Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

Aky 

všechny recenze uživatele

Po americku dramatická a akční studie problémů dospívání, puberty a postpuberty. Scénář trpí několika drobnými nelogičnostmi a trošku mi na něm vadí i jistá schematičnost, když si jeho autor vybral několik typů chybujících rodičů a důsledně jejich chyby dovedl k důsledkům u svých dětí. James Dean je ale skvělý, děj má napětí a překvapivé zvraty, moc hezky se na to kouká. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

8/10 Je tomu už sice pár let, co jsem byl velký fanda Červeného trpaslíka a dal jsem si jeden závazek. Postupně vidět všechny filmy o kterých tam byla řeč. Díky tomu jsem viděl Bezstarostnou jízdu při niž se Kryton učil být bezstarostný. Nejoblíbenější film Krytona a Listera Casablancu. Čelisti, Občana Kanea. Rebel bez příčiny, Kryton se při něm učil rebelství, je nic víc, než skvělý film, který velice trefně a vystižně okomentoval Tsunami_X. P.S. Škoda, že neexistuje Noc v dámských sprchách nebo Pomsta surfujících sexywampů v bikinách. Nemluvě o Útoku smrtících angreštů..... ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

I love somebody... Dospělé děti, zranitelné duše a touha po citech, které umí dát jenom blízcí. Teenagerovská zklamání a mindráky tu byly i před šedesáti lety a na plátně jim to slušelo stejně jako dnes. Rebel bez příčiny umí nalít do srdce rodinnou náladu, touhu po usmíření všech nesvárů a v neposlední řadě obraz Jamese Deana. Možná nebyl nejcharakternější herec nebo nejtypičtější představitel plakátového šviháka. Ale charisma z něj sálá po první větě. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Na film jsem přišel když jsem viděl jeho plakát na jedné webové stránce hned mně to nalákalo že to musím zkouknout. Byl jsem nakonec mile překvapen James Dean nehoráznej sekáč co chlastá mléko z flašky a nenechá si nic líbit zejmena když ho někdo nazve srabem. Příběh parádní a docela příjemně to uteklo žádná nuda a celý film se bavíte. Zajímavé a napínavé drama. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělej a napínavej film. Byť tedy ten název mi přijde poněkud zavádějící. Jednak v samotném ději o nějaké rebelství zas tak nejde, a jednak je zde podle mého soudu jediným skutečným "rebelem bez příčiny" postava Platóna (tedy nikoli Jima v podání Jamese Deana). Je to přece krucinál Platón, kdo se v závěru filmu chová jako rebel bez příčiny, ve smyslu mladýho kluka, kterýmu přeskočí, ztratí pud sebezáchovy a chová se jak vyšinutej magor. Naopak Deanova role Jima se mi strašně líbila, není to žádnej pitomej pozérskej rebel, jak jsem měl o něm původně (právě na základě názvu tohoto filmu) vytvořenou určitou předběžnou představu, ale citlivej kluk s vyspělým morálním a hodnotovým systémem, kterej mimo jiné v konfrontaci se svými rodiči usvědčuje starší generaci z fotříkovské připosranosti a pokrytecké morálky. A ačkoli je na tomto filmu velmi znát doba vzniku, i po těch letech je to stále podívaná, která stojí za to, a kterou směle každému doporučím. Snad jen jediná škoda je, že jsem to viděl na ČT2 v dabingu - nepochybuji o tom, že v originálním znění by to bylo na plný počet. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (49)

  • Scéna, ve které si Judy a Jim dělají z Plata srandu kvůli tomu, že má jednu ponožku modrou a druhou červenou, nebyla původně ve scénáři. Představitel Plata Sal Mineo si jen ráno nevšiml, že má každou ponožku jinou. (candy_daze)
  • Frank Mazzola (Crunch), ktorý zaúčal Jamesa Deana (Jimmy Stark) umeniu boja s nožom, bol skutočným vodcom gangu „Atéňanov“ zo severného Hollywoodu. V rámci „výučby“ mu predviedol niektoré výpady a na nefalšovaný súboj dvoch dievčat vzal so sebou aj režiséra Nicholasa Raya. Pri natáčaní bojovej scény s nožmi sa dokonca James Dean zranil. (marlon)
  • Na konci filmu ve hvězdárně sice Jim (James Dean) vyndal zásobník z Platonovy (Sal Mineo) pistole, ale nevyndal náboj, který byl po nabití v komoře. Platon tedy mohl teoreticky vystřelit ještě jeden náboj. (Joudec)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama