Co se týče herců musím také vyzdvihnout Jacka Thompsona v roli bezpáteřního macho šéfa, či Michaela Wincotta, co by zavrhujícího bratra. Na to, že je film skutečností poue inspirován, má skvěle vybudovaný příběh, plný odkazů na Reaganovu éru, knihy o komunikaci Dalea Carnegieho, či hudbu Leonarda Bernsteina. Film dokonale vykresluje boj člověka, který má až fanatický smysl pro dobro, pravdu a spravedlnost s realitou běžného života a ukazuje z jakých řad se také mohou rekrutovat teroristi. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma o psychickom kolapse jedného človeka. Človeka, ktorý nikdy do tejto spoločnosti nevedel zapadnúť a svojou silnou nepraktickosťou v kombinácii s nadávaním na systém od seba postupne odstrkuje aj svojich blízkych. Film je natočený s prehľadom a tempo nikde nehapruje, hoci sa mi zdal o dosť dlhší ako 95 minút. Don Cheadle a Naomi Watts sú dobrí ako obvykle, ale Zabijem Nixona! je skutočne jedným obrovským sólom pre Seana Penna, ktorý je skrátka vynikajúci. Je sranda, že svojho jediného Oscara získal za jednu zo svojich nie tak podarených úloh. Jeho Sam Bicke je neschopný úbožiak, ktorého eskapády je miestami až nepríjemne sledovať (je vám zaňho trápne) a na konci vám ho napriek neľudskému počíňaniu bude aj celkom ľúto. Pôsobivý film, ktorý stojí za to vidieť naozaj aspoň kvôli Pennovi. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Vysvětlete mi to pane Bernsteine. Já chci jen kousek toho amerického snu. To chci vážně tak moc…“ Životní příběh Samuela Bycka, ústřední postavy tohoto filmu, je moc smutný. Životní ztroskotanec, který selhal postupně jako manžel, sourozenec, zaměstnanec a nakonec hlavně jako člověk, to je Samuel Byck. Nevím, zda dotyčný před onou tragickou událostí na letišti Baltimor skutečně napsal onen poměrně dojemný dopis skladateli a dirigentu Leonardu Bernsteinovi. Každopádně tahle forma výpovědi o způsobu přemýšlení tohoto nešťastníka, byla poměrně silná, zvláště když byla doprovázena krásně melancholickou Beethovenovou hudbou (Bernstein a Beethoven to jde určitě k sobě) . Na co jsem musel v průběhu celého filmu poměrně dost myslet, bylo otázka, proč životní ztroskotanci tak často viní ze svého selhání druhé lidé a mnohdy i celý systém ("obyčejný člověk nic nezmůže, protože systém je prolezlý rakovinou…"). V průběhu film mi bylo Bycka někdy docela i líto. Určitě měl v jistých chvílích právo na to cítit se svým okolím i celou společností  opomíjen, nepochopen a možná i dehonestován. Přesto, když třeba říká svému černošskému příteli, že "v této zemi otroctví neskončilo, jen nám dali jiné jméno: zaměstnanci", přišlo mi ta jeho přecitlivělost už poněkud za hranou. Ale co by člověk asi měl chtít od někoho, kdo sama sebe vnímá jen jako bezvýznamné "zrnko písku"... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice uvěřitelný a velice smutný film. Především díky dokonalému Seanu Pennovi a díky tomu, že nešvary kritizované v Americe sedmdesátých let jsou po čertech aktuální i dnes. Bohužel. Příběh Samuela Bicka (který se ve skutečnosti jmenoval Byck) se odvíjí pomalu, ale protože je v něm stále co sledovat, nenudí. Nemám příliš v lásce snímky s antihrdiny v hlavní roli. Jenže tohohle prodavače nábytku mi bylo doopravdy líto. Tedy až do nevyhnutelných patnácti závěrečných minut. Sice byly fantasticky natočené i zahrané, ale první výstřel všechny sympatie pohřbil. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Opravdu vítám všechny filmy, které jsou točeny podle skutečných událostí, protože film samotný pak dostane větší šťávu. Tohle téma ale zase tak atraktivní nebylo. Sean Penn se sice role zhostil výborně, zahrál svou postavu i se svými náladami a pocity opravdu skvěle, ale to je asi tak všechno. Uznávám, že tohle je těžký film a hodně lidí bude asi stát jeho dokoukání mnoho sil. Mě to docela nudilo, protože mi to celé připadalo, jako by se mě to vůbec netýkalo. Konec byl ale super. Tohle je takový herecký koncert Seana Penna, ale svým námětem mě to opravdu moc nezaujalo... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Film Zabiji Nixona získal nominaci americké Společnosti politických filmů ve velmi výmluvné kategorii – Demokracie. Další nominace se objevila na Golder Trailer Awards, kde soutěžila v kategorii Nejlepší komentář v traileru. (imro)

Reklama

Reklama