Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Libertin je bezpochyby pozoruhodný film. Přes plno nic neříkajících dialogů tolik nenudí a to díky hereckému umění Johnnyho Deppa (možná ze mě mluví zaujatost, ale on drží film pohromadě), jenže problémem je scénář. Proč je natočen film o osobě, která se zapsala do dějin svým kontroverzním životem, ale hlavně díky svému talentu, který v něm dřímal a ve filmu je vystižena jen jeho půlka? Škoda, že nám tvůrci ukázali jen odvrácenou stranu měsíce :o( ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

"Nezamilujete si mě..." Já si ho zamilovala. // Provokativní a cynický John Wilmot, oběť divadelní scény, sluha své životní role. Ukazoval se tak, jak ho společnost chtěla vidět. Bral to, co se mu nabízelo. // Libertin není ničím víc než filmem o závislosti (na divadle, na životě, na potřebě šokovat... jak je vám libo), a i když je filmem velkohubým (jak se na danou dobu sluší a patří), bavil mě. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Johnny Deppa je Libertin trošičku svérázná role, řekl bych. Nadávkama nešetří a rozhodně se s nikym nesere. Chvíli se tváří jak Markýz de Sáde a taky na to všechno doplácí. Příběh i když není špatný a díky Johnnymu také na výši, mi byl hnedka jasný jak skončí, protože to, jak si zahrával sám se sebou přesahuje všechny možné hranice. Ale na druhou stranu málokdo na něj zapomene, ale rozhodně se nikomu nezalíbí. To je můj názor, takový jaký si on, jako postava, rozhodně nepřál. Bohužel to tak je, a pochybuju, že někdo s tím nebude souhlasit, maximálně tak sadista:) ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Tolik sprostých slov se sejde snad jen v South Parku a přiznávám, že jsem se chvílemi skoro červenala a šíleně litovala, že jsem ke sledování Libertina přizvala rodiče. Na nějaké romantické říkanky o hrdličkách a rozvíjejících se poupátcích si tenhle básník rozhodně nepotrpí a ačkoli jsem do poslední chvíle nepochopila, kde v něm ostatní vidí ten úžasný talent, když se na konci zeptal: "Zamilovali jste si mě?", odpověď byla jednoznačná. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

John Wilmot mi v mnohom pripomína Charlesa bukowského dokonca môžem byť taký trúfalý a podotknúť že je to charles bukowski 17 storočia - chlast, vulgarizmus, ženské, smilstvo, umenie. Wilmot je v deppovom podaní neskutočne pôsobivý a hlavne ku koncu kedy ako by som to povedal odhalí svoju pravú tvár ale nech sa na to pozeráme s ktorejkoľvek strany tento film má jednu veľkú slabinu a to Lásku. film o cynikovi ktorý opovrhuje životom a zamiluje je ako by som to povedal smiešna a tak to aj v tomto filme pôsobí a to preto lebo na jednej strane máme nádhernú angličanku Rosamund Pikeovú a na strane druhej zvláštnu Samanthu Morton ktorá mi nepríde ako prototyp krásky ale aj napriek tomu že vo filme je vysvetlená Wilmotova túžba celkovo mi to príde skôr smiešne ako úprimné. Dunmore je nováčik a musím priznať že sa z látkou celkom popasoval ale priznajme si to všetko zachraňujú depp a Malkovich ale bohužiaľ aj keď sú obidvaja výborní herci nie sú schopný na svojich bedrách utlačiť celý film ako to dokáže trebars pacino alebo dokázal brando. Celkovo mám s toho rozpačité pocity a to hneď z dvoch dôvodov a to za prvé- smilstvo bez nahotín. ja osobne ich nevyhľadávam ale vo filme ako tomto sa skrátka vyžadujú lebo striedmosť týmto filmom nesvedčí no a za druhé striedmosť obrazu, tým myslím že mi to celé príde akoby natáčané na troch lokalitách čo teda nemúsi byť na škodu keď sa jedná o rozpočet ale keď ľudia v kostýmoch pochodujú z miesta na miesto a vy sa v tej guči neviete zorientovať tak je také akoby som to formuloval hlúpe. kostými skvelé mimochodom. celkovo to nebol zlý film ale predsa len som čakal niečo viac ale celkovo sa mi film páčil hlavne záverečný príhovor mal niečo do seba. do you love me now? ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Po úspěchu filmu Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže (r. Gore Verbinsky) v kinech se DVD s Libertin rázem dostalo v USA do první desítky v žebříčku půjčování. Jméno Johnny Depp se totiž stalo nejúspěšnější značkou roku. (imro)
  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama